StoryEditorOCM
Splittako već tri godine

Hoće li ‘Mils‘ konačno dobiti novog vlasnika? Mnogi su se bahatili, svatko s 10 lipa u džepu mogao je glumiti da može platiti 37 milijuna kuna za tvornicu i 9,000 kvadrata na Kopilici

19. kolovoza 2022. - 09:08

Prodaja "Milsa" slavi treću godinu! Javna dražba za tvornicu splitske mljekare s devet tisuća komunalno opremljenih građevinskih kvadrata na Kopilici, pokraj tornja OTP banke, uspješno je završila 30. srpnja 2019. s ponudom od 37,5 milijuna kuna.

Je li novi vlasnik tamo pokrenuo proizvodnju i zaposlio radnike ili je izgradio distributivni centar ili je izgradio još jedan toranj? 

Ništa od toga se nije dogodilo jer se još ne zna tko je taj novi vlasnik.

Te 2019. godine, naime, trebalo je imati par stotina kuna za kupnju Fininog certifikata za licitiranje na elektronskim javnim dražbama i još 10 lipa za jamčevinu. To je bio dovoljan uvjet da preko stotinu ljudi ponudi desetke milijuna kuna za kupnju tvornice "Milsa", koji iznos većina njih nema, niti mogu dobiti toliki kredit. Igralo se bahato. Licitiralo je 159 osoba i tvrtki.

image
Vojko Basic/Cropix

Stečajni upravitelj Ivo Bučan je prije te četvrte javne dražbe "Milsa" upozoravao da će se zbog jamčevine od 10 lipa uz ozbiljne investitore javiti mnogobrojni kalkulanti. Tako je i bilo.

Sud nekretninu dosudi najboljem ponuđaču, a kad on ne plati kupovninu, nekretnina se dosuđuje sljedećem najboljem ponuđaču koji također ne plati iznos koji je ponudio…

Stečajni upravitelj je jednom kazao da tako može proći 20 godina dok se ne dođe do onoga koji je spreman platiti. Do sada su prošle "tek" tri godine. Pune.

Pokušao je poništiti javnu dražbu, kako bi se ona ponovila, ali s jamčevinom od 5 milijuna kuna. No, na to se žalilo nekoliko sudionika dražbe, te je Visoki trgovački sud naložio da se nastavi s dosadašnjim praksom.

Tako se odugovlačenje s pronalaskom novog vlasnika nastavilo.

Svako mjesec dana sud donese novo rješenje o dosudi. Prije nekoliko dana oglasio je nevažećom ponudu jedne gospođe iz Pule koja je ponudila 37.170.001 kuna, te je nekretnine "Milsa" dosudio gospodinu iz Zagreba koji je ponudio 37.150.001 kunu.

Hoće li on biti taj koji će uplatiti ponuđeni iznos, doznat ćemo uskoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 15:58