StoryEditorOCM
SplitUSTUPCI PODUZETNIKU

Gradska tvrtka spriječila pokušaj pogodovanja? Gradonačelnik organizatoru ‘Croatia Boat Showa‘ besplatno htio ustupiti Zapadnu obalu na 75 dana pa povukao odluku

Piše SPLIT SD
15. veljače 2022. - 13:06

Prošle godine, netom nakon što je preuzeo vlast, splitski gradonačelnik Ivica Puljak je namjeravao čak 75 dana dio Zapadne obale besplatno ustupiti poduzetniku Vicencu Blagaiću i to u periodu od kraja lipnja do sredine rujna, doznaje Dalmatinski portal.

Od mogućeg pogodovanja spasio ga je, ni manje ni više nego Dražen Delić, tadašnji direktor "Splitske obale". Dramatičnim dopisom ga je upozorio da bi tim činom oštetili gradsku firmu za najmanje 500.000 kuna.

Blagaić je, naime, želio organizirati "Split Summer Yachting Festival", umjesto otkazanog "Croatia Boat Showa" u svibnju prošle godine. Sada je htio 75 dana mukte javnog dobra za festival. Puljak mu je htio izaći ususret i to piše i u dopisu direktoru "Splitske obale" naslovljenom kojeg je objavio Dalmatinski portal.

- Izražavam punu podršku realizaciji Festivala i predlažem da se podrži organizacija istog tako da im se ustupi potrebna površina bez naknade. U ovim izazovnim vremenima, na ovaj način bi se omogućila potpora jednom od najznačajnijih nautičkih sajmova. Na ovom novom i zamjenskom sajmu organizator bi bio u mogućnosti nadomjestiti poslovne gubitke, održati brend te zadržati gospodarsko-turističku manifestaciju u Splitu - napisao je, među ostalim, Puljak.

Delić je, čim je dobio dopis odgovorio jasno i glasno da bi se time dovela likvidnost gradske firme na korist privatne tvrtke. Piše mu da kao direktor nema ni moralno ni zakonsko uporište za tu odluku. Zakonski je upitno, navodi, da direktor kao odgovorna osoba trgovačkog društva u vlasništvu Grada Splita donosi odluku kojom bez naknade ustupa dio pomorskog dobra privatnoj tvrtki, a za koju ta ista gradska firma plaća koncesijsku naknadu.

- Napominjem i da je vrlo vjerojatno da bi ta odluka davanja na raspolaganje atraktivnog gradskog prostora i to bez naknade na 75 dana dovelo mene kao odgovornu osobu u nezavidan položaj zanimanja javnosti, medija i određenih državnih institucija - upozorava Delić.

Upitalo se i gradonačelnika zašto se odlučio na takav čin neposredno nakon izbora.

- Nakon što je direktor tvrtke "Boat show" uputio zahtjev za podržavanjem manifestacije "Split Summer Yachting Festival" svim gradskim vijećnicima i čelnicima gradske uprave, a s obzirom na otežane uvjete poslovanja u okolnostima pandemije, gradonačelnik Ivica Puljak je uputio takav zahtjev na razmatranje direktoru tvrtke "Splitska obala" Draženu Deliću. Nakon što je Delić izrazio stav tvrtke i argumentirao poslovne razloge zbog kojih potporu u smislu ustupanja javne površine bez naknade ne bi trebalo dati, gradonačelnik Puljak i zamjenik Antonio Kuzmanić njegov su stav i argumente uvažili i u potpunosti ih podržali - kazali su iz Banovine za Dalmatinski portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 12:54