StoryEditor
Splitsastanak u banovini

Gradonačelnik najavio: Uvodimo red, ovo je početak zakonitog, stručnog i urednog gospodarenja Marjanom. Stručnjak ustvrdio da je i potkornjaka manje

11. ožujka 2021. - 18:16

U Banovini je danas predstavljen prijedlog Programa gospodarenja šumama posebne namjene, Gospodarske jedinice „Marjan-šume Grada Splita“. Program su predstavili dr.sc. Vladimir Kušan u ime ovlaštenog izrađivača tvrtke OIKON, a uz gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu na konferenciji je govorio i dr.sc. Milan Pernek iz Hrvatskog šumarskog instituta.

- Pred nekoliko mjeseci od nadležnog ministarstva došli smo do statusa šumoposjednika i osnivanja gospodarske jedinice, za što je i počelo javno savjetovanje. Nakon savjetovanja program ide na odobrenje resornom ministarstvu. Do sada nije postojala šuma gospodarske jedinice s kojom se moglo gospodariti na Marjanu. Znamo da su iza nas problemi nagomilani desetljećima, a s kojima smo se uhvatili u koštac uspješno. Došli smo do brojke od 169 hektara kojima bi gospodarili ako program prođe odobrenje - rekao je gradonačelnik koji nije htio prepustiti vlasništvo šume državi, te je bio prozivan zbog toga, kako je kazao.

- Nakon četiri godine teških procesa mi smo došli do točke kada možemo kazati da smo posao završili i donošenjem ovog programa kreće se u zakonito, stručno i uredno gospodarenje Marjanom. Narednih dana donijet ćemo i dvije izmjene GUP-a: donošenje UPU-a na mjestu Park šume Marjan, te smanjenje građevinskih područja određenih plaža koje su premašivale svoje obuhvate. Svim tim uvodimo red - rekao je Krstulović Opara.

Pernek je izložio stupanj gradacije potkornjaka koji ima trend smanjenja, a napomenuo je kako taj problem do 2017. godine nije detektiran u Hrvatskoj uopće.

Prof. Kušan zatekao je komplicirano vlasništvo šuma između privatnih, gradskih i državnih čestica.

image
Vladimir Kušan 
Grad Split

- Program za to je istekao, pa je ministarstvo lani ukinulo gospodarsku jedinicu Park šume Marjan i osnovalo novu, Marjan-šume Grada Splita. Dio površina koje su u vlasništvu države će biti uvrštene u jedinicu Kozjak - Kaštela, dio od 28 hektara koje je privatan ide u jedinicu splitskih šuma nakon 2023. godine. Programom u narednih 10 godina nije planirana sječa jer je u proteklom razdoblju obavljena sanacija zaražene šume.

Površina obuhvaćena programom je 60 katastarskih čestica, odnosno 169 hektara. Nakon javne rasprave program ide na ministarstvo na odobrenje i tek tada će površina biti konačna - objasnio je Kušan. Kazao je kako je za razliku od starog programa, ovaj novi objedinio površine po grupama stabala pa će se moći brže reagirati u slučaju potrebe. No, programom se ne predviđaju poslovi i zadaci zaštite šuma koja je propisana drugim pravilnicima, za što je šumarski institut izradio akcijski plan.

Opara je na predstavljanju izrazio žaljenje što Hrvatske šume nisu prethodno htjele izaći na poziv Grada za sanaciju Marjana, te ih pozvao da se uključe u daljnji rad oko zaštite i gospodarenja park šumom, kao i druge licencirane subjekte. Ovaj novi program smatra, krunom svog mandata, uz rješavanje pitanja Karepovca, gradske blagajne, Žnjana.

- Zaštita okoliša i gospodarenje šumama su dva pojma. Problem je što je prethodni program nije definirao tko je za što odgovoran, a upravljati može javna ustanova, ali gospodari se temeljem ovog programa pa se na natječaj mogu javiti sve stručne i kvalitetne, licencirane pravne osobe, a JU nije licencirana. Danas je Marjan spašen, ima perspektivu, a znat će se tko je za što odgovoran - dodao je Krstulović Opara.

Na novinarski upit o budućnosti JU park šume Marjan kazano je kako će ona samo upravljati, a ne i gospodariti, odnosno bavit će se promocijom, zaštitom, motrenjem i edukacijom. Opara vjeruje kako će jasnijim ovlastima biti jasnije čime će se baviti JU. Začudila ga je informacija o licenci za sječu, te je pitao zašto to nisu prije radili.

Cijena izrade Programa gospodarenja šumama posebne namjene je oko 170 tisuća kuna, a u proračunu je za sredstva za gospodarenje šumom predviđeno oko 2 milijuna kuna.

image
Milan Pernek
Grad Split
Krstulović Opara: Ne bih se ni da sam pozvan pojavio na sastanku s bespravnim graditeljem

 

Gradonačelnik se osvrnuo na napise o sastanku u vijećnici vezano za Žnjan, s bespravnim graditeljem, na koji on nije bio pozvan, kako je kazao.

- Ne bih se ni pojavio da sam bio pozvan na sastanak sa strankom koja nema nikakve veze s procesom koji ponosno završavamo. Žnjan je bio sporan zbog otezanja kod mnogih koji su htjeli da se taj posao ne odradi. Čujemo kako neki poručuju da to ostavimo az neko drugo vrijeme. Ne, Žnjan se neće ostaviti za drugo vrijeme. U tijeku je natječaj za dodjeljivanje koncesije od strane države.

Svi koji se kane prijaviti na taj natječaj, mogu to i učiniti. Grad Split ne može ući u partnerstvo s osobom koja sukladno članku 17. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ne može pristupiti natječaju.

Jeste li zaboravili na bespravne objekte na Marjanu iz kojih je tekla kanalizacija, opći nered i plaćanje računa od strane Grada takvim bespravnim graditeljima, kukanje istih kada je pravna država proradila konačno, jeste li zaboravili kada su neki kazali da su kafići na Žnjanu super, a koji su gradonačelnici davali dozvole bespravnim graditeljima? Prikupljanje ponuda za koncesije je u tijeku, a svatko tko smatra da se može javiti, nek se javi. Grad Split će također i urediti Žnjan onako kako građani hoće i temeljem zakona - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. srpanj 2021 21:11