StoryEditorOCM
Splitpodvig

Gotovina u starom ruskom ratnom zrakoplovu letio iznad Splita

Piše PSD.
18. lipnja 2014. - 12:35
/ Ante mi je rekao kad smo sletjeli da mu je ovo bio jedan od najljepših dana otkad je na slobodi – zadovoljno nam je prepričavao, inače uvijek skromni i samozatajni Matko Raos, umirovljeni splitski pilot i jedan od utemeljitelja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je, usprkos oblačnom i kišnom danu, svom suborcu, slavnom hrvatskom generalu Anti Gotovini, ispunio želju i povezao ga u atraktivnoj letjelici – obnovljenom ruskom polikarpovu iz 1930. godine.

Riječ je o istom onom zrakoplovu koji je Raos iznad Splita, u zadnjih nekoliko mjeseci, vinuo više puta: kako bi promovirao Festival znanosti, obilježio fjeru sv. Duje, ali i, noseći golemo platno s telefonskim brojem na kojem se sakupljala pomoć za poplavama poharanu Slavoniju, ljude podsjetio na važnost humanog čina.

Letio i sin Ante

– Ante i ja smo puno puta letjeli zajedno za vrijeme Domovinskog rata, i on je sam vješto upravljao letjelicom, mojom cesnom. I sad kad smo bili u PO-2 u jednom je trenutku, u zraku, preuzeo komande. Uživao je. Šteta što nam vrijeme nije više išlo na ruku, pa smo, za prvi put, učinili đir od 20-ak minuta iznad Trogira i Čiova.

Najavio je povratak sa željom da ponovno leti, ali i padobranom iskoči iz aviona – otkriva nam gorljivi splitski zaljubljenik u visine, koji je na obnovi svog polikarpova, slavnog ruskog bombardera većinom izrađenog od drva (za kojeg pokrenuti netko izvana treba zavitlati propelu!) radio tri godine i tri mjeseca.

– S Antom je stigao i njegov sin, 18-godišnji Ante, kojeg sam prvog povezao. Bio je zadovoljan i onako smiren, kao što mu je i otac uvijek. I on je želio, bar nakratko, probati komande... – smije se umirovljenik koji je, srećom za javno dobro, jer je i njegov polikarpov kulturno dobro Hrvatske, sve - samo ne umiren.

marijana klarić
snimio duje klarić/cropix


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 04:07