StoryEditorOCM
Split‘IZAĐITE NA IZBORE‘

HDZ-ovci žestoko opleli po gradonačelniku: ‘Osuđujemo sramotan istup Puljka, a hrvatskom narodu u BiH izražavamo potpunu potporu!‘ Oglasili se i branitelji

Piše PSD
1. listopada 2022. - 16:29

Klub vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Splita žestoko je napao splitskog gradonačelnika zbog, kako tvrde, njegove podrškebošnjačkoj političkoj opciji u BiH. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Nekoliko dana uoči općih izbora u BiH javno se oglasio i splitski gradonačelnik Ivica Puljak koji je podršku na nedjeljnim izborima u BiH dao bošnjačkoj političkoj opciji, koju po iskušanoj matrici skupina umjetnika i javnih osoba iz bošnjačkog miljea predstavlja s internacionalističkih nadnacionalnih i navodnih građanskih pozicija. Nikome tko prati političke procese u BiH, pogotovo ponašanje bošnjačkih stranaka, organizacija i praktično svih društvenih institucija, od kulturnih do vjerskih, još iz vremena rata, nije potrebno objašnjavati što se skriva iza te tzv. građanske agende.

Radi se o neskrivenom bošnjačko-muslimanskom unitarnom i duboko antihrvatskom projektu s nesagledivim posljedicama za opstanak hrvatskog naroda u BiH.

Kad gradonačelnik hrvatskog Splita, a Split je hrvatski grad i simbol u punini toga značenja, neovisno o osobnim identitetskim, vrijednosnim ili drugim preferencijama gradonačelnika, ili bilo koje javne osobe koja predstavlja Split, javno istupa o pitanjima koja se odnose na politički status hrvatskog naroda u BiH, prvenstveno bi morao voditi računa o tome da govori u ime hrvatskog grada i jednoga od najvažnijih povijesnih simbola hrvatskog naroda.

Split obavezuje.

I ne može se u ime Splita zagovarati ništa Splitu suprotno, nikoga tko svojim djelovanjem otvoreno zagovara uništenje jedinstvene veze grada Splita i hrvatskog naroda u cjelini.

Hrvatsku identitetsku iskaznicu.

Puljak je svojim javnim istupom teško kompromitirao i zlouporabio položaj gradonačelnika hrvatskog Splita, što je izraz potpune političke dezorijentacije i demonstracija teškog nedostatka minimuma političke kulture.

Uz to, gradonačelnik Splita je ovim neshvatljivim istupom osramotio sve gradske institucije, gradsku upravu, gradsko vijeće i sve vijećnike Splita, sve građane Splita, javno nam osporavajući svima značaj našega povijesnog i kulturološkog identiteta.

Javno stati protiv hrvatskog nacionalnog identiteta bilo gdje, s pozicije gradonačelnika hrvatskog grada ne bi smio nikada nitko.

To je minimum političke kulture svugdje u svijetu, upravo u svijetu na koji se Puljak često poziva predstavljajući se "građaninom" svijeta. U BiH se pred očima cijeloga relevantnog svijeta upravo na ovim izborima i na svakom izbornom mjestu vodi bitka za temeljno ljudsko pravo svakoga Hrvata, pravo na nacionalni identitet i nacionalnu političku volju.

Tu volju isključivo predstavljaju kandidati HNS, združenih političkih i svih nacionalnih organizacija Hrvata Bosne i Hercegovine, što bi svaka javna i politička osoba u Hrvatskoj morala poštovati.

Puljkova potpora " Našoj stranci" potpora je " našem jeziku", " našem gradu", "našoj borbi", "našim žrtvama" i " našoj budućnosti", a hrvatska povijest, sadašnjost i budućnost nije "naša" nego - hrvatska.

Kao i Split.

U ime Kluba vijećnika HDZ-a Gradskog vijeća Splita osuđujemo ovaj sramotan istup gradonačelnika Puljka, hrvatskom narodu u BiH izražavamo potpunu potporu uz apel - iziđite na izbore i odlučite o svom temeljnom određenju.

Nitko ne može biti ni građanin, ni sugrađanin, ni čovjek, bez svoga temeljnog identiteta. To mi u HDZ-u znamo, to Split zna, to Hrvati u BiH znaju.

Morat će i gradonačelnik Puljak naučiti."

Oglasile su se i braniteljske udruge iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a njihovo priopćenje potpisao je Zoran Buzdovačić

 

"I dok cijela Hrvatska stoji uz svoje sunarodnjake podupirući ustavnu obvezu o zaštiti konstitutivnosti i suverenosti hrvatskog naroda u BiH gradonačelnik Puljak svojim neodgovornim izjavama čini upravo suprotno. Dok naš narod u BiH danas ponovno proživljava rane 90-te te golu borbu za opstanak u borbi zaštite svoje suverenosti i konstitutivnosti gradonačelnik Puljak daje podršku predstavnicima drugog naroda koji žele građansku i unitarnu BiH u kojoj za Hrvate neće biti opstanka. Radi li se ovdje samo o neodgovornosti ili je gradonačelnik instrument anacionalnih platformi koje pod krinkom ljudskih prava, virtualne jednakosti i apstraktne uniformnosti ne prezaju od uništenja temeljnih prava čovjeka. Da ne bi bilo zabune, nacionalni identitet je temeljno obilježje svakog čovjeka. Bez toga identiteta nema ljudskih prava. Pitamo gradonacelnika Puljka da odgovori u čije ime to radi i s kojim ciljem, te za čije interese, jer za hrvatske sigurno nije. Hrvatski branitelji, a vjerujemo i ogromna vecina gradjana Splita ne dijeli taj stav. Bili smo zajedno u ratu, ostajemo zajedno i u miru uz svoj narod. Mi nismo bili napadnuti ni od Srbije u Hrvatskoj, ni od Srba i Muslimana u BiH kao pojedinci bez profila i identiteta, nego upravo suprotno. Napadnut je naš identitet, naša nacionalna zajednica, naša povijest, kultura, naše pravo na život i upravljanje svojom budućnošću. To smo branili. Zato su naši suborci umirali. Zato smo i mi hodili crtom između života i smrti. Ovakvim pozivom i stavom gradonačelnik Puljak u biti oduzima Splitu njegovu hrvatsku bit, esenciju, prepoznatljivost. Kandidati i potpora njima nisu natjecanje s Bošnjacima, niti su izbori po neustavnom i segregacijskom Zakonu u nedjelju izbori državnih funkcionera i institucija, nego je to ispit kulture državnosti našeg hrvatslog naroda, kojeg se Puljak svojom izjavom već odrekao. Za razliku od Puljka pozivamo sve koji mogu glasovati na izborima u BiH da iziđu na izbore i glasuju za hrvatskog člana Predsjednistva BiH, za Borjanu Krišto, jedinu kandidatkinju Hrvata u BiH. A za sve druge razine zakonodavne vlasti birajmo osobe koje prepoznajemo kao čestite, čvrste, hrabre i sposobne boriti se za interese i za konstitutivnost i suverenost našeg naroda u BiH, koja je i hrvatska zemlja. "

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 11:02