StoryEditor
SplitBALKANSKI ĆUMEZ

Gradonačelnik Krstulović Opara nespreman za ‘pazarsku sjednicu‘, ali najavljuje: Ne planiramo produžiti ‘Hipposu‘ koncesiju za upravljanje tržnicama

29. listopada 2020. - 09:57
Nikola Vilić/Cropix

Tematska sjednica Gradskog vijeća o trenutačnom stanju i budućnosti splitskih tržnica održat će se u petak, 30. listopada, ali na službenim internetskim stranicama Banovine još uvijek nisu dostupni materijali za raspravu.

Riječ je o dokumentaciji potrebnoj kako bi se moglo konstruktivno raspravljati o budućnosti velikog resursa kojim gotovo dva desetljeća upravlja privatni koncesionar, tvrtka "Tržnice Hippos".

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara tvrdi da je materijale trebao pripremiti predlagatelj, odnosno oporbeni vijećnici koji su svojim dovoljnim brojem potpisa inicirali održavanje zasjedanja.

– Mi smo, kao što znate i sami, na početku ove godine predložili plan rada Gradskog vijeća i na moj prijedlog je u zadnjem kvartalu uvrštena točka o tržnicama.

Kada je to oporba shvatila, onda je na silu htjela organizirati ovu sjednicu kojoj je termin dao predsjednik Gradskog vijeća (Igor Stanišić, op. G.R.). Važno je naglasiti i to da predlagatelj mora pripremiti materijale. Ja od predlagatelja nikakav materijal nisam dobio – kazao je Krstulović Opara.

image
Joško Šupić/Cropix

Međutim, poteštat je taj koji upravlja upravnim tijelima u Banovini, a sukladno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, gradski Odjel za komunalno gospodarstvo upravlja koncesijama.

Dakle, čelni čovjek grada je jedina osoba koja je od svojih resora mogla tražiti i uoči sjednice dostaviti potrebne podatke kako bi se održala konstruktivna rasprava o trenutačnom stanju i budućnosti tržnica.

Doznali smo da je Stanišić, HGS-ov predsjednik splitskog parlamenta, zatražio od gradonačelnika da se pripreme smjernice za tu raspravu, ali mu Andro Krstulović Opara nije odgovorio na taj zahtjev, već je dva dana uoči održavanja sjednice poručio da je zadaća oporbe da pripremi materijale o budućnosti tržnica.

Inače, prije godinu dana čelni čovjek Grada je na konferenciji za novinare najavio mjesece rada na financijskom i poslovnom planu za tržnice i ribarnicu, koji bi uoči prestanka koncesije mogao dati odgovor na brojna pitanja, kao i samo financiranje uređenja Pazara, Peškarije i kvartovskih tržnica.

Budući da poslovni plan još uvijek nije dostavljen vijećnicima, postoji opravdana sumnja kako nije ni izrađen.

image
Tom Dubravec/Cropix

– U petak ćete imati kvalitetno pripremljenu sjednicu, ne s dovršenim materijalima, jer smo mi svoju sjednicu htjeli održati za petnaestak dana, kada ćemo dobiti kompletnu studiju tvrtke "Deloitte" koja se bavi ispitivanjem financijskih i poslovnih modela, kao i projektanata koje smo angažirali, a čiju smo prvu fazu predstavili prošle godine u ovo doba – rekao je gradonačelnik

Naglasio je kako je problem što "oporbeni čelnici, po tko zna koji put, inzistiraju na tematskim sjednicama Gradskog vijeća ne pripremajući se za istu".

– Ako ste nešto predložili, izvolite to pripremiti – poručio im je Krstulović Opara.

Na pitanje misli li da je već sada kasno za raspravu jer "Tržnicama Hippos" ističe koncesija krajem ove godine.

– Ne, nije kasno. Vidjet ćete u petak. Imamo nedovršene, ali kvalitetno pripremljene materijale koje ćemo raspraviti sa svima onima koji žele kvalitetno raspraviti – rekao je gradonačelnik te napomenuo da će do isteka koncesije financijski i poslovni plan za tržnice i ribarnice "sasvim sigurno" biti gotov.

Najavio je da će na tematskoj raspravi predložiti dva modela koja je sugerirala tvrtka "Deloitte", ali će ih otkriti tek u petak.

Nakon novinarskog pitanja o produženju ugovora s "Hipposom", odgovorio je konkretno: Vi govorite o produženju, ja ne govorim o produženju, niti to planiramo.

Kako se trošio novac za dokumentaciju, znat će se idući mjesec

 

U obrazloženju zahtjeva, koji je protokoliran u gradskoj upravi za održavanja tematske sjednica Gradskog vijeća o trenutačnom stanju i budućnosti gradskih tržnica, stoji kako je konzultantska tvrtka "Deloitte" dobila od Grada 248.125 kuna za izradu gospodarsko-investicijske studije modela upravljanja tržnicama na malo.

Tvrtka "ARP" je prošle i ove godine uprihodila gotovo pola milijuna kuna za izradu prostorno programske podloge za gradsku tržnicu i ribarnicu, kao i za preliminarnu projektno-tehničku dokumentaciju.

Rezultati tog utrošenog novca, prema najavama gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, trebali bi se vidjeti za kroz idući mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 12:35