StoryEditor
SplitKONSTRUKTIVNA RASPRAVA

HGS-ova vijećnica izračunala koliko će nas koštati manji prirez, zaradila pohvalu Branke Ramljak

Piše Gabrijela Radanović, Milena Budimir
21. listopada 2021. - 13:10

Lidija Bekavac iz Hrvatske građanske stranke konstruktivno je iskoristila svoje vrijeme za raspravu, dok je na papiru s kalkulatorom računala koliko bi takva odluka koštala.

- Prirez na dohodak je 15 posto, s ove osnove u prvih devet mjeseci bilo je 56 milijuna kuna prihoda. A prošle godine, s ove iste osnove, bilo je 83 milijuna kuna prihoda. Projekcijom prihoda s ove osnove do kraja godine se očekuje cca 75 milijuna. Da je ovaj prirez na dohodak 9 posto, tada bi 2021. godine imali prihoda cca 45 milijuna, odnosno 30 milijuna manje u odnosu na prirez od 15 posto. Promatrajući 2020. godinu s projekcijom od 9 posto, tada bi bilo prihoda 50 milijuna, odnosno 33 milijuna manje.

Promatrajući plaću koja iznosi 6000 kuna neto, bez porezne olakšice i bez invalidnosti, tada prirez od 15 posto iznosi cca 78 kuna, a s prirezom 9 posto to će iznositi cca 47 kuna, razlika je 21 kuna mjesečno, odnosno godišnje 250 kuna. Porez na potrošnju u prvih devet mjeseci iznosi 9 milijuna kuna, do kraja očekivani prihodi s ove osnove iznosit će cca 7 milijuna kuna. To je 2020. godine iznosilo 2 milijuna kuna, smanjeno zbog utjecaja Covida, a 2019. je iznosio 12 milijuna kuna - izračunala je Bekavac posljedice takve odluke.

Njezino izlaganje pohvalila je Branka Ramljak koja je tražila ozbiljniju analizu takve odluke.

- Istina, obećavalo se da će se smanjiti prirezi, ali svi koji se razumiju u to, znaju da samo jedan posto puno znači. Nama treba detaljna analiza te ovo nije točka o kojoj se raspravlja danas kada govorimo o rebalansu proračuna - kazala je ranije Ramljak i na kraju poručila da se ne daju građanima obećanja koja nisu u stanju ispuniti.

image
Branka Ramljak i Kristina Vidan
Tom Dubravec/Cropix

- Pomalo me čudi prijedlog kolega SDP-a, nismo predlagali odustajanje od poreza na potrošnju niti smanjenje prireza, pa ni ne moramo podržati, kazala je Kristina Vidan.

Kolege su upoznate sa stanjem u proračunu i bilo bi korektno da su pronašli stavke i jasno ukazali gdje predlažu uštedu, tada bi njihov prijedlog bio suvisao, prokomentirala je prijedlog.

Izazvala je time repliku Matijevića koji je citirao njenu izjavu iz proteklih godina kada je i sama bila za smanjenje prireza.

- Izjavila sam to kada se prirez podizao, prošle su godine, zaduživanje u gradu je naraslo, financijska je situacija sada drugačija, zato do sada nismo pričali o proračunu, razgovarali smo samo o rebalansu, odgovorila mu je Vidan.

Goran Kotur joj je kazao kako je identičan prijedlog njena stranka podržala prije četiri godine.

- Ako će nas spasit 15 posto prireza onda možemo staviti ključ u bravu! - kazao je Kotur.

HDZ-ov Jakša Balov je kazao kako je populizam nazivati ovakvu temu populizmom.

- Žustro je gradonačelnik kritizirao sve one koji su do sada tvrdili kako nije potreba mijenjati prirez, ustvrdio je Balov.

Ivica Grković je kazao kako Most ima isti stav – ukidanje poreza na potrošnju kao poticaj gospodarstvenicima.

image
Ivica Grković
Vojko Bašić/Cropix

Ivana Ljulj je ponovila na koji način Most pristupa problemima.

- Odluka bez dodatne analize nije nešto što mogu prihvatiti, kazala je.

Matijević je jasno iskomunicirao brojke prije 20 dana javno – jer je, kako kaže, izgubio povjerenje u gradonačelnika.

Ova inicijativa nije nova, bio je slobodan za sva dodatna pojašnjenja zainteresiranima sve ovo vrijeme.

item - id = 1136797
related id = 0 -> 1144749
related id = 1 -> 1144712
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2021 05:01