StoryEditor
SplitPODIJELJENO DRUŠTVO

Gradski vijećnik Zoričić: Za dišpet onima koji se skrivaju iza braniteljskih udruga pokrećem peticiju da se marjanski vrtić nazove po Palmini Piplović

Piše Gabrijela Radanović
31. listopada 2020. - 21:29
Ante ZoričićTom Dubravec/Cropix

Inicijativa za ponovno imenovanje dječjeg vrtića "Tamarin" ispod marjanske Vidilice po Palmini Piplović, antifašistkinji koja je otpor nacistima u ranu jesen 1944. godine, ni tri tjedna prije oslobođenja grada, platila svojim mladim životom, izazvala je reakcije sa svih političkih frontova, ali i od strane udruga branitelja.  

Koordinacija udruga ratnih postrojbi Splitsko-dalmatinske županije, koordinacija braniteljskih udruga grada Splita i stradalničke udruge iz Domovinskog rata grada Splita i SDŽ jučer su poslale dopis svim gradskim vijećnicima, kojim poručuju da ne žele preimenovanje vrtića u "Palmina Piplović", nazvavši takvu inicijativu populističkim činom splitskog vijećnika Ante Zoričića, koji je inicijator te akcije među članovima lokalnog parlamenta, a pridružio mu se i Tonći Blažević (HSLS). 

Međutim, prozvalo se Zoričića koji je vrlo brzo odgovorio Zoranu Buzdovačiću, osobi koja je potpisanom u dopisu braniteljskih udruga. Na uvodu im se zahvalio na njihovoj osobnoj žrtvi i onoj od svih njegovih kolega koje predstavlja tim dopisom.

- Ako netko poštuje hrvatske branitelje, onda sam to ja u čijoj kući rat još traje. I trajat će dokle god imam najužeg člana obitelji koji je hrvatski ratni vojni invalid sa svim manifestacijama koje teški oblik PTSP-a podrazumijeva. Baš jučer sam spremao stvari preminulih roditelja. Našao sam spomenice Domovinskog rata, tatine i mamine. I neke zahvalnice koje sam i sam dobio od Četvrte gardijske brigade. I baš se mislim...

Koliko smo kao društvo zastranili da dajete sebi za pravo preispitivati moje domoljublje i to zbog inicijative da se ispravi jedna bezumna nepravda koju je naša demokratska vlast nanijela devedesetih godina? Da, ona je bezumna, bezočna i primitivna, a ja dok sam gradski vijećnik želim biti uz one koji će je ispraviti ili barem to pokušati! I nije to, dragi Zorane, populizam - dio je odgovora vijećnika Zoričića.

Dodao je da crni i crveni ne mogu vratiti vrijeme i ispraviti svoje nepravde, ali "mi još uvijek možemo". 

Naveo je kako je jasno da ne može svaka zaslužna osoba nositi ime neke ulice ili trga jer to jednostavno nije moguće, ali smatra da u svakom vremenu postoje osobe koje zbog nekog događaja ljudi duže pamte i o njima češće razmišljaju, a Palmina Piplović svakako spada među njih. 

- Ispravljanje ove nepravde nikoga ne isključuje, a stavlja melem na otvorenu ranu velikom broju naših sugrađana koji već dugo iskazuju tu želju. I zato, Zorane, ako se moje kolege, posebno one koje su 'desno' zbog vašeg dopisa i pokolebaju pa zbog toga odustanu od podrške ovoj inicijativi, a koju su, čak i za mene u iznenađujuće velikom broju izražavali, ja vam se neću povući.

Prikupit ću potpise građana javnom peticijom i to za dišpet vama i svima koji se skrivaju iza braniteljskih udruga da bi nametali svoju ideologiju koja je najčešće u raskoraku sa stvarnim razmišljanjima njihovih članova, a često je samo usko interesna i koristoljubiva. Napravit ću to zbog Palmine čiju ste žrtvu uvrijedili i pokušali obezvrijediti, ali i zato jer ste dali sebi za pravo preispitivati moje domoljublje, a to još nikada nitko nije napravio - poručio im je Zoričić.

image
Mural s Palmininim likom kojega je u splitskom Varošu izradila umjetnica Andrea Resner
Nikola Vilić/Cropix

Danas je stigla i reakcija na dopis braniteljskih udruga i od strane SDP-a. 

- Tko ste vi da tvrdite da predstavljate sve ratne veterane iz Splitsko-dalmatinske županije, zajedno sa koordinacijom udruga ratnih postrojbi? Samo vas želimo podsjetiti da sedamdeset posto ratnih veterana iz Domovinskog rata ne pripada niti jednoj udruzi. Neobično i čudno je u proglasu koordinacije udruga ratnih postrojbi SDŽ je to što se nakon spominjanja Domovinskog rata, koji jest temelj hrvatske državnosti, preskače antifašizam, koji je isto temelj hrvatske državnosti naveden u Ustavu RH - navode između ostalog u priopćenju te ističu kako je Palmini Piplović već jednom oduzeto ime dječjeg vrtića sagrađenog na imovini koju je njena obitelj poklonila gradu Splitu.

- Tim činom je nanijeta bolna uvreda i njoj i njenoj obitelji. Bilo bi pošteno, fer i civilizacijsko ispravljanje ogromne nepravde, da se tom vrtiću vrati njeno ime - dio je poruke koju su članovi SDP-a poslali braniteljskim udrugama koje su potpisane u zajedničkom dopisu.

Ponukana izjavom Zorana Buzdovačića, reagirala je i Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita.

- Žalosno je što Buzdovačić (tko god da je dotični) predstavlja bilo koga i govori u bilo čije ime. S obzirom na broj branitelja koji su se ogradili od njegovog istupa kroz medije, siguran sam da on govori isključivo u svoje ime, jer ne želimo prihvatiti ovakve sulude izjave protiv splitske mladosti, žena, heroina svoga naroda kao mišljenje bilo čega proizašlo iz Domovinskog rata, jer bi to na isti bacilo ljagu, a to odbijamo i ne možemo prihvatiti - napisao je primarijus, doc. dr. Zdravko Roje, predsjednik UAAB-a. 

- Obraćam se kao predsjednik Udruge, ali i kao branitelj Domovinskog rata sa spomenicom potpisanom 15. svibnja 1996, a i kao hrvatski građanin koji poštuje Ustav RH čiji je antifašizam utkan u preambulu te kao ratni kirurg koji je liječio i zbrinuo 1226 stradalnika Domovinskog rata na južnom bojištu i u susjednoj nam BiH, među kojima su vjerojatno i suborci od dotičnoga, moram se ograditi osobno, kao i brojni drugi ''dalmatinski branitelji'' koje Buzdovačić deklarativno, predstavlja.

Prije sljedećeg priopćenja ga ozbiljno pozivam da prihvati Ustav RH kao temeljni pravni akt naše države. Prošlost se ne može promijeniti, ma koliko vi sanjali o tome. Hrvatski narod je uvijek bio na pobjedničkoj strani i heroje nećemo nikada zaboraviti - poručio je Roje. 

Podsjetimo, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća provukla se još jedna ideja, koju je iznijela Mirna Kovačić (HNS) – da se vrtiću ostavi postojeće ime, a da se na zgradu postavi spomen-ploča na kojoj bi izrijekom pisalo: "U spomen na PALMINU PIPLOVIĆ 1922. – 1944., žrtvu otpora fašističkim okupatorima koju su ubili Nijemci 10. 10. 1944. Na ovom mjestu zemljište za dječji vrtić darovala je obitelj Palmine Piplović iza 2. svjetskog rata. Gradsko vijeće Grada Splita, 2020.". 

Iako je novu ideju predložila jedina HNS-ovka u splitskom parlamentu, u pozadini priče se, kako neslužbeno doznajemo, nalazi – HDZ. Naravno, i ova inicijativa ima svoje argumente, a vijećnica Kovačić ju je potvrdila i očitovanjem Društva psihologa grada Splita. 

- Stoga su se psiholozi i djelatnici koji rade s djecom i najbolje poznaju njihov uzrast, odgoj i potrebe očitovali kako smatraju nepotrebnim i štetnim mijenjati dobru i uvriježenu praksu utvrđivanja naziva vrtića, kao i mijenjati njihove postojeće i općeprihvaćene nazive koji su prilagođeni dječjoj dobi, te stoga preporučuju da temu i sve sadržaje oko vrtića treba ostaviti isključivo djeci - stoji između ostalog u njihovu priopćenju.

Kontaktirali smo i Petra Škorića, predsjednika splitskog HDZ-a da nam izravno kaže koje je njihovo mišljenje, a odgovor ćemo objaviti po primitku.

image
Portret Palmine Piplović
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 23:35