StoryEditor
SplitMONSTRUMI MEĐU NAMA

Građani, oprez! Na Splitu 3 bačen je otrov u park za pse. Pismeno prijavite sve veterinarskoj inspekciji i policiji uz fotografije ili video snimke

11. siječnja 2021. - 14:23
Joško Ponoš/Cropix

Posljednjih godina u Splitu su, ali i čitavoj Dalmaciji, sve češće dojave građana o ostavljenim otrovima po gradskim parkovima i livadama, koji su uglavnom namijenjeni kućnim ljubimcima.

Takav slučaj zabilježen je ovih dana u Gradskom kotaru Split 3, a na problem je javno upozorio Ante Renić iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju, koji je za nove pokušaje trovanja saznao od susjeda. I sam je vlasnik psa, pa je želio da se informacija u realnom vremenu proširi kako se ne bi dogodilo veće zlo.

- Svako društvo ima umno poremećenih ljudi pa tako i naše. Drugačije se ne mogu nazvati oni koji namjerno bacaju otrov u park namijenjen istrčavanju pasa. Molimo građane da pripaze na Splitu 3 jer smo dobili obavijest da je opet tamo pronađen otrov.

Nadamo se da će institucije jednog dana uhvatiti krivca i na dugo vremena ga zatvoriti - stoji u Renićevom priopćenju koje je unijelo nelagodu, ali i ljutnju među stanovnike toga, ali i okolnih kvartova, posebice jer je počiniteljima teško ući u trag.

Nakon što su posljednjih godina priče o patnji i bolnom umiranju otrovanih životinja na Spinutu, Marjanu, Bolu, Varošu pa sve do Pazdigrada, ali i šire splitske okolice, izašle u medije u više navrata, svaka nova dojava prima se s posebnim strahom.

Jasno je kako bačeni otrov ne truje samo životinje, već je opasnost i za ljude, posebice djecu. Tako da i onima koji nisu vlasnici kućnih ljubimaca nije lagodno živjeti u kvartu u kojem djeluje potencijalni trovač, nikada se ne zna do kakvih ideja može doći takav um.

- Otrov je bačen baš na ograđenom prostoru za istrčavanje pasa, dakle nije ničije privatno zemljište, a nije ni na području koje bi nekom direktno smetalo. Riječ je o parku za pse poviše nathodnika koji vodi od Ulice Ruđera Boškovića prema FESB-u.

Ako vam se ljubimac otruje, to je za cijelu obitelj užasna stvar i veliki stres, ne dogodilo se nikome. Ovo nije prva dojava o bacanju otrova na istom području, dakle treba biti oprezan - kaže Renić.

image
Joško Ponoš/Cropix

Kontaktirali smo nekoliko splitskih veterinara, tvrde kako se pojave trovanja pojave s vremena na vrijeme, te kako je važno pravodobno reagirati, odnosno o svemu odmah kontaktirati policiju kako bi se počinitelju što prije stalo na kraj. Jasno je kako onaj tko svjesno ostavlja otrov, a što spada pod kaznena djela, zasigurno neće prezati ni od drugih društveno neprihvatljivih ponašanja.

Dakako, posumnjate li da vam je pas možda konzumirao otrov, ako je jako pospan i sporo se kreće, svakako je bolje reagirati odmah i odvesti ga veterinaru na pregled. Budući da se najčešće truje pužomorom, kao i otrovima za štakore i miševe, kliničke slike mogu biti različite, od odgode simptoma na nekoliko sati, a ponekad može proći i nekoliko dana dok vlasnik shvati što se dogodilo.

- U slučajevima trovanja, teškog zlostavljanja i ubojstva životinje, odmah treba pozvati policiju jer se radi o kaznenom djelu. Trovanje životinja zabranjeno je Zakonom o zaštiti životinja, a propisana kazna za fizičke osobe je od 10 do 15 tisuća kuna.

Također, trovanje je kažnjivo i Kaznenim zakonom, a predviđena je kazna zatvora do jedne godine - upozoravaju Prijatelji životinja. Apeliraju na građane da se obavezno jave policiji čim uoče bačeni otrov.

- Gotovo nijedan hrvatski grad nije imun na takve pojave, no svaki pokušaj trovanja treba ozbiljno shvatiti, prijaviti ga policiji, jer trovači ne ostaju samo na tome. Riječ je o kaznenom djelu, a trovanje uzrokuje dugo, teško i bolno umiranje, što jako pogađa cijele obitelji koje su vezane za svoje ljubimce.

Tko to može napraviti životinji, može i čovjeku. Svjedočili smo slučajevima, konkretno u Zagrebu, kada je policija temeljitom istragom zaista došla do rezultata, to je ozbiljna stvar, počinitelju prijeti do godine dana zatvora, bez mogućnosti novčane kazne - tvrde iz Prijatelja životinja.

Napominju kako je, uočite li otrov, uz pismenu prijavu veterinarskoj inspekciji i policiji, dobro priložiti i fotografije ili video snimke postavljenog otrova ili ubijenih životinja i navesti lokacije na kojima je postavljen otrov.

Prijava bi trebala sadržavati sve podatke o podnositelju prijave, počinitelju ili vlasniku životinje, kao i o svjedocima koji mogu potvrditi navode iz prijave.

Nismo izuzetak, pošast trovanja životinja prisutna je i u drugim europskim zemljama. Tako je prije nekoliko mjeseci u Grčkoj donesen zakon prema kojima su za zlostavljače životinja predviđene kazne od jedne do deset godina zatvora, te novčane od pet do 15 tisuća eura, a sam čin spada u teška kaznena djela.

I u Turskoj su prošle godine tri osobe osuđene na deset godina zatvora zbog trovanja šesnaest pasa - tri obiteljska i trinaest lutalica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2021 00:53