StoryEditorOCM
SplitREDOM OSUDE

Gradonačelnički kandidati komentirali ‘ustaški zulum‘ po Splitu: Ramljak je samo jedna vijest danas važna, Mihanović veličanje ocijenio ‘neprihvatljivim‘, SDP izvjesio poruku Plenkoviću

10. travnja 2021. - 14:08

Na nekoliko lokacija u Splitu danas su, na dan osnutka tzv. Nezavisne države Hrvatske, izvješeni transparenti s ustaškim obilježjima, a kako to komentiraju pitali smo neke od kandidata za gradonačelnika Splita. 

Branka Ramljak, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Splita, je jasno poručila što je danas najvažnija vijest.

image
Branka Ramljak
Duje Klarić/Cropix


- Infobip preuzeo konferenciju Shift da bi od Splita stvorio developerski centar 'svita'. To je najbolja i jedina vijest koja nas zanima u subotu 10. travnja 2021. godine. Priča o propalim ideologijama 75 godina poslije je štetna, promašena i služi onima koji nisu spremni ponuditi nikakvu promjenu Splitu, kazala nam je Ramljak.

image
Vice Mihanović
Božidar Vukičević/Cropix


Kratak komentar dao nam i Vice Mihanović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika.

- Temelj hrvatske države je Domovinski rat. Veličanje bilo koje totalitarne ideologije ili režima za mene je neprihvatljivo, rekao je Mihanović.

Ivica Puljak, kandidat stranke Centar je kazao kako najoštrije osuđuje svako veličanje ustaške ideologije.

image
Ivica Puljak
Paun Paunović/Cropix


- Građani Splita su uvijek bili i uvijek će biti ponosni na svoju antifašističku prošlost. To je neupitna i neizbrisiva vrijednost, poručio je Puljak.

Dr. Zdeslav Benzon, HSLS-ov kandidat za gradonačelnika je poručio kako je dosta licemjera. 

image
Dr. Zdeslav Benzon
 
Ante Čizmić/Cropix

- Dosta nam je opet ustaša i komunista. Oni koji su postavili spomenik s pozdravom Za Dom danas bi ga skidali. To su kao lijevi. Dok s druge tzv. desne strane imamo ove koji veličaju sramotnu tvorevinu zbog koje bismo danas birali sindaca, a ne gradonačelnika. Dosta nam je licemjera. Split treba budućnost, a ne vrtnju u začaranom krugu povijesti i propalih politika - poručio je dr. Benzon. 

Na balkonu SDP-ovih prostorija na Bačvicama razvijen je transparent "Plenkoviću, ne postoji ispravan kontekst za ustaški pozdrav".

image
Transparent na balkonu SDP-ovih prostorija
SDP Split

SDP-ov kandidat za gradonačelnika, Ante Franić je kazao kako je moderna Hrvatska država nastala na tekovinama Antifašističke borbe i Domovinskog rata.

- Ne postoji ispravan kontekst za ustaški pozdrav "za dom spremni" niti za bilo kakvo koketiranje sa kvinsliškom NDH, koja nije bila izraz volje hrvatskog naroda, i to treba zabraniti. HDZ-ova ova vlast ovisno o dnevno-političkoj isplativosti koketira s ekstremnom desnicom prebacujući odgovornost na policiju i DORH umjesto da konačno zakonski jasno zabrani ustaško znakovlje i pozdrav, rekao je Franić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 22:06