StoryEditor
SplitBLAGDAN SVIH SVETIH

Građani: U godinama smo kad se treba paziti, ali na groblje se treba otići. Na prilazima Lovrincu već su gužve, naći parking prava je - lutrija

29. listopada 2020. - 14:28
Saša Burić/Cropix

Bliži se blagdan Svih svetih i Dušni dan, a građani već danima prije odlaze na groblja prisjećajući se svojih pokojnika, uređujući grobnice, polažući cvijeće i paleći svijeće.

Kako su preporuke zbog aktualne pandemije da se ljudi masovno ne okupljaju na jednom mjestu, te da izbjegavaju ikakve gužve, posjete groblju intenzivirale su se uoči blagdana, pa su gužve ipak - neminovne.

Do parkirnog mjesta je teško doći, u što smo se sami uvjerili ovog četvrtka kroz jutro. Radni dan je, prije podne, a sa svih strana pješaci, automobili, trubi se, mimoilazi...

Najveća gužva je sa sjeverne strane Lovrinca, gdje je malo parkirnih mjesta za sve one koji žele doći na groblje.

image
Saša Burić/Cropix

- Mislili smo da neće biti gužve jer je radni dan, ali prevarili smo se. Jedva smo našli parking - kaže jedan stariji bračni par izlazeći iz auta s maskama na licima. Skidaju ih samo kod kuće, vele.

- U godinama smo kad se treba paziti, ali na groblje se treba otići. Idemo mi nekoliko puta godišnje, a u ove dane obavezno - govore dok biraju cvijeće za grob među desetak prodajnih mjesta. S južne strane Lovrinca ih je četiri puta više, čujemo, a prijava je bilo dosta.

- Oni koji se bave cvijećem su u nezavidnoj situaciji sve ove mjesece zbog slabe prodaje. Vjenčanja su sve manja, nema narudžbi aranžmana za firme i hotele, a pogrebi skromni - kazuje jedna prodavačica nudeći prekrasne krizanteme po cijenama od 4 do 10 kuna.

Kupci najviše uzimaju male aranžmane u pitarima po cijenama od 25 do 30 kuna. Ima ih i skupljih, malo raskošnijih.

image
Saša Burić/Cropix

Prema običaju, i ove će se godine na svetkovinu Svih Svetih, u nedjelju održati zajedničko euharistijsko slavlje i molitva za sve pokojne na Lovrincu.

Sveta misa će biti u 14.30 sati na otvorenom, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, stoji na web stranici Splitsko-makarske nadbiskupije.

Policija je poslala obavijest javnosti kako će narednih dana policijski službenici pojačano nadzirati ceste kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje cestovnog prometa.

Iz policije apeliraju da se vozači prilikom dolaska u blizinu groblja ne parkiraju na mjestima na kojima to nije dozvoljeno, da ne ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima, te da pripaze na uočljivost pješaka.

- Građanima savjetujemo da u što većoj mjeri, tamo gdje je to moguće, koriste vozila javnog prijevoza, kako bi se na taj način spriječilo stvaranje većih zastoja u prometu.

Molimo ih i poštuju smjernice i zapovijedi policijskih službenika, u cilju neometanog odvijanja prometa i sigurnosti svih sudionika u prometu - navode u splitskoj policiji.

image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 21:20