StoryEditor
SplitPOTPISAO OPARA

Grad Split državi oprostio dug i odrekao se budućih naplata komunalne naknade kako bi postao vlasnik vojarne na Dračevcu i zemljišta na Kamenu

2. lipnja 2020. - 08:13
Konačno su svladane sve prepreke da bivša vojarna na Dračevcu postane gradska Duje Klarić/HANZA MEDIA

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara potpisao je dvije izjave kojima Grad Split oprašta Republici Hrvatskoj njezin dug od 151.976 kuna, koliko je država ostala dužna Gradu na ime komunalne naknade i naknade za uređenje voda.

Te dvije izjave u kojima se Grad odriče tog novca, kao i svih kasnije pronađenih potraživanja koja mogu proizići prema državi, Opara je potpisao kako bi Grad dobio dio bivše vojarne Sv. Križ na Dračevcu i zemljište na Kamenu za potrebe rekonstrukcije i dogradnje zgrade Osnovne škole Kamen-Šine.

Time je, kako nam je poznato, riješena zadnja prepreka da Grad dobije u vlasništvo dio spomenutog vojnog kompleksa. Naime, kako smo pisali, iz Ministarstva državne imovine su inzistirali da i nakon odluke Vlade o darovanju bivše vojarne Grad potpiše izjavu kojom oprašta komunalni dug prema Republici Hrvatskoj.

Zanimljivo je da nam je prošli put pročelnik za financije Dragan Brtan tvrdio kako "Grad Split nema potraživanja od države na ime komunalne naknade" te nam je poslao listu dugovanja.
– Prema priloženoj kartici vidljivo je dugovanje Ministarstva obrane u iznosu od 3.595.512 kuna, koje je uredno plaćeno dana 13. ožujka – objasnio nam je prije mjesec dana pročelnik za gradske financije.

Država bolje računa

No, kad smo Minstarstvu državne imovine kazali kako u Gradu tvrde da ne postoje komunalna dugovanja države, oni su nam ponovili kako je uvjet darovanja nekretnina da gradonačelnik potpiše izjavu o odricanju komunalne naknade.
Stoga izleda da u državnoj birokraciji imaju bolje računovođe nego u Banovini, jer se na koncu ispostavilo kako ipak postoji dug od 151 tisuću kuna državnog duga za komunalnu naknadu koji je Grad trebao oprostiti.

Podsjetimo, ovo je tek mali dio onoga što je Grad uložio u ovim nekretninskim transakcijama s državom. Opara je u ožujku potpisao četiri izjave o odricanju, kojima se Grad odrekao 10 milijuna kuna potraživanja prema državi na ime prodaje stanova koji su bili u društvenom vlasništvu, ali i svih drugih potraživanja koja naknadno mogu proizići vezano uz darovanja.
Brtan nam je tom prigodom potvrdio da je Grad riješio i drugi uvjet za darovanje, odnosno da je platio 18 milijuna kuna RH, koliko je iznosio dug Banovine prema državnoj blagajni za istu stvar – prodaju stanova u društvenom vlasništvu.

Zanimljivo je da Opara potpisuje izjave prema staroj Uredbi o darovanju nekretnina u vlasništvu RH. Prema njoj se trebalo dati izjavu o odricanju potraživanja prema državi, a u ugovor staviti klauzulu kako se Grad odriče i svih naknadno pronađenih potraživanja.

Opara 'po starom'

Međutim, s novom Uredbom, koju je Vlada usvojila samo nekoliko mjeseci nakon sjednice održane u Splitu u svibnju 2018., kad su donesene odluke o darivanju nekretnina, izbačena je ova lihvarska klauzula koja je mogla imati za posljedicu da se gradovi odreknu većih potraživanja prema državi nego što je vrijednost onog što im ona daruje.

Tako, po novoj Uredbi, koja je na snazi od listopada 2018., podnositelj potpisuje izjavu u kojoj se odriče svih potraživanja prema Republici Hrvatskoj, ali samo "do visine vrijednosti darovane nekretnine uz navođenje točnog iznosa".

image
Grad se odrekao 10 milijuna kuna potraživanja od države za hotel za samce u Vukovarskoj
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

No, kako rekosmo, Opara to ne radi, nego se drži stare Uredbe. U izjavama o odricanju koje je potpisao u ožujku vezano uz dio vojarne Sv. Križ, parcelu na Kamenu, nekretnine u Žrnovnici i hotel za samce u Vukovarskoj, on je potpisao: "Grad Split se odriče svih potraživanja kao i eventualno kasnije pronađenih potraživanja koja postoje prema Republici Hrvatskoj, a koja mogu nastati kao rezultat potpisivanja ugovora o darovanju."

Drugim riječima, odricanjem od svih poznatih potraživanja, ali i onih koja mogu kasnije biti pronađena prema državi vezano uz ove nekrenine, Grad ne zna točno čega se odrekao.

A GDJE JE GRADSKO VIJEĆE?


Prošli put smo upitali Grad je li se gradonačelnik bez odluke Gradskog vijeća smio odreći 10 milijuna kuna u ime Grada, što je tražila Vlada za hotel za samce i za garaže. Brtan nam je tada odgovorio kako se Grad nije ničeg odrekao jer je potraživanja nadoknadio s državnim institucijama.

No, iz Ministarstva državne imovine su nam tada odgovorili kako je u vezi potraživanja Grada prema državi od 10 milijuna kuna sve navedeno u Službenom glasniku, gdje je objavljena Oparina izjava o odricanju od potraživanja.
Na internetu smo naišli na primjere Bjelovara, Križevaca, Čakovca, Omiša, Skradina i Solina, gradova u kojima su njihova gradska vijeća donijela odluke kojima su ovlastile gradonačelnike da potpišu izjave o odricanju prema Republici Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 10:34