StoryEditor
SplitSPOR TRAJE 17 GODINA

Gradu Splitu i ustanovi ‘Sportski objekti‘ prijeti milijunska ovrha! Ugostitelj Stipe Bradarić tužio ih je zbog naknade štete za kafić na bazenima, donosimo detalje

13. rujna 2021. - 08:44

Prije nekoliko dana na splitskom Općinskom sudu donesena je, pazite sad, dvanaesta po redu sudska odluka u 17 godina starom slučaju za naknadu štete u kojem je ugostitelj Stipe Bradarić tužio Grad Split i Javnu ustanovu Športski objekti.

Sutkinja Dunja Ljubičić nepravomoćno je presudila ovaj put da Grad i JUŠO moraju Bradariću solidarno i u roku od 15 dana pod prijetnjom ovrhe isplatiti ukupno milijun i 150 tisuća kuna, od čega 850 tisuća kuna za izvršene građevinske i zanatske radove i 300 tisuća kuna za nabavljenu i ugrađenu ugostiteljsku opremu i inventar u prostor tadašnjeg kafića "Opatija" na bazenima na Poljudu. Uz to, Bradariću po ovoj presudi pripadaju i zakonske kamate koje teku od 2001. godine te više od 556 tisuća kuna sudskih troškova.

Naime, on je u lipnju 2004. godine podnio tužbu tražeći da mu se nadoknadi šteta, odnosno ulaganje u prostor koji je još u kolovozu 1993. godine dobio u zakup nakon što je sa Športskim savezom Općine Split sklopio ugovor kojim je zakupio ugostiteljski prostor u Športskom centru "Bazeni – Poljud" po cijeni zakupnine od 20 DM/m2 s rokom trajanja 15 godina, dakle do 2006. godine.

Nova cijena zakupnine

Kako stoji u tužbi, prostor je bio devastiran od posljedica "ratnog oštećenja od strane tzv. jugovojske iz susjednog vojnog objekta Lora" i baš je zato i sklopljen ugovor na 15 godina kako bi uspio vratiti novac uložen u sređivanje prostora. No, 1. siječnja 1998. godine ŠC "Bazeni – Poljud", pa tako i taj ugostiteljski prostor preuzima JUŠO, sukladno Odluci Grada Splita o osnivanju javne ustanove. Grad Split 25. svibnja 1998. godine oglašava javni natječaj za zakup poslovnih prostora u ŠC "Bazeni", uključujući i taj prostor, no Bradarić smatra da kod oglašavanja nije poštivana odrednica Zakona o zakupu poslovnog prostora po kojem su zatečeni zakupoprimci, a kojima nisu istekli postojeći ugovori o zakupu, trebali biti zaštićeni.

image
Duje Klarić/Cropix

Zato on podnosi prijavu zbog utvrđivanja nove, znatno veće početne cijene zakupnine od 35 DEM-a po kvadratu, a na koju nikada nije dobio odgovor. Nije mogao prihvatiti potpisivanje novog ugovora o zakupu, ali je, stoji u tužbi, i dalje u cijelosti podmirivao svoje obveze iz starog (osnovnog) ugovora o zakupu što su i Grad i JUŠO prešutno odobravali, i to sve do ožujka 2001. godine. Tada Grad opet raspisuje novi natječaj o zakupu na koji se, osim Bradarića, javlja i obrtnik Denis Vrvilo, čija je ponuda prihvaćena kao povoljnija. On je poslije dobio u zakup još prostora i otvorio popularni noćni klub "Vanilla". Bradarić smatra da je svojim ulaganjem doveo do toga da taj prostor od devastiranog postane jedan od najboljih u gradu i da je zato JUŠO i mogao tražiti toliko veću cijenu. Tražio je da mu nadoknade njegova ulaganja, no nikada mu nije odgovoreno.

Nije pristao na ucjene

- Ponovno se mora naglasiti da je u ovom parničnom postupku proteklo izuzetno dugo vremena od kada je tužitelj tužbom zatražio naknadu štete pa do današnjeg dana (17 dugih godina). Ovo je umnogome otežalo pravo utvrđivanje činjenica glede zahtjeva tužitelja, s tim da je tužitelj poduzeo sve što je moguće da sačuva svoje potraživanje u dokaznom smislu, dok tuženici to nisu napravili.

Naime, sud vjeruje tužitelju kada kaže da je od vjerodostojnih osoba Grada Splita, gradonačelnika Škarića i dogradonačelnika Buličića (naravno, riječ je o gradonačelniku i dogradonačelniku iz doba mijenjanja odluke na poslovnom prostoru) dobio input da angažira upravo Jerka Maladu (vještaka) da mu sačini ekspertizu i utvrdi kolika su bila njegova stvarna ulaganja u prostor kako bi bio obeštećen.

Ovdje valja dodati da je tužitelj u svojem kazivanju od 10. lipnja 2021. izrazio nezadovoljstvo s ekspertizom, smatrajući da je on neke radove prenisko procijenio, ali je jasno i logično i životno očekivati da je pristao na procjenu iz ove ekspertize jer mu je bilo jasno da zakupodavni odnos neće biti produljen jer nije pristao na "ucjene" Vječeslava Križevića, koji je u to vrijeme radio u JUŠO-u - stoji, uz ostalo, u presudi sutkinje Ljubičić, koja daje za pravo Bradariću.

Očekuje se nastavak sageDotaknimo se još i činjenica zbog kojih ovaj slučaj i traje ovako dugo i pitanje je hoće li uskoro i završiti. Posebice kada se ova problematika spominjala i na predstavljanju kandidata za novog predsjednika Vrhovnog suda pred Odborom za pravosuđe Hrvatskog sabora. Tako je Rada Borić (Nova ljevica) pitala suca Radovana Dobronića, kojeg podržava predsjednik Zoran Milanović, kakav je njegov stav prema problemu višestrukog ukidanja odluka nižih sudova?

- Ograničen je broj tih ukidanja, ne može više biti beskonačno, ali u tom dijelu treba biti oprezan. Kada vam se predmet ukine, vrati se na prvi stupanj, gdje se još uvijek može raspravljati o činjenicama i dokazima. Kada se preinači, postoji opasnost da se preinači u pogrešno. Drugi stupanj nema dokaze pred sobom. Ali nije to više toliko aktualan problem. Više se pazi, a sada je težište da se dobro preinači. Određeni napredak je postignut - odgovorio je Dobronić.

Ovaj splitski slučaj, pak, dokazuje nešto potpuno suprotno:
- 3. siječnja 2008. godine - Općinski sud u Splitu donosi presudu zbog ogluhe u korist Bradarića u odnosu na JUŠO.

- 10. lipnja 2008. godine - Županijski sud u Splitu po žalbi ukida presudu i vraća je na novo odlučivanje.

- 29. travnja 2010. godine - Općinski sud presuđuje u korist Bradarića u odnosu na Grad i daje mu 875 tisuća kuna te troškove od 157 tisuća kuna. Bradarić, pak, mora JUŠO-u nadoknaditi 159 tisuća kuna troška.

- 8. prosinca 2011. godine - Županijski sud Split ukida presudu i opet je vraća na ponovno odlučivanje.

- 7. lipnja 2013. godine - Općinski sud u Splitu donosi presudu u korist Bradarića u odnosu na Grad, a odbija tužbu prema JUŠO-u.

- 10. srpnja 2014. godine - Županijski sud u Splitu opet ukida presudu i vraća na ponovno suđenje.

- 18. prosinca 2014. godine - Općinski sud u Splitu presudom u cijelosti odbija Bradarićevu tužbu i prema Gradu i prema JUŠO-u.

- 26. studenoga 2015. godine - Županijski sud odbija Bradarićevu žalbu i potvrđuje presudu. Bradarić ulaže reviziju postupka pred Vrhovnim sudom.

- 30. listopada 2018. godine - Vrhovni sud prihvaća reviziju, ukida presude i vraća predmet opet na Općinski sud.

- 14. listopada 2020. godine - Općinski sud prihvaća tužbu, odlučuje u korist Bradarića i obvezuje Grad i JUŠO da nadoknade štetu, plate kamate i parnični trošak.

- 18. ožujka 2021. godine - Županijski sud u Splitu ukida presudu i vraća na novo suđenje.

- 1. rujna 2021. godine - Općinski sud u Splitu donosi presudu u cijelosti u korist Bradarića.

Očekuje se nastavak sage...

item - id = 1126849
related id = 0 -> 1136234
related id = 1 -> 1077475
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 07:13