StoryEditor
Splitprometna (r)evolucija

Grad otkrio detalje oko splitskog 'metroa': putnike će prevoziti niskopodni nagibni vlak, a Kopilica postaje glavni željeznički kolodvor; Poznata je i cijena karte

15. svibnja 2019. - 20:40

Dogradonačelnik Nino Vela nam je potvrdio kako će od 9. lipnja na relaciji između stanice u Kopilici i Gradske luke početi voziti gradska željeznica koja će polaziti svakih 15 minuta, s time da će putovanje na tom potezu trajati samo četiri minute. Putnike će, kako nam je kazao, prevoziti niskopodni nagibni vlak.

Kreće splitski 'metro'! Vožnja će trajati četiri minute, a karta će vrijediti i za autobus; Najavljene i promjene koje bi trebale dodatno rasteretiti luku

Nadalje, poteštatov suradnik najavljuje da će se uvesti i integralna karta radi povezivanja sustava gradske željeznice, što je potpuno nova usluga u Splitu, zbog čega je u srijedu zajedno s Miroslavom Delićem, direktorom "Prometa" i bio u Zagrebu na sastanku s predstavnicima HŽ Putničkog prijevoza i Ministarstva prometa. Ta povezana karta bi, dakle, vrijedila i za vlak i za autobus, a koštala bi 11 kuna, koiliko košta karta za prvu zonu kupljena u vozilu. Nakon što izađe iz gradskog vlaka, putnik može nastaviti koristiti bilo koju "Prometovu" liniju s tom istom kartom.

Zamjenik gradonačelnika Vela nam je još kazao kako će se tijekom svibnja odraditi sve što je potrebno da Kopilica postane glavni željeznički kolodvor, odnosno glavno čvorište, s tim da će dosadašnji kolodvor na Bačvicama biti završna postaja.
Nadalje navodi kako će kroz luku voziti i velik broj novih autobusnih linija, a njihovo veliko stajalište bit će uređeno na mjestu sadašnjega kružnog toka ispod Katalinića briga, koje će istovremeno moći primiti dva zglobna vozila.

Od početka lipnja, kako smo već najavljivali, dvosmjerni promet u Gradskoj luci prebacit će se u jednosmjerni prema mostu na Bačvicama i dalje Jadranskom i Bijankinijevom ulicom do Pojišanske, sve kako bi se povećala protočnost vožnje tim dijelom grada.

Sezona se bliži, ovo je još jedan pokušaj rješenja nesnosnih prometnih gužvi u Splitu: vozači, na karti pogledajte kuda ćete se moći kretati

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 18:20