StoryEditorOCM
SplitKVARtOVSKI ĐIR

Grupa stručnjaka i entuzijasta do subote organizira niz događaja u Splitu 3, od razgledavanja do filmova i druženja uz glazbu. Svi su pozvani

2. lipnja 2020. - 13:44
Današnji obilazak počinje kod Sveučilišne knjižnice, pa dalje niz Ulicu Ruđera Boškovića SAŠA BURIĆ/HANZA MEDIASasa Buric/Cropix

Sjajna stvar dogodit će se od danas do kraja tjedna na ulicama jednog od najintrigantnijih gradskih kvartova - Splitu 3.
Naime, još u travnju 2018. godine navršilo se 50 godina od kada je tadašnjoj javnosti predstavljen urbanističko-arhitektonski i građevinski pothvat "Split 3". Velika obljetnica bila je motiv za organiziranje prve manifestacije "Split 3 - ulice, kvartovi, stanovnici", a ovogodišnji organizatori tog događaja, "Arhitektonski Kolektiv", Kino Mediteran i udruga "Kvart", odlučili su, usprkos pandemiji, tradiciju nastaviti.

- Predviđeni događaji namijenjeni su svima koji žele pogledati dobar film, uživati u glazbi na otvorenom, prošetati se s društvom ili razgovarati o stanju grada (STanju 3), ali ne bilo gdje, na ulicama i skverovima Splita 3. Treba istaknuti kako se toponim ne odnosi na današnji kotar Split 3, već na šire područje od 341 hektara u koji spadaju još i Trstenik, Mertojak, Žnjan, Visoka i Dragovode - upućuju članovi organizacijskog odbora Mariana Bucat, Jelena Borota, Marko Borota, Lea Jurčić, Višnja Kukoč, Morana Ostojić i Boris Šitum.

Prve godine Split 3 je bio predstavljen kao vrijedna graditeljska baština na monografskoj izložbi praćenoj okruglim stolovima, predavanjima, koncertom i urbanim promenadama. Sličan program je bio i lani, a i u 2020. nastavlja se u istom tonu.
- Svakom od manifestacija promoviramo kvartovske javne prostore koji su važni za građane, pogotovo sada kada su nam mogućnosti kretanja sužene.

Ako ne možemo na putovanje, strah nas je zatvorenih prostora, uvijek nam ostaju naša ulica, zidić, ćakula sa susjedima, igra u parku, kupnja u obližnjem dućanu ili koncert, okrugli stol, film na otvorenom. I zato pozivamo građane da nam se priključe od srijede do subote na Trsteniku! Svi su dobrodošli! - obrazlažu nam ovogodišnji program.

Dakle, program započinje sutra, urbanom promenadom ulicama Splita 3 u 17.30 sati, ispred glavnog ulaza u Sveučilišnu knjižnicu. Stručno vođenje odradit će Višnja Kukoč i Jelena Borota.

Jazz koncert "Kessah Jazzing" održat će se u 19 sati, u Papandopulovoj ulici, ispred prostorija udruge "Kvart", na istome mjestu gdje će se u petak održati okrugli stol "STanje 3", s početkom u 19 sati. Manifestacija će završiti u subotu, u 21 sat, prikazivanjem danskog trilera "Krivnja", u sklopu Kina Mediteran, u Ulici Šime Ljubića, kod umjetničke intervencije "Smisao".

Ako još niste sigurni biste li se priključili, evo malo fascinantnih činjenica o ovom hvaljenom kvartu koje su nam povodom ovih događanja ustupili organizatori. U vrijeme planiranja Splita 3, dio grada nastao do 1945. godine nazvan je Split 1, a dio nastao od 1945. do 1965. godine Split 2. Obuhvaćali su približno 14 tisuća stanova.

Gotovo isto toliko stanova planiralo se izgraditi u Splitu 3, trećem gradskom rajonu. Rajoni 4 i 5 trebali su biti izgrađeni u budućnosti. Split 3 je izgrađen prema prvonagrađenom natječajnom radu slovenskih stručnjaka Vladimira Brace Mušiča, Nives Starc i Marjana Bežana.

Natječajni rad postavio je norme za ukupnu daljnju izgradnju. Uz kvalitetno osunčano i dobro zasjenjeno stanovanje i pješačke ulice, izgrađene su škole, vrtići s jaslicama, parkovi, trgovine, tržnice, igrališta, ambulanta, fakulteti, prostori za društvena okupljanja, garaže i parkirališta.

Međutim, pojedini dijelovi ostali su nezavršeni, ali ipak donekle (planom ugrađenim u GUP) zaštićeni od komercijalizacije, a pojedini dijelovi kao što su Visoka, Žnjan i Dragovode nisu izgrađeni prema "osnovnom urbanističkom rješenju". U tim dijelovima nedostaju javni sadržaji i prostori, a nije osigurana niti rezerva prostora za njihovu izgradnju. Oni su bili prepušteni neplanskoj, ilegalnoj izgradnji, što, među ostalim, ima za posljedicu slabu prometnu povezanost s ostatkom grada.

Nakon 1990. godine donose se detaljni urbanistički planovi za pojedinačne zahvate manjih površina. Split 3 kao cjeloviti i planirani gradski prostor više nije u fokusu, a nije niti natječajno rješenje. Unatoč kasnijim propustima, ipak se jasno uočava jedinstveni prostorni koncept širi od vremenskih i prostornih granica u kojima je nastao.
Opisani planerski postupak, zajedno s (djelomičnom) realizacijom, proizveo je uspješan i jedinstven rezultat koji od svoje pojave pa sve do danas interesira profesionalce, ali i široku javnost. Za Splićane je to jedno od najpoželjnijih mjesta za život.

Struka je odavno odala priznanje


Od poznatijih profesionalaca koji su obišli Split 3 (neki čak i više puta) ističu se Romano Burelli i Paolo Borghero, Donald Appleyard, Frano Violich, Giancarlo De Carlo, Frederic Gutheimanas, Peter Blake, Jane Jacobs...

Knjige, članci, osvrti i kritike tiskani su kod nas i u inozemstvu, na zapadu i na istoku, u stručnoj i popularnoj štampi i dnevnicima; snimljen je film o izgradnji Splita 3, a ambijenti su bili kulise za mnoge zabavne i glazbene televizijske emisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 12:01