StoryEditor
Splitod iduće godine

Grad Split će osigurati besplatne marende i hranu za učenike u cjelodnevnom boravku, evo koje kriterije morate zadovoljiti

29. lipnja 2019. - 18:54
2_menza_

Kao i do sada, Grad Split je temeljem Odluke o socijalnoj skrbi osigurao sredstva za besplatne marende splitskih osnovaca i za troškove prehrane učenika u cjelodnevnom boravku. Svima koji ostvaruju pravo na besplatnu marendu sufinancirat će se troškovi sa 150 kuna, a prehrana u cjelodnevnom boravku s 450 kuna mjesečno.

Pravo na sufinanciranje imaju oni učenici čiji jedan roditelj, skrbnik ili udomitelj ima prebivalište na području Splita, neprekinuto najmanje tri godine do dana podnošenja zahtjeva uz jedan od dodatnih uvjeta: da je dijete čija obitelj ima rješenje Centra o priznatom pravu na zajamčenu minimalnu naknadu, da je dijete hrvatskog ratnog vojnog invalida ili mirnodopskog vojnog invalida ili civilnog invalida rata s utvrđenim stupnjem invaliditeta od 70 posto i većim, da je dijete samohranog roditelja sukladno određenju pojma iz Odluke o socijalnoj skrbi, zatim dijete iz obitelji s troje i više djece pod uvjetom da prima dječji doplatak, dijete iz obitelji u kojoj su oba roditelja/skrbnici nezaposleni, kao i dijete s teškoćama u razvoju sukladno određenju pojma iz Odluke o socijalnoj skrbi. Također, pravo na besplatnu školsku marendu može ostvariti i učenik koji je rješenjem Centra smješten u udomiteljsku obitelj ili socijalnu ustanovu.

Zahtjeve s potrebnom dokumentacijom roditelji, skrbnici ili udomitelji mogu dostaviti odgojno-obrazovnoj ustanovi koja zahtjev s dokumentacijom prosljeđuje Upravnom tijelu, poslati poštom spomenutom tijelu ili pak osobno donijeti u centralnu pisarnicu Grada Splita.

Nakon podnošenja zahtjeva treba čekati rješenja, a odobreni iznos sufinanciranja Upravni odjel za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita isplaćivat će mjesečno na račun podnositelja zahtjeva. Od iduće školske godine oko besplatnih marendi vodit će se bolja kontrola kako bi svako dijete koje na njega ima pravo, zaista i dobilo obrok u školi.

– Naime, dosadašnja praksa je pokazala da nije dobro da se sufinanciranje cijene programa jaslica i dječjih vrtića, kao i prehrane učenika u cjelodnevnom boravku, isplaćuje roditelju na račun. Zato se donosi izmjena da se navedeno isplaćuje na račun obrazovnih ustanova na temelju rješenja i ostvarenih prava.

Ako nadležne institucije utvrde da se ne podmiruju troškovi organizirane marende u školi ili da dijete svakodnevno pohađa školu bez marende, novim rješenjem će se ukinuti isplata roditelju, skrbniku, odnosno udomitelju na račun i preusmjeriti sredstva osnovnoj školi, koja će organizirati dostavu marende za dijete. Trenutačno je 1660 korisnika besplatnih školskih marendi, a uz razne socijalne kategorije tu spadaju i djeca iz obitelji s troje i više djece, koja mjesečno primaju 150 kuna za obrok u školi. U budućnosti planiramo razvijati školske kuhinje, odnosno dostavu obroka u svim školama – kazala je Magda Vrvilo, pročelnica gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju.

Zahtjevi zaprimljeni do 30. rujna 2019. godine omogućavaju ostvarenje prava od početka školske godine. Nakon tog datuma pravo se ostvaruje od mjeseca podnošenja zahtjeva.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 08:49