StoryEditorOCM
SplitOD 1. TRAVNJA

Gradonačelnik ‘razveselio‘ ugostitelje s Rive; udvostručit će im najam štekata, a posebna priča bit će trgovi u centru, oni će plaćati još i više! Evo koliko će iznositi povećanja po zonama

Piše Marina Karlović-Sabolić
7. veljače 2022. - 17:46

Trebaju li ugostitelji koje obrću milijune prometa najam štekata plaćati neku siću? Ne, smatraju to u gradskoj upravi, koja je odlučila cijenu najma na Rivi – poduplati.

Tako bi kafić koji je do sada u najelitnijoj prvoj zoni najam javne gradske površine plaćao 101 kunu po metru četvornom ubuduće plaćao 97 posto više, što znači da će mu cijena zakupa narasti na gotovo 200 kuna!

image
Saša Burić/Cropix

Za drugu zonu povećanje će iznositi 81 posto, za treću 21 posto, za četvrtu 15 posto, dok će najam štekata u petoj zoni, na koju otpada najveći dio grada, ostati ista kao i do sada.

To je, prema neslužbenim informacijama, odluka s kojom je gradonačelnik Ivica Puljak u ponedjeljak popodne upoznao vlasnike ugostiteljskih objekata u Splitu.

Posljednji put cijena najma štekata podiguta je 2013. godine u vrijeme mandata gradonačelnika Ive Baldasara. Posljednjih devet godina ona se nije mijenjala, iako je prihod ugostitelja rastao.

image
Tom Dubravec/Cropix

Poskupljenje se najavljivalo i u doba Andre Krstulovića Opare, no bivši HDZ-ov gradonačelnik u tome nije uspio, navodno zbog neslaganja njegovih tadašnjih koalicijskih partnera.

Iako je prvotni prijedlog upućen u javnu raspravu najavljivao poskupljenje od 300 posto, ipak je, čini se, napravljen kompromis. Štekati će poskupjeti, ali ipak ne trostruko.

Uz to, odluka predviđa i novu podjelu u zone, koju u gradskoj upravi smatraju pravednijom od dosadašnje. Druga zona sada bi uključivala Istočnu i Zapadnu obalu, što znači da će joj se pripojiti i potez od Matejuške do ACI-ja, što je do sada bila treća zona.

image
Grad Split

Treća zona prostire se dužobalnim pojasom od Bačvica do Žnjana, uključujući i novi hub u Ulici Ruđera Boškovića. Trgovi u drugoj zoni, uz obalu i na području Dioklecijanove palače, imat će posebne cijene: oni će najam javne gradske površine plaćati 10 kuna više od ostalih u istoj zoni.

Rezon za poskupljenje u gradskoj su upravi našli u činjenici da ugostitelji većinu svog prometa ostvare na javnim gradskim površinama, iako puno više plaćaju najamninu privatnim osobama, nego Gradu Splitu.

Uz to, za vrijeme lockdowna svima koji nisu radili, nisu ni trebali platiti zakupninu, a nakon njega zakupnina se smanjivala paralelno s padom prihoda.

image


 
Saša Burić/Cropix

Podaci o prihodima splitskih ugostitelja govore da je 2021. bila druga najuspješnija godina u njihovom poslovanju, pa za njih povećanje cijene najma i nije tako veliki udar. Pogotovo za one koji imaju godišnje prihode veće od 20 milijuna kuna, a najamninu za štekat na Rivi plaćaju tek jedan ili dva posto od iznosa prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 01:21