StoryEditorOCM
SplitBEZ PRAVNOG TEMELJA

Gradske stanove za socijalu koristi 72 splitskih obitelji i njima poskupljuje najam! Doznali smo kako su ušli u njih

Piše Ana Franić
6. veljače 2023. - 13:26

Nakon što su oporbeni vijećnici upozorili na povećanje cijene najma stanova u gradskom vlasništvu, dogradonačelnik Bojan Ivošević je objasnio kako socijalnim slučajevima neće poskupiti najam.

- U medijskom prostoru od strane oporbenih vijećnika došlo je do dezinformacije javnosti. Socijalno ugroženim građanima niti jednog centa ne diže se najamnina koju definira uredba Vlade RH - poručio je.

Grad Split je vlasnik 478 stanova, od čega su u 247 smješteni zaštićeni najmoprimci među kojima je 131 socijalni slučaj. Ivošević pretpostavlja da su oporbeni vijećnici reagirali na poskupljenje cijena najma druge kategorije ljudi.

image


 

Tom Dubravec/Cropix

- One koja bi u civiliziranom svijetu bila skandalozna. Riječ je o bespravnim korisnicima, jer su čak 72 stana okupirana od ljudi koji su bez ikakvog pravnog temelja ušli u gradske stanove i plaćali simboličnu cijene, kakve plaćaju socijalni slučajevi - rekao je Ivošević i najavio kako će u budućnosti 72 bespravna korisnika gradskih stanova plaćati deset eura po metru četvornom dok se ne okončaju pravne radnje kojima će ih iseliti.

Nakon toga će navedeni stanovi biti stavljeni u svrhu liste prvenstva, odnosno useljavanja socijalnih slučajeva u gradu.

- Kada pitate neke od njih kako su ušli u socijalni stan, oni šute ili priznaju da su rumbali bravu i ušli jer su čuli da je umro netko tko je koristio taj stan. To je nedopustivo!

image
Nikola VilićCropix

Pretpostavljam da se bivše vlasti nisu bavile ovim problemom jer je nezgodno 72 obitelji izbaciti iz stana. Možete zamisliti koliko će biti halabuke u medijskom prostoru. Bit će tu vjerojatno i potencijalno tužnih životnih priča.

Sumnjam da neki od njih imaju bajne životne uvjete, ali je činjenica da nisu na listi prvenstva i nisu zadovoljili nikakve kriterije. Činjenica je da nisu socijalni slučajevi i da Grad Split ima drugih 70-ak obitelji kojima je stvarno teško u životu i jedva čekaju useliti u stan - poručio je dogradonačelnik.

Istaknuo je da im nije u interesu na niti jedan način subvencionirati bespravni ulazak u gradske stanova i to nagrađivati povoljnijom cijenom nego što je tržišna.

image


 

Tom Dubravec/Cropix

Do određenog povećanja cijena najmnina došlo je u kategoriji slobodno ugovorene najamnine, a to su oni koji su jednom bili socijalni slučajevi, ali više nisu, sukladno cenzusu.

- Socijala u gradu Splitu je, primjerice, ako je riječ o samcu, osoba koja ima 50 posto prihoda u odnosu na prosječnu plaću u godini prije sukladno Državnom zavodu za statistiku. Ako vam se u životu karte poslože i uspijete naći zaposlenje, ali ipak izađete iz kategorije socijale, ne previše, do 75 posto pređete cenzus, onda vam Grad omogućuje da i dalje ostanete u stanu.

No, ipak morate početi plaćati nešto veću najamninu jer niste socijala, ali isto tako ne želimo osobu koja je taman krenulo u životu, nagaziti i staviti visoku cijenu. Ako netko prođe cenzus za jedan euro ne želimo da mu odmah znatno skoči najamnina i radi takvih slučajeva smo odlučili napraviti tri razreda.

image
Tom Dubravec/Cropix

Prvi razred će biti prelazak cenzusa do 25 posto i njima će najamnina biti 2,34 eura po kvadratu, do 50 posto će biti 2,66 eura, a do 75 posto - 3 eura. Tako osobi neće doći do prenaglog poskupljenja, već će ono ići postepeno kako im se podiže i životni standard - rekao je dogradonačelnik.

Od 478 gradskih stanova, 41 je u ovom trenutku ili nedavno iseljeno ili je u derutnom stanju te je potrebna obnova.

 -Trenutno 20 stanova koriste kadrovi i njima cijena najma ostaje ista - šest eura po kvadratu. Što se tiče kadrova kada odu u mirovinu, plan je da im se cijena najma tada izjednači sa slobodno ugovorenom najmninom i da iznosi tri eura po kvadratu - objasnio je Ivošević.

image
Tom Dubravec/Cropix

Pitalo ga se što je sa stanarima koji nisu nepravomoćno u gradskim stanovima, nego su ušli jer im je bila oduzeta imovina pa su tako dobili gradski stan na korištenje i uredno plaćaju najam? Novinare je zanimalo mogu li oni otkupiti stan ako su u njima preko dva desetljeća.

- Grad ima sve siromašniji fond stanova. Trenutno ima 478 stanova, a ta brojka još opada jer se i država upisuje kao vlasnik. Nije u interesu Grada smanjivati taj fond, jer ako krenemo rasprodavati stanove, kako bi sutra mogli riješiti socijalne slučajeve? U Beču je gotovo 80 stanova u vlasništvu Grada, tako je lako brinuti se za mlade ili socijalne slučajeve - objasnio je dogradonačelnik koji je naglasio da mogu samo razmišljati o povećanju broja gradskih stanova, a ne o smanjenju.

Pročelnica za gradsku imovinu u Gradu Splitu Maja Đerek je istaknula da je status zaštićenih najmoprimaca određen zakonom i zakonskim odredbama koje na donosi Grad Split već Republika Hrvatska.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Kod stambenog zbrinjavanja imamo jako malu pomoć države. Socijalno zbrinjavanje je nadležnost grada, ali u proteklih mjesec dana otkad sam došla na mjesto pročelnice morali smo s liste vlasništva Grada Splita vezano za stanove skinuti nekoliko desetaka stanova. Zašto, zato što  se sukladno zakonskim propisima povećava vlasništvo RH,  a smanjuje se vlasništvo grada Splita. U principu to znači da mi sve manje i manje stanova imamo, a moramo zadovoljiti socijalne potrebe sukladno listi prvenstva – objasnila je Đerek.

Dodala je da su 72 bespravna korisnika već počela zvati.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Njima ne odgovora sada cijena od 10 eura po metru kvadratnom jer su oni valjda mislili da će to bespravno korištenje trajati do u nedogled. Tako imamo situaciju u Ban Mladenovoj gdje gospodin sam živi u 115 kvadrata i to godinama i plaća za to dva eura po kvadratu. I sada se naravno krenuo buniti jer mu se najamnina povećala, a to što imamo brojne obitelji koje nemamo gdje useliti njega nije briga.

Nitko neće raditi pritisak preko odvjetnika i pratit će se zakonski propisi. Nezakonito je nezakonito, a zakonito je zakonito i toga ćemo se držati. Nadam se da će ovakvim načinom postupanja unutar kratkog roka svim socijalnim slučajevima omogućiti novi, pravedniji i dostojanstveniji život – kazala je Đerek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 14:31