StoryEditor
SplitČUDO NEVIĐENO

Grad na Žnjanu propisao rekordan broj ležaljki, a ugostitelji stali u zaštitu pomorskog dobra

20. svibnja 2020. - 08:50
Šarenilo suncobrana ovog ljeta će zamijeniti - bjelinaDuje Klarić/HANZA MEDIA

Završeno je javno savjetovanje o prijedlogu Plana upravljanja pomorskim dobrom za 2020. godinu. Povjerenstvo je razmotrilo ukupno šest primjedbi, koliko ih je pristiglo u roku.

Od svih primjedbi, četiri se odnose na žnjanski plato, jedna na Trstenik, a šestu je poslao Mjesni odbor Slatina. Iz Slatina su tražili da se vrati lokacija koja je bila predviđena Planom upravljanja pomorskim dobrom za prošlu godinu. No, primjedbu je Povjerenstvo odbilo s obrazloženjem da bivši “koncesionar nije podmirio naknadu za koncesijsko odobrenje, te je pokrenut ovršni postupak i obaviještena građevinska inspekcija. Kada se lokacija oslobodi, može se uvrstiti u Plan te biti predmet predaje zahtjeva za davanje koncesijskog odobrenja”. Također, MO Slatina nije uspio s primjedbama za još dvije lokacije.

Minimalne naknade

Što se tiče Žnjana, primjedbe su podnijeli privatnici koji tamo vode svoje obrte. Povjerenstvo je usvojilo primjedbe “Žnjanka” da se pri obračunu cijene koncesijskog odobrenja uzme u obzir činjenica da se ono izdaje na razdoblje do 1. listopada 2020. godine, kao i to da su ugostitelji zbog situacije s koronavirusom prestali s radom. Naime, Grad očekuje dobiti koncesiju od Vlade RH za žnjanski plato početkom listopada na 30 godina, pa se zato koncesijska odobrenja za montažne ugostiteljske objekte manjih dimenzija izdaju samo za ovu sezonu.

Prijedlog da se ugostiteljima naplaćuju minimalne naknade je prihvaćen. Dapače, ova dobra vijest za ugostitelje neće se odnositi samo na one koji posluju na Žnjanu. Iz Povjerenstva napominju kako će, zbog nemogućnosti rada i značajnog pada prihoda uzrokovanog pojavom COVID-a, “predložiti da se prilikom obračuna naknade za koncesijska odobrenja obračunava minimalni iznos naknade propisan Uredbom o postupku davanja koncesijskog odobrenja, za sve djelatnosti i na svim mikrolokacijama sadržanim u Planu upravljanja pomorskim dobrom”.

Također, Povjerenstvo je prihvatilo primjedbu da udaljenost ležaljki od mora bude minimalno pet metara od obale, umjesto na dva do četiri metra, kako je bilo izvorno predloženo u prijedlogu Plana upravljanja. Međutim, nisu prihvatili prijedlog ugostitelja da se smanji broj ležaljki i suncobrana.

Zanimljivo je da su ugostitelji ti koji su tražili smanjenje broja ležaljki na plaži i njihovu veću udaljenost od obale, a iz Grada su nekako pristali da se omogući slobodniji pristup moru, ali ne i da se smanji broj ležaljki.

Što se to bijeli na platou?

Dapače, stvar je još zanimljivija ako uzmemo u obzir da je ove godine Grad na Žnjanu predložio čak četiri puta više ležaljki i suncobrana nego prije.
– Povjerenstvo smatra da broj ležaljki koji je u Planu upravljanja ni na kakav način ne ograničava opću uporabu pomorskog dobra – glasi odbijenica koju je Povjerenstvo dalo “Žnjanku”.

Podsjetimo, ove godine se na žnjanskom platou propisuje rekordan broj ležaljki, njih 460, i isto toliko suncobrana, a prošle godine je bilo 110 ležaljki sa suncobranima. Dakle, ugostitelji koji bi trebali imati dobit od izležavanja gostiju na platou boje se da će ovi rekviziti zakrčiti plažu, a Povjerenstvo koje je osnovao Grad ne želi čuti za njihovo smanjivanje!?

Uzmemo li u obzir da se neki od ugostitelja koji su podnijeli primjedbe boje loše sezone, a Povjerenstvo ih podržava u zahtjevu za minimalnom naplatom, postavlja se pitanje otkud uvjerenost da će biti toliko iznajmljenih ležaljki ovog ljeta. Ili se možda “priprema teren” za iduće ljeto kad žnjanski plato bude u koncesiji pa se bude bijelio, ne od snijega ili labudova, već od ležaljki i suncobrana?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. ožujak 2021 21:28