StoryEditor
SplitNA KRIŽINAMA

Građani i tvrtke poklonili KBC-u Split preko 16 milijuna kuna za novi prostor i opremu za najteže srčane bolesnike. Dr. Julije Meštrović: Hvala svima!

4. lipnja 2021. - 14:59
Dijana Vidošević, glavna sestra Klinike za bolesti srca i krvnih žila, dr. Duška Glavaš, pročelnica Zavoda za intenzivnu kardiološku skrb, dr. Ivica Vukovic, dr. Darija Baković Kramarić, predstojnica Klinike za bolesti srca i krvnih žila, i Snježana Šakić, glavna sestra Zavoda za intenzivnu kardiološku skrbJoško Šupić/Cropix

Splitski KBC dobio je nove kapacitete, Zavod za intenzivnu kardiološku skrb pri bolnici na Križinama koji je ovog petka otvorio dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Zavod na kojem će se liječiti najteži koronarni bolesnici uređen je novcem koji je bolnica dobila preko donacija građana, ustanova i poduzeća tijekom pandemije koronavirusa. Riječ je o 16.617.000 kuna donacija.

image
Otvaranjem novog Zavoda znatno će se olakšati boravak pacijentima, kao i rad osoblja
Joško Šupić/Cropix

– Većina sredstava bila je namijenjena za nabavi opreme, poput respiratora, monitora vitalnih funkcija, uređaja za primjenu kisika s visokim protokom. Velika su ulaganja bila i u adaptaciju prostora i provođenje cijevi za plinove, kisik i ostalo. Ugrađeno je 3,6 kilometara samo tih cijevi. Ovom prilikom zahvaljujem svim donatorima. Neki su dali velike milijunske iznose, drugi nekoliko desetaka kuna, koliko je tko mogao. Sve donacije su velike i puno su značile KBC-u Split, a mi smo ih utrošili na najbolji mogući način – rekao je ravnatelj Meštrović.

image
Dr. Ivica Vuković, dr. Julije Meštrović i dr. Darija Baković Kramarić
Joško Šupić/Cropix

Radi se o drugom od dvaju zavoda za intenzivno liječenje koji je uređen ovim donacijama. Prvi je na Klinici za unutarnje bolest, a drugi na Klinici za kardiologiju. Meštrović dodaje kako su ti zavodi za intenzivno liječenje poslužili u ovoj pandemiji, ali mogu poslužiti i kasnije, u slučaju ugroze slične ovoj koju smo proživjeli.

– Sada će služiti bolesnicima za koje su ti zavodi namijenjeni. Hvala svim donatorima što doživljavate našu bolnicu kao svoju – kazao je ravnatelj splitske bolnice.

Zahvalu donatorima uputio je i kardiolog dr. Ivica Vuković, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila pred mirovinom.

– Ovaj Zavod za intenzivno liječenje kardioloških bolesnika služit će najtežim srčanim bolesnicima. Izgradnjom ovog zavoda stvorili smo pretpostavke za primjenu najsuvremenijih metoda u tu svrhu, a kapacitet mu je deset kreveta. Na Klinici za bolesti srca i krvnih žila ima 20 intenzivnih kreveta, a ovim smo povećali kapacitete. Otvaraju se perspektive za nove načine liječenja. Imamo dovoljno opreme, prostora i ljudi. Svaki dan je koronarna jedinica puna. Imamo 20-ak pacijenata u jednoj i drugoj jedinici – istaknuo je dr. Vuković, koji uskoro odlazi u mirovinu, a na njegovo mjesto dolazi dr. Darija Baković Kramarić.

Poručila je kako u splitskom KBC-u provode sve metode koje zahtijeva suvremena kardiologija, a otvaranjem ovog novog zavoda znatno će se olakšati boravak pacijentima, kao i rad osoblja.

image
Otvaranjem novog Zavoda znatno će se olakšati boravak pacijentima, kao i rad osoblja
Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 04:27