StoryEditor
SplitPOČELI PRAZNICI

Gotova je nastava: ovako su neki splitski đaci proslavili zadnji dan najčudnije školske godine tijekom koje su najmanje bili u školskim klupama

26. lipnja 2020. - 12:00
Ovako su neki đaci proslavili kraj najčudnije školske godineČitateljica

Za većinu učenika osnovnih i srednjih škola, ova nastavna godina konačno je gotova ovog petka. Nikad čudnija, nikad izazovnija, složit će se svi.

Odahnut će učenici koji su većinu nastave proveli kod kuće, prvo zbog štrajka nastavnika, potom zbog mjera suzbijanja širenja koronavirusa kada su nastavu pratili na daljinu, a potom su se, oni iz razredne nastave, opet morali prilagođavati na kratkotrajan povratak u školske klupe gdje su sjedili odvojeni jedni od drugih.

Kako im je bilo, znaju najbolje oni sami, kao i njihovi ukućani koji su postali sudionici nastave barem indirektno. Najviše zakinuti su pak, maturanti koji se nisu stigli ni oprostiti od svojih prijatelja iz razreda i nastavnika. Odahnut će nastavnici koji su, mora se priznati, uložili puno truda kako bi organizirali nastavu na daljinu, neki s više, neki s manje uspjeha.

Dobra je vijest da nitko ovu školsku godinu ne bi trebao pasti razred, barem je tako govorila resorna ministrica, a mnogi učenici uspjeli su izvući maksimum iz nastavne godine, pa su poboljšati ocjene. S druge strane, sindikati nastavnika ukazuju kako je potrebno napraviti reviziju cijele godine i vidjeti gdje se uopće došlo s gradivom i usvojenim znanjem koje će trebati i iduće školske godine.

No o tome će razmišljati odrasli, a učenici će konačno moći zaboraviti na sve školske brige i prepustiti se ljetnim radostima, koliko to bude moguće u okolnostima ponovnog širenja nesretnog virusa i svih posljedica koje nosi ovo turbulentno razdoblje u kojem se zatekao cijeli svijet.

Nova školska godina 2020./2021. započet će u ponedjeljak, 7. rujna i trajat će do 18. lipnja 2021., odnosno do 25. svibnja za učenike završnih razreda srednje škole, a uz zimski i proljetni odmor učenici će imati i jesenski odmor u studenome, dok će zimski koristiti u dva dijela. No, sada dosta o tome. Nek se djeca malo odmore, okupaju i uživaju u radostima djetinjstva.

Neki su od njih to već počeli prakticirati, a, neki su, svjedoči i ova naša fotografija s Bačvica, počeli i pretjerivati. Kraj školske godine, naime, pojedini đaci slave uz dimne kutije i bengalke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 18:21