StoryEditor
SplitSplitski puteljci

Građani Neslanovca: Vozimo se kozjim putem jer Zagorski put grade 30 godina!

Piše PSD.
10. travnja 2015. - 01:19
Zbog neizgrađenog dijela Zagorskog puta, stanovnici Neslanovca već godinama muku muče s prometnim problemima u svojem kvartu.

Otkad se otvorio trgovački centar “Bauhaus”, Mostarska ulica, koja je praktički jedini izlaz iz njihova naselja prema istoku, postala je po frekvenciji vozila gotovo kao autocesta.

Sve bi to bilo lako, kako nam kažu naši sugrađani, da je to poštena prometnica, a ne puteljak širok jedva četiri metra, bez nogostupa, javne rasvjete, propisne signalizacije...

– Otkad se Mostarska izgradila, ništa se nije promijenilo, tek bi nam tu i tamo zakrpali asfalt. Ova je ulica i opasna jer se po njoj brzo vozi, a nema ni ležećih policajaca. S obzirom na svakodnevne gužve, postala je glavni izlaz iz ovog dijela grada, koji koristi 80 posto vozača iz ostalih kvartova.

Problem je postao još veći nakon otvaranja “Bauhausa”, kad su komunalci uklonili znak prije skretanja koji pokazuje da je ulica samo za promet lokalnog stanovništva – ističu Mirko Prančević, predsjednik Gradskog kotara Neslanovac, njegov zamjenik Željko Đapić, te stanovnici Jakov Juretić i Stjepan Ćurković.

– Da vidite kakvo je stanje ujutro kad se ide na posao! To je katastrofa! Mostarska, ali i jedan uski odvojak Hercegovačke koji vodi do “Bauhausa”, zakrčeni su automobilima. Trebate se uputiti barem pola ure prije nego što ste planirali da ne zakasnite – dodaju naši sugovornici.

Taj odvojak Hercegovačke širok je samo dva metra i zapravo je to asfaltirani nekadašnji put kojim su težaci na magarcima odlazili u Splitsko polje, pa je zadnje tri-četiri godine u jednosmjernom režimu prometovanja.

Izgradnja Zagorskog puta, odnosno konačan završetak te prometnice koja se gradi gotovo 30 godina, riješila bi sve njihove probleme, ali i teškoće njihovih susjeda sa Smokovika i Mostina.

U prvom redu bi se rasteretile Ulica Domovinskog rata i stara Solinska cesta, a Neslanovčani više ne bi imali promenadu kroz kvart. Bilo bi lakše voziti i kroz Mostarsku, za koju je izgradnjom Zagorskog puta predviđen, kako ističu, novi ulaz pomaknut 40 metara južnije.

– Ne razumijem gdje je zapelo s izgradnjom. Koliko smo upoznati, treba izgraditi 600-700 metara ceste, s tim da su riješeni svi imovinsko-pravni problemi. Već 10 godina molimo Grad da nam riješi ovaj problem – naglašava kvartovski čelnik Prančević.

Sve što od Zagorskog puta danas imaju je asfaltirani dio ispred “Bauhausa” i hrpa smeća na mjestu gdje bi se trebala nastaviti trasa četverotračne prometnice do mosta na Pujankama.

PIŠE: Nikolina Lulić, FOTO: Mario Todorić/CROPIX

Banovina: Prazna nam je blagajna

Anto Krželj, pročelnik gradske Službe za izgradnju, nema dobre vijesti za stanovnike Neslanovca jer nam je na upit o Zagorskom putu odgovorio kako za taj projekt u proračunu trenutačno – nema novca. Kako nam je kazao, za tu ulicu trebalo bi izdvojiti oko 30 milijuna kuna, i to pet milijuna za otkup zemljišta, te 25 milijuna za izgradnju dionice od mosta na Pujankama do rotora kod “Bauhausa”, duge 650 metara.

– Sjeverno od raskrižja s Hercegovačkom predviđena je izgradnja pješačkog pothodnika, a na dionici od mosta na Pujankama do križanja s Hercegovačkom potrebno je provesti i arheološka istraživanja – navodi pročelnik.#NESLANOVAC

Izdvojeno

08. srpanj 2020 23:02