StoryEditor
SplitE, MOJ ŽELE...

Hoće li Kerum opet biti gradonačelnik? Nekome je platio gulaš, nekome piće, a nekome dao sto kuna. A naš muktaški narod je zahvalan...

28. siječnja 2021. - 22:47
Paun Paunović/Cropix

Željko Kerum je izravan, divlji, nepromijenjen i iznova se nudi kao upravljačko rješenje Splićanima.

Svaki njegov javni nastup proizvodi strasnu polarizaciju u hrvatskom narodnom biću, ma koliko bezočan i brutalan bio.

I kad želje za transparentnošću pretvara u sramotu, i kad troši javna sredstva kao da su mu ćaćina, i kad zbrinjava rodbinu na teret građana kao u vlastitu firmu, i kad antagonizira zviždače i prokazivače korupcije – uvijek će Željko Kerum imati uza se svoju vjernu biračku sljedbu.

Nekome je platio gulaš, nekome piće, nekome dao sto kuna, a nekome sadnicu maslina.  A naš muktaški narod je zahvalan, pogotovo kad ih darivaš tuđim.

Zašto toliko Hrvata voli korupciju i njezine političke kumire? – pitaju se već godinama sociolozi, politolozi i ostali stručnjaci za mito, kopajući uglavnom po nijansama i uvijek se nanovo čudeći fenomenu da lupeži s prstima u pekmezu ne ruše ničiji izborni rejting.

 A odgovor je jako prost i jednostavan: zato što Hrvati od korupcije i mita žive. Da nije onih što će vam u zamjenu za političku odanost i glas na izborima zaposliti maloga u poglavarstvo, kćer u agenciju, sestru u ministarstvo, a brata u policiju, osigurati poticaj ili oprostiti porez, dobar bi dio našega poštenoga naroda puno prije umro od gladi, nego od korone.

 Željko Kerum nije tome kriv, on je samo simptom davno uspostavljenog političkog sustava. U kojemu je dugogodišnja trgovina uslugama, funkcijama, radnim mjestima i javnim novcem - kako bi on rekao – standard i najnormalnija stvar, za razliku od budala koji takve pojave špijunski prokazuju.

Rezultati nekoga političkog vizionara u tako su zamišljenom svijetu jako prosti i lako mjerljivi: ne urbani, intelektualni, kreativni ili ekonomski razvoj grada, županije ili države, nego koliko si osobnih, personalnih, usluga u životu napravio ljudima? Takav društveni dogovor između Milana Bandića i njegovih metropolitanskih birača traje, uostalom, puno efikasnije i puno dulje nego slični takvi trendovi u Splitu gradu.

Zna se dobro i gdje je trajni, nepresušni, epicentar takvoga duha.

U onoj sili i onoj stranci koja uz pomoć Keruma i Bandića vlada, ali se javno skanjuje od svih sumnji, utemeljenih pitanja i koruptivnih prozivki. Koja kerume i bandiće koristi kao trolove za eliminaciju konkurenata i kao partnere za formiranje parlamentarne i svake druge vladajuće većine. I opet će, jednako čista srca.     

Ona tajanstvena organizacija čije se ime u lošem kontekstu ne izgovara naglas.

Mali dalmatinski Berlusconi se vraća? Kerumu su se karte otvorile, svi su rivali u rasulu, trasiran mu je put da ponovno postane gradonačelnik Splita

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 03:48