StoryEditorOCM
Splitšto je s tom djecom?

Grozno. Splitski osnovci naboli jabuke na šiljke od ograde. Ravnateljica je konsternirana: ‘To je grijeh...‘

Piše Ana Pivčević
21. lipnja 2023. - 14:01

Nakon sendviča u vreći za smeće, a potom poslaganih banana i sendviča na kontejneru, šokirala nas je nova fotografija koja pokazuje tužnu istinu kako se dio učenika odnosi prema besplatnim marendama. Čitateljica nam je poslala fotografije nabijenih jabuka i krušaka na šiljke ograde na Mažuranićevom šetalištu. Teško je riječima opisati osjećaje koji se jave kada pogledate tu fotografiju.

Kakav je ovo bolesni performans? Ispred splitske škole zatekli smo još groznije prizore od odbačenih sendviča u vreći

Banane i sendviči koji su naslagani na kontejneru snimljeni su na malom parkingu kod Osnovne škole Manuš, a ravnateljica Marita Guć, zgrožena je viđenim. Ova fotografija snimljena je u blizini Manuša, ali sutradan može biti ispred neke druge škole.

- Nažalost, mi ne možemo kontrolirati djecu kada napuste prostor škole, ali ovakvo ponašanje je za svaku osudu. U projekt besplatnih marendi krenulo se s dobro namjerom, ali u hodu su se neke stvari poremetile. Razlikujemo nekoliko kategorija djece kada je u pitanje odnos prema marendama, a jedna od njih su i oni koji će radije ostaviti sendvič sa strane i otići u obližnje trgovine kupovati čips i sličnu nezdravu hranu. Upravo se svi mi borimo protiv te nezdrave hrane jer želimo da djeca shvate važnost zdrave prehrane - govori nam ravnateljica Guć.

image

Marita Guć, ravnateljica Osnovne škole Manuš
 

Vojko Bašić/Cropix

Ističe kako svakodnevno apeliraju prema djeci da ako ne žele ili neće pojesti obrok da ga odnesu kući ili ostave u razredu pa će se kasnije podijeliti drugim ustanovama.

Zazivaju se drastične mjere za one koji su bacili marende oko splitske škole, ali dio roditelja kaže: To je nejestivo!

- Međutim, djeca u većini slučajeva obrok uzimaju sa sobom, odlaze na veliki odmor i napuštaju školsku zgradu. Što dalje rade s tim ne možemo i nije na nama da utvrđujemo. Mi možemo samo s tugom, gorčinom i velikom razočaranošću gledati te slike. Kada sam vidjela ono voće nabijeno na ogradu rasplakala sam se zbog djece koja svaki dan nemaju što jesti. Grijeh je s ljudske, vjerske, ma sa svake strane, bacati hranu. Jesmo li mi toliko bogata država da se na ovaj način razbacujemo hranom - retorički postavlja pitanje ravnateljica škole Manuš.

image

Sendviči bačeni na kontejner uz splitsku školu

Čitateljica/Slobodna Dalmacija

Dodaje da će se od jeseni u njihovoj školi kuhati topli obroci jer će do tada imati sve ispunjene uvjete za to.

- U rujnu prije početka nove školske godine poslat ću cirkularno pismo svim roditeljima u kojem ću ih zamoliti da porazgovaraju sa svojom djecom i da se izjasne hoće li jesti tople obroke, a ako neće zašto. Svijest o zdravoj prehrani i konzumaciji zdravih namirnica je proces koji traje i ne možemo očekivati da će djeca preko noći obožavati voće i slično. U našoj školi smo se u ovom polugodištu trudili organizirati na najbolji način pazeći na sve segmente. Znali smo i mijenjati menu kad bi vidjeli da većina djece nešto ne može jesti, ali najveće ograničenje nam je vrijednost tog obroka od 1,33 eura. Ako želite nešto promijeniti i uzeti malo kvalitetnije to odmah prelazi zadanu cijenu. Stalno bi se morali vraćati u zadane gabarite tako da svako dijete dobije obrok koji mu je odlukom Vlade zagarantiran - govori nam ravnateljica Guć.

Za kraj naglašava da podržava ovaj projekt i želi da se nastavi jer su brojne njegove blagodati, ali dodaje da svi zajedno u sustavu obrazovanja trebaju sjesti i promisliti kome obrok treba biti namijenjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 19:49