StoryEditor
SplitREKTOROVI LAUREATI

Hercegovački studenti: Naši zemljaci više ne hrle na faks u Zagreb, sad nam je Split hit! Da ima mjesta u domu, bilo bi nas još ovdje!

Piše Ana Franić JOŠKO ŠUPIĆ/HANZA MEDIA
14. lipnja 2020. - 14:52
Igor Grgić, Ante Kvesić, Ivan Vučina, Ana Raguž, Danijela Dragičević, Davor Bilić i Zdravko PažinJoško Šupić/HANZA MEDIA

U prosincu prošle godine za oko su nam zapeli studenti splitskog Sveučilišta, točnije članovi Udruge Herceg-Bosne koji su pokazali veliko srce organizirajući originalne akcije prikupljanja sredstava za Caritas. Upravo zbog svojih provedenih aktivnosti i aktivnog sudjelovanja u studentskom životu, njihov trud i rad bit će u povodu rođendana Sveučilišta u Splitu nagrađen Rektorovom nagradom.

No, krenimo od početka. Prije tri godine, 29. svibnja 2017. godine, održan je prvi neformalni sastanak grupe studenata Sveučilišta u Splitu. Odazvalo se preko 150 studenata koji vuku korijene iz Bosne i Hercegovine. Želja je bila osnivanje udruge studenata Herceg-Bosne u Splitu, a odlučili su se predstaviti različitim projektima.

I uspjeli su. U međuvremenu su organizirali razne tribine, predstavljanje knjiga, a organizacija proslave dana studentskog doma "Dan dr. Franje Tuđmana" prije tri godine bio je prvi u redu značajnijih događanja koji je okupio veliki broj studenata.
Pokrenuli su i "Advent na Kampusu" ispred studentskog doma koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj posjetitelja.

U registar udruga, upisali su se 18. ožujka 2019. godine, danas broje više od 200 članova, a cilj im je promicanje kulture s područja bivše države Herceg Bosne.

Čelnik Udruge studenata Herceg-Bosne Igor Grgić već je šestu godinu u Splitu. Iz Viteza je i govori da mu je bio pun pogodak što se odlučio za Sveučilište u Splitu. Student je završne godine studija elektrotehnike na FESB-u i plan mu je vratiti se doma u Vitez nakon što diplomira.

- Pokušat ću naći posao u Vitezu, ali ne uspijem li, vraćam se u Split. Ovdje sam ionako često radio i tijekom studija, pa ne vjerujem da će biti problema pri pronalasku posla. I općenito prezadovoljan sam i Splitom kao gradom i svima bih preporučio da baš ovdje dođu studirati. Prije je mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine, pogotovo Hrvatima, prvi izbor studija izvan BiH bio neki od fakulteta u Zagrebu, a sada se puno češće odlučuju za Split. Ne čudi onda da je baš naša zavičajna udruga studenata jedna od najbrojnijih udruga u Splitu- govori nam Igor Grgić.

Kaže i kako se većina njegovih "zemljaka" najčešće odlučuje za tehničke fakultete, tvrdi da ih 90 posto upisuje FESB ili neki od studija na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije i da su jako dobri studenti.

- Na žalost, puno njih nije uspjelo dobiti smještaj u domu i većina su podstanari. To je ujedno i najveći problem bio za sve studente koji su dolazili studirati u Split. Zato nas jako veseli što se završava rekonstrukcija Doma Bruno Bušić na Spinutu i što je rektor Dragan Ljutić najavio gradnju još jednoga studentskom doma na Kampusu. To će spasiti studente jer će dobiti siguran i povoljan smještaj kraj svojih fakulteta - govori nam Igor Grgić.

image
Joško Šupić/HANZA MEDIA

On svoje studentske dane provodi u domu na Kampusu i kaže da je zadovoljan i smještajem i prehranom u menzama. A ne krije ponos ni što su rezultati rada udruge kojoj je na čelu prepoznati i od strane rektora Ljutića.

- Znači nam puno ova nagrada. Stvarno smo dobra ekipa. Međusobno se jako puno družimo, podrška smo jedni drugima, ali isto tako nije nam problem na brzinu se organizirati i raditi na projektima za dobro cijelog Sveučilišta - tvrdi ovaj FESB-ovac.

Članovi udruge lani su sudjelovali i u humanitarnoj akciji "Ljubav na djelu i ti si dio mene" u kojoj su se prikupljala sredstva za Caritas. Poznavajući iz prve ruke kako je teško biti u studentskom domu u jeku blagdana, pokrenuli su akciju ukrašavanja vrata studentskih soba kako bi unijeli malo božićnog duha. Valerija Maglica iz Livna i Ines Soldo iz Posušja, studentice na FESB-u bile su zadužene za ukrašavanje vrata koje je iznosilo 20 kuna, a sav prihod išao je za Caritas.

Članice udruge studenata Herceg-Bosne na jedan dan postale su vrsne kuharice i napravile raznorazne slastice, kolače i palačinke. Slastice su prodavale na način da svatko da koliko može, a tako su prikupile 3 800 kuna.

Na štandu su sudjelovale studentice Katarina Kozina (FESB), Ana Raguž (FESB), Petra Brajković (KTF) i Danijela Dragičević (KTF) iz Čapljine, Matea Burić (FESB) iz Jajca, Ivana Brkan (KTF) iz Posušja, Katarina Bošnjak (FESB) iz Uskoplja i Ivana Bošković (FESB) iz Mostara.
Veliko finale bila je i božićna zabava koju su organizirali krajem prosinca, prije početka praznika.

Udruga studenata Herceg-Bosne u svojim aktivnostima prikupila je preko 10 tisuća kuna kojima su kupljene namirnice za Caritas u sklopu humanitarne akcije "Ljubav na djelu i ti si dio mene“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 12:06