StoryEditor
SplitPONESTALO PARA

Grad Split udrugama u kulturi ‘odrezao‘ 20 posto dodijeljenog novca! Za sve okrivili koronu

8. lipnja 2020. - 13:27
Manje novca očekuje i 29 programa filmske i multimedijalne djelatnosti Mario Todorić/HANZA MEDIA

Zbog pandemije koronavirusa Grad Split je primoran smanjiti iznos namijenjen javnim potrebama u kulturi za ovu godinu, dodijeljen udrugama u ožujku. Planirana sredstva u iznosu 3.712.300 kuna za ukupno 208 programa smanjena su u iznosu od 20 posto pa će se ove godine dodijeliti oko 750 tisuća kuna manje. Novim zaključkom o Planu raspodjele financijskih sredstava tako su osigurana sredstva u iznosu od 2.970.040 kuna.

– Nastavkom financiranja udruga i programa javnih potreba u kulturi, namjera nam je jasna, da unatoč situaciji u kojoj se gradski proračun našao radi zdravstvene ugroze koja se prelila na javne financije, nastavimo financirati projekte u kulturi i nezavisnu scenu – kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara i dodao kako se prilikom nove raspodijele sredstava vodilo računa o održivosti svakog prijavljenog projekta, te kako ni u jednom trenutku nije bila opcija potpuno ukidanje sredstava, već pronalazak rješenja za financiranje svih predlagatelja u optimalnom iznosu.

image
U kategoriji Glazbeno-scenska djelatnost su 63 programa kojima će biti umanjena sredstva 
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Odsjek za kulturu Grada tijekom trajanja epidemije bolesti COVID-19, proveo je anketu među udrugama o planiranim projektima i njihovu razvoju radi novonastale situacije. Temeljem zaprimljenih odgovora i realnih financijskih mogućnosti odlučeno je kako će se sredstva dodijeljena za četiri djelatnosti definirati kroz tri kategorije.

Kategorija A odnosi se na programe do 5000 kuna te je usuglašeno kako je riječ o minimalnim, u ovom slučaju "zaštićenim" sredstvima koja ne bi trebala biti umanjenja, a radi se o 82 programa. Kategorija B odnosi se na programe koji su u financijskom dijelu između "zaštićenog" iznosa do 5000 kuna i iznosa prosjeka same djelatnosti, te su u toj kategoriji sredstva smanjena za 15 posto. Kategorija C odnosila se na programe koji su iznad prosjeka djelatnosti i umanjena su za 23 posto.
Grad Split objavit će novi zaključak o Planu raspodjele financijskih sredstava za predlagatelje programa koji nisu proračunski korisnici za 2020. godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2021 01:56