StoryEditor
Splitturistički suživot

'Grad nam je postao kombinacija restorana na otvorenom i plaže!': Splićanki pukao film, slažete li se s ovim što nam je napisala?

Piše G. Zubčić
26. srpnja 2018. - 22:17
viber_image1

U komunalno ne previše organiziranoj sredini poput Splita nije uvijek lako naći ravnotežu između svakodnevice i nabijenog turističkog ritma koji nosi zaradu, ali i sve ono što remeti životni ritam.

Suživot domaćih i gostiju nije uvijek idealan, naprotiv, jer dok jedni rade, drugi se - odmaraju. Dijelu naših sugrađana sve to iz potpuno razumljivih razloga počinje ići na živce, o čemu svjedoči naša čitateljica koja nam je ustupila ove fotografije.

- Ovo sam snimila jutros u 7.50 sati, kada se i određeni broj građana pokušava kretati Splitom ne bi li stigao na svoja radna mjesta. Budući da je centar grada pretvoren u kombinaciju ogromnog restorana na otvorenom i plaže, to postaje sve teže, te uključuje preskakanje ležećih turista i posvećivanje velike pažnje tome da u prolazu ne zakačiš nečiji pjat s manistrom.

Niti se kontrolira broj turista koji u Split ulaze, niti je njihov suživot s građanima zadovoljavajuće reguliran pravilima, niti se ta pravila, ako ih ima, provode. Tko će na kraju biti odgovoran ako sami sebi prepilimo granu na kojoj sjedimo i postanemo propala destinacija - pita se naša sugrađanka i dodaje:

- Na kraju imamo konkretan prijedlog: neka zborno mjesto za vođene turističke grupe ne bude nasred Ulice kralja Tomislava, dakle iza Grgura Ninskog, već na platou između tog spomenika i Zlatnih vrata, jer protok ljudi i vozila tom ulicom postaje nemoguć

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 20:53