StoryEditor
Splitkoalicija s hdz-om

HNS dobio pojačanje iz HSS-a: Mirna Kovačić i Tonći Božanić obukli dres 'narodnjaka'

7. veljače 2018. - 15:55

HNS je na lokalnoj i županijskoj razini dobio pojačanje u svojim redovima i to iz HSS-a. Narodnjacima koji su na državnoj razini u koaliciji s vladajućim HDZ-om, priključili su se Mirna Kovačić, dosadašnja predsjednica gradskog HSS-a i jedina predstavnica te stranke u gradskom vijeću, te njen novi-stari stranački kolega Tonći Božanić, nekadašnji predsjednik regionalne organizacije i županijski vijećnik, čime sada HNS u gradskom i županijskom predstavničkom tijelu ima po dva člana.

- Svoje djelovanje sam započela u političkom centru, tu želim i ostati, nisam zadovoljna politikom vodstva HSS koji se udaljava od toga. Glavni fokus djelovanja mi je unapređenje obrazovanja i posve je logično da uđem u HNS kao stranku koja je imala hrabrosti pokrenuti obrazovnu reformu, najpotrebniju u zemlji. Mislim da ću svojim znanjem i iskustvom u obrazovanju u okviru realnog sektora, pripomoći da se HNS još bolje pozicionira na političkoj sceni i da se realiziraju prvenstveno svi projekti vezani uz kurikularnu reformu – istaknula je Kovačić, naglašavajući kako je podržala gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, te da se ponosi što je bila predizborni koalicijski partner HDZ-a.

Bila je HSS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Splita, ali je na koncu odustala od te utrke te je ušla u Vijeće kao dio HDZ-ove liste.

- Dosadašnja suradnja s koalicijskim partnerima je bila u otvorenom dijalogu i vrlo konstruktivna. Ne vidim razlog da se takva suradnja ne nastavi i dalje – pojasnila je odgovarajući na novinarska pitanja o budućim pozicijama novih HNS-ovih članova koji su dosad na gradskoj i lokalnoj razini bili u koaliciji s HDZ -om.

- U skladu s odlukama naših tijela ćemo donositi sve daljnje odluke, HNS je ostvario prethodnu suradnja u dijelu obrazovanja s našim trenutnim koalicijskim vodstvom grada i ne namjeravamo mijenjati svoju poziciju. Naš daljnji rad unutar Gradskog vijeća nakon ove pozicije, definirat će se u suradnji s HDZ-om koji koalicijski vodi ovaj grad. Sjest ćemo s njima i dogovoriti daljnji tijek funkcioniranja, s naglaskom na želju za stabilnosti upravljanja gradom, pogotovo u ovom trenutku kad je gradonačelnik bolestan i kada imamo probleme s Karepovcem i vodom – kazao je Goran Kovačević, gradski vijećnik i predsjednik lokalnog HNS-a, a
Klement Bašić, predsjednik županijske organizacije potvrdio kako će se sastati s kolegama iz HDZ- na gradskoj i regionalnoj razini kako bi došli do rješenja koja bi zadovoljavala obje strane i na dobrobit građana.

Tonći Božanić bio je član HSS-a 22 godine i kaže da odluka o prelasku nije bila lagana.

- Kad vlastite političke ciljeve ne možete ostvariti u svojoj političkoj organizaciji, a znate da su dobri, onda mi se čini da je posve legitimno i normalno da potražite novu organizaciju. Prepoznajem HNS kao stranku koja je preuzela odgovornost za stabilnost ove države, za sigurnost naših građana nakon višegodišnje krize koju smo imali. Stranka provodi jednu novu uljuđenu politiku i kani u hrvatski politički prostor uvoditi snagu argumenata, i fokus svog djelovanja stavlja na rezultate, što nije tipično za dobar dio naših stranaka koje se služe populizmom, a ima i anarhizma. Bivšim kolegama bih zaželio puno sreće i nadam se da mi mnogi neće zamjeriti. Što se HDZ-a tiče i daljnje suradnje, moja je procjena da ne vidim razloga zašto ne bi bila jednako dobra u budućnosti – poručio je Božanić, dodajući da će i dalje biti usmjeren na otoke, pomorsko dobro, zaštitu Jadrana, ribarstvo i ruralni razvoj Dalmacije. Nove članove pozdravio je i Ivan Gulam, potpredsjednik krovnog HNS-a.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 03:47