StoryEditor
Splitzagreb ima imunuloški, a split ‘nastavni’ zavod

Higijenski u rasulu, aferama se ne vidi kraja

Piše PSD.
3. veljače 2010. - 11:12
Procjenjuje se da je županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo u gubicima većim od 25 milijuna kuna. Da stvar bude gora, Upravno vijeće je duže od od pola godine blokirano i marginalizirano

Ravnatelj Higijenskog dr. Berislav Pelivan ponovno u ponedjeljak
nije dostavio dokumentaciju predsjedniku Upravnog vijeća
Željka Grčića, suprotno naputku ministra Milinovića / Feđa Klarić / CROPIX
Javnosti se iz Županije i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo uporno servira priča o tome kako je sve u zakonskim okvirima te da se radi samo o političkim igrama, a zapravo su zadovoljni što su Policija i Državno odvjetništvo blokirani hobotnicom, i to godinama kad je u pitanju Zavod, te takvi nisu u stanju, niti imaju volje otkriti zloupotrebe novca poreznih obveznika.

S tri milijuna na osam

Naime, još u mandatu predsjednika Županijske skupštine Živka Nenadića počeo se dizati kat na zgradi ispostave u Imotskom, a da za to ne postoje financijske odluke Skupštine. Investicija je narasla s 3,7 milijuna kuna gotovo na osam.

Za kolanje novca na relaciji Županija, Zavod, građevinske i nabave tvrtke zna po funkciji Boro Delipetar, šef računovodstva u Zavodu, kojemu je ravnatelj Higijenskog dr. Berislav Pelivan nezakonito podigao koeficijent plaće.

Živko Nenadić je kum Bore Delipetra, susjed, prijatelj i rođak iz Vinjana Gornjih. No, Delipetar ima još jednog rođaka i prijatelja iz Vinjana Gornjih, Antu Delipetra koji je ravnatelj Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale Ministarstva unutarnjih poslova, tj. glavni kadrovik u MUP-u.

Sve se dodatno osigurava i amortizira kontinuiranim zapošljavanjem preko političkih, policijskih, pa i crkvenih veza. Posljednja franjevačka je zauzvrat trebala odigrati ključnu ulogu u oprostu osam milijuna kuna prijašnjeg PDV-a. Bio bi to maestralni potez sposobnog ravnateljstva, ali je stvar, naravno, nenadano propala.

Načelnik Policijske uprave Ivan Merćep izjavio nam je da ne zna za postojanje kaznene prijave dr. Krešmira Sučića podnesene u studenom 2006. protiv tadašnjeg ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Mladena Smoljanovića kao ni za postojanje devet požurnica koje je dobio PU od Općinskog državnog odvjetništva, zadnju krajem 2009.

- Moguće je da ih ima jedan od odjela Policijske uprave koji izravno komunicira s Odvjetništvom - rekao je Merćep, dodavši kako je upoznat s izvidima koji su počeli u studenom prošle godine u Nastavnom zavodu po nalogu Općinskog državnog odvjetništva.

Džaba ministru naputak

Opstrukcija normalnog upravljanja i sprečavanje redovitog kolanja važnih financijskih dokumenata javnih ustanova redovan je način ponašanja.

Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Berislav Pelivan ponovno u ponedjeljak nije dostavio dokumentaciju predsjedniku Upravnog vijeća Željka Grčića: kvartalne financijske izvještaje za 2009. godinu, dokumentaciju za gradnju zgrade ispostave u Imotskom i građevinske radove na istočnom dijelu dvorišta Zavoda, a ni specifikacije troškova reprezentacije, nimalo impresioniran nedavnim naputkom ministra Darka Milinovića Grčiću da postupi prema ovlastima iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb profesor Josip Matković opet ne vidi u tome nikakav gubitak kontrole nad ustanovom u vlasništvu Splitsko-dalmatinske županije.

- Naše stručne službe dobivaju neku dokumentaciju od Nastavnog zavoda i tako se informiramo. Sada radimo na dodjeli više od 700 koncesija i to nam je kudikamo važnije od toga je li Upravno vijeće Nastavnog zavoda za javno zdravstvo usvojilo kvartalne financijske izvještaje za prošlu godinu. Uostalom, ja i nemam službeno izvješće da nisu usvojeni. Koliko znam, u Zavodu svi uredno primaju plaću - rekao je Matković dodavši da on ne zna ni za kakve nezakonitosti i da bi postupio kao svaki građanin kad bi za njih znao.

Matković, dakle, ne zna da je Skupština splitsko-dalmatinske dala jamstvo Zavodu za 8 milijuna kuna kredita za pokrivanje duga zbog neplaćenog PDV-a, da je taj novac stajao na računu u Imex banci nešto manje od godinu dana, da Pelivan traži još jedno jamstvo za preko 16 milijuna kuna za pokriće dugova, da se procjenjuje da je Zavod u gubicima većim od 25 milijuna kuna i da je Upravno vijeće, i ono bivše i ovo sadašnje, zajedno više od pola godine zapravo blokirano, marginalizirano, protivno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, ali i interesu vlasnika, odnosno Županije.

Policija istražuje Pelivana

Iz Policijske uprave su priopćili kako Odjel gospodarskog kriminaliteta nije utvrdio postojanje osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela za koje se progon provodi po službenoj dužnosti, a povod je bila kaznena prijava dr. Krešimira Sučića protiv tadašnjeg ravnatelja dr. Mladena Smoljanovića.

- Činjenica je da je po navedenom predmetu bilo požurnica od strane ODO Split, međutim tijekom kriminalističkog istraživanja bili smo u stalnoj koordinaciji s ODO Split.

U Odjelu je zaprimljen i drugi zahtjev ODO Split 23. 10. 2009. godine, a temeljen na novinskim člancima i revizorskom izvješću Državnog ureda za reviziju, kojim se upozorava na možebitno nezakonito postupanje sadašnjeg ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, u vezi s čim se provode daljnji izvidi u koordinaciji s ODO Split i suradnji s drugim državnim institucijama - kažu u Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

 

Umjesto Milinoviću, Pelivan otišao pravašima?

 Posljednja izjava ravnatelja dr. Berislava Pelivana kako je pred Novu godinu bio na razgovoru u Ministarstvu zdravstva, lako moguće je da je bila obmana za javnost.

Naime, na upit Zore Lažete, tajnice ministra Milinovića, svim upravama, odjelima i službama u Ministarstvu zdravstva je li Pelivan igdje primljen na razgovor, nije stigao ni jedan odgovor.

Naš izvor nam, pak, tvrdi da Pelivan nije ni imao namjeru biti u Ministarstvu, nego je koristeći službeni nalog i službenu škodu, s vozačem koji nije zaposlenik Zavoda, otišao u Zagreb na sastanak HSP-a u jednom lovačkom restoranu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. listopad 2020 20:09