StoryEditor
SplitNISU SE BRINULI

Grad raskinuo ugovor s OVK-om POŠK: vaterpolisti ‘potjerani‘ s bazena jer su ga doveli do sramotnog stanja

28. kolovoza 2020. - 19:34
Vaterpolisti više neće upravljati bazenom, a na vijećnicima je da odluče hoće li to nadalje činiti Javna ustanova Športski objektiBožidar Vukičević/HANZA MEDIA

Nakon priče o ponovnom zatvaranju bazena na Zenti koji su napale gljivice, rješenje na dobrobit djece i svih onih koji trebaju koristiti ovaj otvoreni bazen ipak je na pomolu.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara, revoltiran zbog cijelog slučaja, hitno je sazvao sastanak u Banovini i povukao prave poteze te ovog petka raskinuo ugovor te pripadajući aneks s Omladinskim vaterpolskim klubom POŠK, potpisan još 2014. godine, kada je prvi čovjek Splita bio Ivo Baldasar.

OVK je tada dobio na upravljanje bazen na Zenti bez naknade, ali uz obvezu tekućeg održavanja bazena. Od Grada Splita prijašnjih godina na ime režijskih troškova dobivali su između 220 i 280 tisuća kuna, kako je našem kolegi Peri Smolčiću kazao Ozren Bužančić, sada predsjednik OVK-a POŠK, a protekle je godine taj iznos pao na 100 tisuća.

Kako bi ove sezone ipak otvorili bazen, od strane Grada realizirana su dodatna sredstva u visini 50.000 kuna, s planom ulaganja dodatnih 60.000 kuna, te je početkom srpnja bazen stavljen u funkciju, no ne zadugo. Bazen je radio do prošlog petka, kada je doslovce pozelenio od gljivica. Mali plivači preseljeni su na plažu Firule, kao i na otvoreni bazen na Poljudu.

Neugodno iznenađenje

– U srijedu, 26. kolovoza, obaviješteni smo da je OVK POŠK, kao upravitelj bazena, odlučio zatvoriti bazen za ovu sezonu, desetak dana ranije od planiranog roka. Neugodno smo iznenađeni neodgovornim ponašanjem vodstva OVK-a, u prvom redu Ozrena Bužančića, koji nisu bili u stanju održati bazen u funkciji do planiranog roka, kao i ugrožavanjem sanitarnih uvjeta na bazenu POŠK-a, posebno u ovo vrijeme opasnosti od zaraze koronavirusom. Ovakvo neodgovorno ponašanje od strane OVK-a POŠK predstavlja evidentno kršenje Ugovora na štetu djece i sportaša, te stoga Grad Split raskida Ugovor o davanju na korištenje, upravljanje i održavanje sportskog objekta bazen POŠK, kao i pripadajući aneks ugovora iz 2014. godine – navode u Banovini.

Nadalje navode kako, na temelju stavki aneksa, OVK POŠK s objekta bazena uprihođuje sredstva od najamnine za komercijalni prostor u objektu društvenog doma "POŠK", ugostiteljskog objekta na bazenu, kao i od otvorenih površina koje se koriste za rekreaciju (košarka i cageball), a uprihođena sredstva dužan je koristiti u svrhu pribavljanja sredstava za ostvarivanje ciljeva i zadaća sportske djelatnosti, te održavanja sportskog objekta.

Plivači - kolateralne žrtve

Idući potez je prijedlog gradskim vijećnicima da se bazen na Zenti preda Javnoj ustanovi Športski objekti na upravljanje.
Kako bilo, OVK se trebao brinuti o bazenu kao dobar gospodar, ali nije. Zašto, neka sami objasne. Svakako, sezona plivanja na bazenu na Zenti počela je tek sredinom srpnja, kada je Grad Split pokrenuo stvari, zatraživši od odgovornih osoba u OVK-u POŠK izvješće o uprihođenim sredstvima od 2014. godine, kao i o utrošenim sredstvima za održavanje bazena. Što je s tim izvještajem, nije nam poznato. Iz PK-a POŠK pozdravljaju gradonačelnikov potez.

image
OVK POŠK je 2014. godine dobio na upravljanje bazen na Zenti bez naknade, ali uz obvezu tekućeg održavanja, što očito nisu ispoštovali
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

– Drago mi je da je Grad i ovaj put imao razumijevanja za nas, te je raskinuo ugovor. Mi kao plivački klub smo samo kolateralne žrtve dovedene pred zid i pitanje našeg opstanka je zaista upitno. Bazen na Zenti je gradski objekt i treba služiti u interesu djece i građana. Ne zanimaju nas nikakve političke igre, ništa, samo da imamo sportski pogon i dalje. Iskreno, nadam se da će netko i odgovarati za nastalu štetu – komentira nam Jurica Topić, predsjednik PK-a POŠK. Do daljnjeg će se plivači snalaziti kako znaju, no dio djece zasigurno će otpasti zbog zatvaranja bazena. Izostat će i satovi plivanja u rujnu, na koje su dolazili školarci kao dio programa tjelesne kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. siječanj 2021 09:40