StoryEditor
Splitnakon šest godina konzervatorskih radova otvoraju vrata

Grad dao 1,5 milijuna kuna za uređenje terma - restorana

Piše PSD.
10. veljače 2013. - 19:59
Zapadne terme Dioklecijanove palače, koje su godinama zatvorene za javnost, ovog bi ljeta trebale biti otvorene kao restoran hotela “Slavija”. Trenutno su terme gradilište na kojem se provode zahvati u skladu s konzervatorskim elaboratom arhitekta Ive Vojnovića, za koji su konzervatori dali suglasnost.

Svi ti zahvati na privatnom posjedu, koje je odobrila još Kuretova vlast, gradsku blagajnu dosad koštaju 1,5 milijuna kuna. Ovih dana gradom se pronijela vijest da će terme biti betonirane, što nam je odmah opovrgnuo voditelj Odjela za staru gradsku jezgru Goran Nikšić.

Bez betona

− Nema nikakvog betoniranja! Dapače, radi se o pokrivanju slojem tucanika i geotekstilom te se, ovisno o potrebama, nasipa metar do metar i pol. Morali smo poduzeti radove radi drenaže jer je ovo područje bilo izloženo poplavama zbog začepljene rimske kanalizacije – objašnjava Nikšić.

Kako doznajemo od Nikšića, Grad Split još od 2007. financira arheološka istraživanja na ovoj lokaciji, elaborate, nabavljanje posebnih materijala koji što vjernije oponašaju rimske tehnike građenja, izvođače radova...

‘Zvjezdice’ za ‘Slaviju’

Premda nakon ovih zahvata predstoje još radovi na uređenju interijera po projektu arhitekta Dinka Peračića, koje financira vlasnik hotela Denis Erceg, njemu ovi radovi koje financira Grad itekako pomažu jer će moći provesti novu kategorizaciju. Kako Erceg kaže, “Slavija” je sada svratište jer nema restoran, pa će od ljeta biti kategorizirana kao hotel.

− Pedesetih i sedamdesetih godina ovaj je prostor bio izložen arheološkim istraživanjima koja su oštetila neke nosive zidove, a temelji su učvršćeni betoniranjem. Mi sada radimo potpuno drukčije. Prostor će biti na razini rimskog poda, dok će biti zatrpana tehnička etaža terma koja nije ni bila izložena pogledima – govori Nikšić i pokazuje kako će na mjestu gdje se zid terma vezuje s Dioklecijanovim podrumima biti nešto niža razina.

− Vidite ovaj otvor, kroz njega se vide Podrumi, tu će se vjerojatno postaviti neko mutno staklo koje će vezivati te dvije razine Palače – kaže Nikšić. Doista, na jednom se mjestu nalazi otvor oblikovan u zidu koji kao da je bio namijenjen gledanju iz terma u Podrume.

Opeke iz Mađarske

Rimski će se zidovi prezentirati, a ondje gdje je potrebno, rekonstruirat će se specifičnim spojem kamena i opeke. Da bi se dobio uvjerljiviji dojam, zatražene su opeke debljine 3,5 centimetara od posebnih materijala.

− To su rimske opeke za koje su potrebni posebni kalupi, postupak je skup i moramo ih nabaviti iz Mađarske. Ali sve, uključujući i žbuku, radimo po rimskoj recepturi. Nećemo dobiti lažnu autentičnost, jer će se izbliza vidjeti razlika starog i novog – kaže Nikšić, te dodaje da će se otvoriti i ulaz u objekt iz Ulice Ilirske akademije s pristupom za invalide.

− Projekt uređenja interijera, koji izrađuje arhitekt Dinko Peračić, stalno se prilagođava − kaže Nikšić o otkrićima do kojih se dolazi u radovima konzervacije.

SANDI VIDULIĆ
FOTO: NIKOLA VILIĆ / CROPIX

Denis Erceg: Ja sam oštećen

S milijun i pol kuna iz gradske blagajne koji su uloženi u radove, od arheoloških, preko nabavljanja rimskih opeka od mađarskog proizvođača do angažiranja stručnih izvođača radova, moglo bi se reći da je vlasniku “Slavije” Denisu Ercegu sjekira obilato pala u med. Međutim, on tvrdi da nije tako.

− Ovaj sam prostor uzeo još 2002. godine. Računamo li koliko ga godina, zbog raznih pritisaka, nisam uspio staviti u funkciju restorana, zbog čega je ovo sve do sada svratište, a ne hotel, onda sam pretrpio milijunsku štetu – napominje Erceg.

Država vlasnik, Grad financira, a privatnik koristi

Prema Nikšićevu obrazloženju, država je vlasnik arheoloških objekata i spomeničke baštine. Tako je Erceg vlasnik prostora u kojem će biti hotelski restoran i na njega je uknjižen. Ali država je vlasnik baštine, napominje Nikšić, dok je Grad preuzeo financijsku skrb o baštini.

− Erceg nije vlasnik rimskih zidova ni konstrukcije terma. On nema obvezu brinuti se o antičkim zidovima, ali zato je vlasnik prostora. To je teško objasniti, jer zapravo se tu susreću dva zakona. U Dioklecijanovoj palači ono što je ispod zemlje pripada državi, a iznad nje je privatno vlasništvo – objašnjava Nikšić čudnu logiku po kojoj Grad plaća uređenje državne baštine u kojoj je vlasnik privatni poduzetnik.

Neće više biti poplava

− Cijeli prostor površine oko 170 četvornih metara svojedobno je bio u funkciji terma. One su imale dijelove s različitim temperaturama vode koje je zagrijavao topli zrak iz donje, tzv. tehničke etaže, visoke oko metar. Voda je nekoć otjecala u antičku kanalizaciju, koja se sabirala na mjestu današnjega hotela “Central”.

No, otkako je rimska kanalizacija začepljena, a neke su se kuće spojile na nju, otada nečista voda dolazi u nekadašnje carske terme i poplavljuje ih. Ovim zahvatima drenaža bi trebala biti riješena − uvjerava Nikšić, a ono što je prekriveno ostavljeno je za neku novu generaciju da istraži.

#ZAPADNETERMEDIOKLECIJANOVEPALAČE

Izdvojeno

28. svibanj 2020 01:58