StoryEditorOCM
SplitPRIJAVLJENI PROJEKTI

Grad traži europske novce za izgradnju novih vrtića na Kili i na Pujankama. Znamo koliko će ukupno djece u njima naći mjesto. Nažalost, ni to neće biti dovoljno

Piše Split SD
1. srpnja 2022. - 14:37

U suradnji s Razvojnom agencijom Split - RaST Grad Split je prijavio dva projekta izgradnje dječjih vrtića na Kili i Pujankama na Javni poziv "Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova" u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026, doznajemo iz Banovine.

- Budući vrtići bi trebali moći primiti 128 djece (48 jasličke i 80 vrtićke dobi), a svaki bi od dva nova vrtića ima po osam dnevnih boravaka. Time bi Split dobio 256 novih mjesta u gradskim vrtićima.

Prema pravilima Poziva iz sredstava NPOO-a može se sufinancirati maksimalnih 1.440.000 kuna po dnevnom boravku, ovisno o kategoriji ulaganja, pa je sukladno tome za izgradnju i opremanje Dječjeg vrtića Kila zatraženo 11.520.000 kuna bespovratnih sredstava, a za Dječji vrtić Pujanke 10.944.000 kuna.

DV Kila u gradskom kotaru Mejaši trebao bi zadovoljiti potrebe istočnog dijela grada koji je posljednjih godina doživio značajan porast broja kućanstava, a kojeg ne prati odgovarajući broj javnih sadržaja upravo poput objekata namijenjenih odgoju i obrazovanju. Izgradnjom novog vrtića na Kili omogućit će se rasterećenje kapaciteta postojećih gradskih vrtićkih ustanova - navode u gradskoj upravi.

image

DV Kila

Grad Split

S druge strane, navode kako je DV Pujanke nužan, jer u tom dijelu grada postoje samo tri vrtića - sva tri privatna. Vrtić je planiran kao novi područni vrtić s kuhinjom koji bi se pripojio gradskoj ustanovi.

- Ovo predstavlja nastavak kontinuiranog ulaganja Grada Splita u predškolski odgoj i obrazovanje kao i osiguravanje dostatnih infrastrukturnih i materijalnih kapaciteta u splitskim dječjim vrtićima.

Grad Split je prepoznao tu potrebu, pa su u suradnji s Društvom arhitekata Splita provedeni javni natječaji za izradu idejnih arhitektonsko-urbanističkih rješenja. Na taj se način su vrtići projektirani po najvišim strukovnim standardima, pa bi djeca i budući djelatnici imali uistinu najbolje moguće uvjete boravka i rada - zaključuju u Banovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 03:43