StoryEditorOCM
Splitefikasniji promet

Grad Split pokrenuo postupak javne nabave: U pitanju je projekt koji bi trebao poboljšati prometni sustav, a vrijedan je 96 milijuna kuna

Piše SPLIT SD
22. kolovoza 2022. - 15:14

U sklopu projekta "Uvođenje inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom prometnom području grada Splita" Grad Split pokrenuo je postupak javne nabave velike vrijednosti za izradu dokumentacije i integraciju i implementaciju sustava i opreme.

Inteligentni transportni sustavi (ITS) uključuju upravljačku i informacijsko-komunikacijsku nadogradnju klasičnog sustava prometa što će uvelike doprinijeti stvaranju učinkovitijeg prometnog sustava na gradskom području u vidu povećanja sigurnosti te smanjenju prometnih zagušenja.

Aktivnosti ovoga novoga sustava sadrže niz rješenja poput upravljanja prometom pomoću semaforskoga sustava i adaptivnoga upravljanja prometom, potom video nadzora prometa, razvoj aplikacije za informiranje putnika, sustava za informiranje vozača putem izmjenjivih prometnih znakova na dvije ključne lokacije, prioritizaciju vozila javnog prijevoza i hitnih službi, sustav za praćenje vremenskih uvjeta i stanja okoliša, opremanje Centra za kontrolu i nadzor prometa.

image
Grad Split

Nositelj projekta vrijednoga 96 milijuna kuna je Grad Split, a partneri su Grad Solin, Hrvatske ceste, Lučka uprava Split i Županijska uprava za ceste Splitsko-dalmatinske županije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 21:55