StoryEditorOCM
Splitzimska smotra

Gužva među štandovima, srednjoškolci stigli po odgovore koji bi mogli odlučiti o njihovoj budućnosti: ‘I atmosfera itekako igra ulogu...‘; Rektor priznao da mu je srce puno

Piše Tanja Giovanelli
16. prosinca 2022. - 19:08

U auli Prirodoslovno-matematičkog fakulteta održana je još jedna Smotra Sveučilišta u Splitu, koja je, prvi put u zimskom, štoviše blagdanskom ozračju privukla velik broj studenata iz grada i regije, željnih da doznaju više o mogućnostima daljnjeg obrazovanja.

Prilika je to za fakultete da predstave svoje programe te zainteresiranima iz prve ruke ponude informacije koje bi mogle odlučiti o njihovoj budućnosti, a sve u neformalnom, prijateljskom okružju koje, kako je kazao Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, odražava studentski duh.

– Učenici ovdje mogu na štandovima naših sastavnica doznati sve što ih zanima o studijskim programima, dok se u amfiteatrima po utvrđenom rasporedu održavaju prezentacije, a ispred zgrade ih očekuje prigodni zabavni program na adventskim kućicama.

Odabrali smo ovo adventsko vrijeme jer vjerujemo da će za buduće studente biti dobro da vide i osjete kako se ovdje živi i diše. Jer mi nismo samo profesori, nego i učitelji i smatram da je važno pokazati našim mladima kojim putem krenuti, a pravi put je put znanja, poštenja i iskrenosti. Puno mi je srce kad vidim ovoliko autobusa u našem kampusu, jer to znači da imamo potencijal.

Studenti će vidjeti što mi zapravo nudimo. A između ostalih, svi ti studijski programi koji daju izvrsno znanje našim studentima dio su maritimne mreže sveučilišta kojoj pripadamo, tako da student, kada počne studirati u Splitu, može, primjerice, završiti na sveučilištu u sjeveru Norveške – istaknuo je rektor Ljutić.

Od oružja do forenzike

Da je riječ o itekako dobrodošloj manifestaciji pokazala je dobra posjećenost smotre na kojoj se moglo vidjeti od oružja i forenzičkih odjela, do čudnovatih strojeva, bijelih kuta, ali i ovratnika, pa su dojmovi učenika mahom odražavali zadovoljstvo.

– Svi su lijepo otvoreni i daju odgovore na pitanja, sve je odlično organizirano. Jedini je problem, barem meni, što nigdje nisu navedeni smjerovi koji se mogu studirati na pojedinim sveučilištima pa sam ja, tako, zaštitu okoliša svuda tražila, i nisam je našla dok nisam pitala, ali sam u konačnici doznala sve što me zanimalo. A interesirala sam se i za neke druge smjerove, te iz prve ruke doznala koliko su neki od njih zahtjevni, što će mi sigurno pomoći kod donošenja konačne odluke – kazala nam je Nikolina iz Pomorske škole Split, pohvalivši termin održavanja smotre, koji, kako je kazala, učenicima daje više vremena od uobičajenog proljetnog termina.

image
Božidar Vukičević/Cropix

S njom se složio i Renato, prijatelj iz školskih klupa, koji je također pronašao informacije kojima se nadao.

– Mislio sam nastaviti s nautikom, tako sam prvo otišao raspitati se na štand Pomorskog fakulteta i tamo su me usmjerili na pravi put. Ali sam obišao i druge štandove i vidio dosta toga što mi se baš sviđa, tako da ću morati dobro promisliti oko svog izbora – kazao je Renato.

U gužvi među štandovima zatekli smo i učenice splitske II. gimnazije, iako sličnih dojmova, svaku sa svojom pričom.

– Mislila sam ići na Filozofski fakultet, na sociologiju ili povijest umjetnosti i u razgovoru s profesorima sam doznala dosta korisnih stvari, ali sam i preko informativnih materijala dostupnih na štandova dobila puno informacija. No moram priznati da sam išla pogledati i štand Medicinskog fakulteta, jer me i to malo kopkalo, ali sam vidjela da ipak nije za mene, tako da je za mene ovo bio koristan posjet – podijelila je s nama svoja zapažanja Nora.

Neočekivana zanimljivost

Karmen se, pak, kako nam je otkrila, interesirala za studij engleskog jezika, te se nada da će sve informacije o tome pronaći u knjižici preuzetoj na štandu Fakulteta, dok je više o studiju psihologije na današnjem predstavljanju doznala Emanuela, koja je, kako nam je kazala, naišla i na drugu, neočekivanu zanimljivost.

– Zainteresirao me je i studij komunikacije i medija, što nisam očekivala, ali evo, sad na štandu sam baš naučilo mnogo o njemu i ovaj mi je posjet bio prilično informativan – navela je.

image

Emanuela, Hana, Karmen, Nora i Nikolina iz II. gimnazije

Božidar Vukičević/Cropix

– Ja još ne znam što želim studirati, ali znam da to neće imati veze s matematikom. Možda pedagogija, ili jezici. I zato mi je ovaj posjet dobro došao, jer sam imala priliku vidjeti koje su mi uopće opcije i što zapravo mogu pronaći u Splitu, te što se sve traži za upis, kakvi su profesori i slično. Jer ta neka atmosfera koja se osjeti na štandu itekako igra ulogu – nadovezala se Nikolina, još jedna vjerojatna kandidatkinja za novi studij komunikacije i medija, kako je zaključila na kraju razgovora.

– I mene više privlače društveni predmeti, pa tako naginjem ka filozofskom fakultetu, sociologiji i tako. I definitivno sam zadovoljna današnjom smotrom jer mislim da će mi informacije prikupljene ovdje biti dovoljne da donesem odluku – zaključila je Hana, pa dodala kako im je cijeli posjet, uz Advent koji je ovdje prigodno organiziran, jedan ugodan doživljaj.

Materijali i predavanja

Među studentima koji su na Smotru potegli iz šire okolice Splita naišli smo na Stelu iz Makarske, koja je odlučna da upiše studij elektrotehnike došla kako bi doznala više o željenom fakultetu, i osjetila atmosferu na kampusu.

image

Maturantice u razgovoru s rektorom Draganom Ljutićem

Božidar Vukičević/Cropix

– Došla sam ovdje sa željom da doznam više o studiju elektrotehnike na FESB-u jer mi je želja tamo studirati, pa sam tako poslušala njihovo polusatno predavanje u amfiteatru i uzela materijale na štandu – kazala nam je, ne skrivajući da su je svojim programom gotovo “kupili”, dodavši, ipak, kako će bez obzira pogledati što još ima – kad je već tu.

A jednako je zadovoljna viđenim bila i Anamarija iz Tomislavgrada.

– Došla sam s interesom za građevinu i geodeziju i odslušala sam njihovo predavanje na kojem me je geodezija baš jako zainteresirala, vidjela sam i neke instrumente koje koriste, sve je bilo baš impresivno, i svakako bi mi ovo iskustvo moglo biti i presudno kod upisa – zaključila je ova gimnazijalka. 

Suradnja i sa Sveučilištem u Mostaru

 

Osim suradnje sa sveučilištima u Hrvatskoj, Sveučilište u Splitu, kako je kazao rektor Ljutić, nastoji ojačati i suradnju sa Sveučilištem u Mostaru.

Na tom je tragu gost današnje Smotre bio i Zoran Tomić, rektor tamošnjeg sveučilišta, po čijem završetku, dodao je Ljutić, splitski studenti više neće morati polagati nikakve razlike.

– Mi smo svjesni da je Sveučilište u Splitu danas sveučilište koje se najbrže razvija, i koje je najbolje pozicionirano na više ranking ljestvica. Iza toga stoji jedna vizija razvoja Sveučilišta, ali i društva. Od rektora Ljutića smo tražili pomoć, ali on je rekao ne pomoć nego suradnju, i na tome smo mu zahvalni.

Radi se o jednoj sinergiji koja treba dati bolje, konkurentno znanje studentima, a ti rezultati trebaju kreirati bolje društvo – kazao je Tomić, istaknuvši kako Sveučilište u Mostaru posjeduju europsku reakreditaciju, te je članica europske asocijacija Sveučilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 21:49