StoryEditor
Splitdan državnosti

Gradonačelnik Opara bio je u prvom sazivu Sabora prije 30 godina: To je uistinu bio dan ponosa i slave jer je hrvatski narod disao kao jedno

30. svibnja 2020. - 14:35
Joško Šupić/HANZA MEDIA

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara, župan Blaženko Boban, Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća, Petroslav Sapunar, predsjednik Županijske skupštine, i Ivica Franić, načelnik Sektora policije PU splitsko-dalmatinske su s gradskim vijećnicima, među kojima su bili HDZ-ov Tomislav Prljević i HSLS-ov Tonći Blažević, te predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u subotu svečano obilježili Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan hrvatskih branitelja grada Splita.

Položili su vijence kod Središnjeg križa na gradskom groblju Lovrinac, zatim kod Groblja branitelja iz Domovinskog rata, te kod spomen obilježja poginulim Bošnjacima-muslimanima u Domovinskom ratu. Cvijeće su položili i kod spomenika u Parku branitelja, nakon čega su Zoran Buzdovačić, predsjednik Časničkog zbora grada Splita, i Mirko Ramljak, predsjednik Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Split, s vrha zgrade Banovine spustili 20 metara dugačak barjak.


Na štandarcu na Pjaci, dok je Gradska glazbe Split, kojom je dirigirao akademski trubač Jakov Jurić, svirala Lijepu našu, podignuta je zastava Republike Hrvatske, nakon čega su predstavnici Grada, Županije, policije i branitelja slušali svetu misu u katedrali sv. Dujma.

S vrha Marmontove ulice, preko Rive, krenuo je promenadni koncert Gradske glazbe. Kako nam je kazao Jakov Jurić, među 30 članova gradske glazbe su većinom studenti i učenici muzičke škole.


Najmlađi među njima koji je u subotu nastupio je Marko Kuzmanić, učenik šestog razreda osnovne škole, koji svira rog. Tu je i Španjolac Enrique, kojeg je u Split dovela njegova partnerica nakon čega je u našem gradu dobio posao.

Na svečanom prijemu u Galeriji okupljenima su se obratili Petroslav Sapunar, Igor Stanišić, Andro Krstulović-Opara i Blaženko Boban.

Župan Boban je istaknuo da je Dan državnosti rođendan naroda.

- Kroz ovih 30 godina prošla su turbulentna vremena - rat, stvaranje svih institucija, policije, vojske... Ono što je hrvatski narod prošao kroz ovih 30 godina, drugi narodi nisu prošli ni u stotinu godina. I sam datum 30. svibnja je prolazio kroz turbulentna vremena, no rođendan naroda je rođendan naroda i oduvijek je trebalo poštovati volju onih koji su utemeljili državu, a to su prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, tadašnji Hrvatski sabor, i iznad svega stvoritelji Hrvatske države, a to su hrvatski branitelji - kazao je župan Boban.

Gradonačelnik Krstulović Opara bio je u prvom sazivu Sabora prije 30 godina.

- To je uistinu bio dan ponosa i slave jer je hrvatski narod disao kao jedno. Savladali smo režim koji nas je gušio. To nije bilo tako lako jer smo se nakon par mjeseci morali suočiti s agresijom na Hrvatsku. Odlučnošću hrvatskih branitelja ovaj dan je u ovom gradu slavljen kao Hrvatskih branitelja grada Splita kojima se zahvaljujem što su sačuvali spomen na ovaj datum.

Na jesen počinje pošumljavanje Marjana


Uhićenja u Hrvatskim šumama ne bi trebala odgoditi potpisivanje ugovora za gospodarenje Marjanom, smatra gradonačelnik. Tako će Grad plaćati i Javnu ustanovu i Hrvatske šume.

- Sa službama Hrvatskih šuma smo pripremili ugovor koji je sličan onome koji imaju za Park šumu Maksimir - kazao je gradonačelnik.

Najavio da na jesen počinje pošumljavanje Marjana, te dodao da je će Marjan ponovo biti zdrav i zelen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 06:39