StoryEditorOCM
SplitDAN EURA

Guverner narodne banke danas je u Splitu iznenadio optimističnom porukom po pitanju inflacije i plaća: nešto će rasti, nešto pasti, evo detalja

Piše Split SD
22. listopada 2022. - 13:49

U sklopu informativne kampanje "Euro – naš novac" koju organizira Vlada  i Hrvatska narodna banka uz sufinanciranje Europske unije, danas je na Rivi organiziran Dan eura kako bi se građane što bolje informiralo o prelasku na novu valutu.

Građani su tom prilikom mogli čuti hrvatske dužnosnike i stručnjake za euro i razgovarati s njima.

U zabavnim aktivnostima, poput kola sreće "Euroznalac", građani su mogli provjeriti svoje znanje o euru, a najmlađi su imali "Euroškolicu" -  igru koja ih na zanimljiv i zabavan način upoznaje s eurom koji uskoro postaje i naš novac.

image
Vojko Bašić/Cropix

Posjetitelji su na Photoboothu imali priliku izraditi personaliziranu fotografiju, a na informativnom kutku infoEuro mogli su dobiti odgovore na brojna pitanja i dvojbe od strane Mislava Brkića, višeg savjetnika u Direkciji za europsku suradnju.

Dan eura realizira se u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj.

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke ovom prigodom je kazao kako uvođenje eura neće značajno doprinijeti stopi inflacije koja je sada preko 12 posto.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Od uvođenja eura ona bi trebala započeti padati, a iduće godine će se prepoloviti. U svim zemljama gdje je uveden euro plaće građanima su započele rasti.

Kamatne stope na kredite u Hrvatskoj su sada bitno niže nego kamatne stope na kredite u zemljama koje ne uvode euro pa su tako u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj i Rumunjskoj kamatne stope na stambene kredite i kredite poduzećima u rangu nekih 8 do 11 posto, dok u Hrvatskoj iznose oko tri posto. To je sasvim sigurno jedna od najvećih prednosti uvođenja eura. Mi te prednosti osjećamo već sada - naglasio je Vujčić.

Gradonačelnik Ivica Puljak istaknuo je kako podržava uvođenje eura.

- To je još jedan potez više koji nas veže za napredne zapadnoeuropske zemlje. Mislim da će to biti dobro za naše gospodarstvo, au konačnici i dobro za građane. Bit će dobro i za goste i nadam se da će uvođenje eura povećati njihovu potrošnju, što će biti dobro i za turizam i za gospodarstvo - kazao je.

Na novinarski komentar kako euro donosi i neke negativne pojave, prije svega povećanje i uslijed famoznog "zaokruživanja"

- Svaka promjena nosi svoje izazove, ono što ja vidim je da se i država i mi svi zajedno pokušavamo boriti protiv toga transparentnošću - kakva je cijena bila prije, a kakva je nakon zaokruživanja. Ja se zaista nadam, to pokazuju neka istraživanja, da zemlje koje su uvele euro su u konačnici imale puno više koristi nego štete - istaknuo je Puljak.

image
Vojko Bašić/Cropix

Medije je zanimalo i hoće li Grad umirovljenicima kao kategorijom koja je najpogođenija inflacijom, "podebljati" svoj socijalni program. Puljak nije u odgovoru baš bio konkretan.

- Grad se trudi da te socijalne programe razvija sve više i više da građanima pomognemo da prebrode ovu krizu, a ovima koji su ispod praga siromaštva da izađu van tog praga i postanu punopravni članovi zajednice i da doprinose.

image
Vojko Bašić/Cropix

Osvrnuo se i na rebalans proračuna koji je smanjen za 300 milijuna kuna zbog, kako je kazao, "korekcije vezano za neke projekte koji će se realizirati sljedeće godine".

Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma naglasio je kako ulaskom u eurozonu i u Schengen šaljemo poruku da Hrvatska ulazi u krug najrazvijenijih zemalja Europe i svijeta.

image

Ivica Puljak, Tonči Glavina i Ante Šošić

Vojko Bašić/Cropix

- Samim time poslovanje će nam biti lakše, i u turizmu, gdje nam otprilike 64 posto ukupnog turističkog prometa dolazi iz zemalja članica EU a 85 posto iz zemalja koje su dio šengenskog prostora. Dakle svim tim gostima šaljemo poruku; sada je posao puno lakši,a šaljemo i jedan jak impuls prema gospodarskom sektoru.

Nemojmo zaboraviti da je kao rezultat ulaska u eurozonu kreditni rejting samo u nekoliko mjesjeci podignut dva ili tri puta. To je poruka stranim investitorima da je Hrvatska jedna od zemalja koja je atraktivna, ne samo turistički, već kao i zemlja u koju se u ekonomskom smislu isplati ulagati.

image
Vojko Bašić/Cropix

Mi to upravo i primjećujemo - jako je puno interesa, novih ‘velikih igrača‘ koji traže lokaciju za hrvatska ulaganja. Ta ulaganja su naravno i u turizmu, ali vjerujemo da će to rezultirati psihološkim pomakom kao u svim zemljama kojima se to dogodilo.

Osim cijena koje se miču, značajno će nam rasti i plaće. Kada vidite u zadnjih pet godina koliki je bio taj rast, sada očekujemo da će se to intenzivirati ulaskom u eurozonu. Važno je istaknuti kako sada nema više transfera novca na kojem se gubilo zbog promjene strane valute u kune.

Govorimo o milijardama koje se gube zbog troška ztransfera novca. Sada taj novac ostaje tvrtkama i to utječe na njihovu konkurentnost - zaključio je Glavina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 19:33