StoryEditor
Splitu utorak gradsko vijeće

Grad se dijeli u tri zone: Opara ustuknuo pred Kerumom i iznajmljivačima, nudi novi prijedlog paušala

25. siječnja 2019. - 17:43

Iako je prije samo dva dana kazao pred novinarima da se ne boji nepopularnih mjera kakva je podizanje paušala, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara ipak je ustuknuo pred iznajmljivačima, ali i svojim koalicijskim partnerom Željkom Kerumom, koji je najavio kako HGS to povećanje neće podržati.

U Banovini su, naime, odlučili odustati od prvotnog prijedloga prema kojemu je grad bio podijeljen na dvije zone, a u prvoj su iznajmljivači trebali od ove godine plaćati 750 kuna, što je značajno više od dosadašnjih 300, koliko bi, kako se isprva predlagalo, ostalo onima u drugoj zoni.

Umjesto toga, gradski Odjel za financije za predstojeću sjednicu Gradskog vijeća šalje novi prijedlog Odluke o određivanju visine paušalnog poreza po krevetu, odnosno po smještajnoj jedinici u kampu.

Sukladno njemu, grad je sad podijeljen na tri zone, a paušali znatno niži: od 150 do 400 kuna. Najviši iznos plaćali bi iznajmljivači u kotarevima Bačvice, Grad, Gripe, Lučac-Manuš, Meje, Spinut, Trstenik, Varoš i Žnjan, koji su uvršteni u prvu zonu. Drugu bi, pak, činili kvartovi Blatine, Škrape, Bol, Lokve, Lovret, Mertojak, Plokite, Slatine, Split 3, Sućidar i Stobreč, u kojima bi iznajmljivači plaćali 300 kuna, dok je najniži iznos, onaj od 150 kuna, rezerviran za treću zonu, u koju su uvršteni Kman, Kocunar, Visoka, Pujanke, Brda, Mejaši, Kamen, Neslanovac, Sirobuja, Šine, Donje Sitno, Gornje Sitno, Ravne njive, Srinjine i Žrnovnica.

Izvanredne okolnosti?!

U obrazloženju spomenutog prijedloga Odluke ne navode se posebni razlozi za ovakvo definiranje paušala, nego se samo ističe kako je Grad Split proveo postupak savjetovanja s javnošću "u skraćenom vremenskom roku zbog izvanrednih okolnosti", te se sugerira kako je novi prijedlog nastao na osnovi dobivenih primjedbi.

Amandman na spomenuti prijedlog Odluke uputio je jučer, kako je i najavio, predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić. On je na tragu HGS-ova stava prema kojem sve ostaje po starom – visina paušalnog poreza jedinstvena je za sva naselja, i iznosi 300 kuna po krevetu...

Stanišić spomenutim amandmanom zadužuje Dragana Brtana, šefa Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling, da provede naknadnu procjenu učinka ove odluke u razdoblju dvije godine od dana stupanja na snagu, te da, ovisno o rezultatima procjene, gradonačelnik predloži izmjenu visine paušalnog poreza na dohodak za iznajmljivanje.

Svoj je prijedlog pred sjednicu Gradskog vijeća uputio i Klub vijećnika Mosta nezavisnih lista. Oni traže da se visina paušalnog poreza zadrži na razini iz 2018. i prethodnih godina, te predlažu četiri zone: u prvoj je Split, ali bez predgrađa, i za nju je cijena paušala 300 kuna, u drugoj su Slatine i Stobreč s 255 kuna paušala, u trećoj Žrnovnica s 210, a u četvrtoj sva ostala naselja na području grada, kojima bi paušal iznosio 150 kuna.

Ako ni jedan od spomenutih prijedloga ne dobije većinu na sjednici Gradskog vijeća, sazvanoj za utorak, splitskim je iznajmljivačima vrlo izgledan crni scenarij, a to je jedinstveni paušal od 750 kuna, koji propisuje zakonodavac u slučaju da jedinica lokalne samouprave ne donese odluku do konca siječnja.

'Nije isto imat apartman u Palači ili na Pazdigradu'

Na web-stranicama Grada objavljeno je u petak i izvješće o provedenom e-savjetovanju, te pregled prihvaćenih i neprihvaćenih primjedbi građana.

Primjera radi, Grad je prihvatio mišljenje iznajmljivača Vladimira Babića prema kojem se ne može izjednačiti paušal za apartman u centru grada i za apartman koji se nalazi izvan centra "jer se cijene značajno razlikuju, kao i period popunjenosti".

Djelomično je prihvaćena primjedba Maje Matić, koja drži kako je nerealno i nepošteno staviti centar grada u istu zonu s Pazdigradom. Iz Grada su odgovorili kako je kotar Žnjan smješten u prvu zonu zbog njegove lokacije, no iznos paušala je sa 750 kuna smanjen na 400.

U okviru e-savjetovanja građani su, među ostalim, sugerirali nadležnima u Banovini da "srežu rashode, a ne povećavaju prihode grada na ovaj način".

Izdvojeno

09. srpanj 2020 23:07