StoryEditor
Splittemeljita obnova

Gospa od Pojišana pod novim krovom: slažu se velike grede, stavlja izolacija, daske i nosači za kupe kanalice, bit će tu i 400 metara gromobrana...

10. kolovoza 2020. - 22:20
Božidar Vukičević/Hanza media

Krov nad najvećom splitskom svetinjom, Bogorodičinom ikonom u srebrnom prijestolju koja iz svetišta na Pojišanu bdije nad svojim gradom više od sedam stotina godina, bio je ozbiljno ugrožen.

Dugo očekivana izmjena krovišta više nije mogla čekati, propuštalo je na sve strane, i doista nije bio red da jedino splitsko zavjetno svetište, o kojem su se brižno skrbili naraštaji građana, naše doba dočeka u takvom stanju.

I konačno se i to dogodilo: zahtjevni radovi na novom krovištu počeli su ovog ljeta, a potrajat će još više od mjesec dana dok se, prema običaju, s visine znamenite crkve iz osamnaestog stoljeća zavijori zastava.

Desetak godina skupljali millodare

– Nije bilo dobro, krovište je curilo na više mjesta, a kako je svetište pod zaštitom Ministarstva kulture, i njihovi su stručnjaci procijenili da je nužna rekonstrukcija krova. Nismo uspjeli utvrditi kad je zadnji put mijenjano kompletno krovište, možda i prije stotinu godina, ali je više puta krpljeno, grede su bile dotrajale, crjepovi popucali i porozni. Kako takva izmjena zahtijeva znatna financijska sredstva, pozvali smo naše vjernike da pomognu i skupljali smo desetak godina milodare za tu namjenu, što je dostajalo za hitnu sanaciju dijela krova iznad apside i manje zahvate na velikom krovu. Naručili smo i projekt rekonstrukcije, dobili dozvolu konzervatora i kad smo ovog proljeća trebali započeti, došla je pandemija koronavirusa i karantena. Da budem iskren, tada više nisam želio pitati pomoć grada, županije ili države, jer je bilo jasno da će nastati velika kriza i neće biti sredstava za osiromašene ljude, pa će veliku većinu radova financirati naša Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Mandića, na čemu sam im vrlo zahvalan – kazao nam je župnik fra Žarko Lučić, rektor svetišta Gospe od Pojišana.

Epidemiološke mjere će ove godine poremetiti i tradicionalnu procesiju s Gospinom slikom, koju su na svetkovinu Velike Gospe od katedrale svetoga Dujma do svetišta na ramenima nose građani i mornari uz sudjelovanje tisuća vjernika. Slika će se, prema običaju, prenijeti u katedralu na štovanje, a poslijepodne će se – bez procesije – vratiti na Pojišan, gdje će misno slavlje predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Na krovu 9700 kupa

Skela uz sjeverni zid pojišanske crkve suvremena je i sigurna, ali uspon je nezgodan, ne smiješ gledati dolje, jer odmah noge zadrću, visina je petnaestak metara, a to je kao da si na petom katu s vanjske strane.

image
Jakov Vidović, voditelj gradilišta, fra Žarko Lučić, župnik i rektor svetišta Gospe od Pojišana, i Neno Golubić, voditelj gromobranskih radova
Božidar Vukičević/Hanza media

Ali znatiželja – jer crkveni krovovi mijenjaju se rijetko – i privlačan pogled s pojišanskog brežuljka na grad, koji dugo nećemo imati prilike vidjeti i snimiti, odnijeli su nas gore, gdje nekoliko radnika tvrtke "Jaga" po vrućini radi težak posao.

Slažu velike grede, stavljaju izolaciju, daske i nosače za kupe kanalice. Prvi put će se staviti i gurla. Rade u fazama, kako bi brzo mogli pokriti otvoreni dio krova u slučaju kiše.

Čini nam se, gledajući ogromna rebra od greda, kako smo u utrobi velikog broda – samo obrnuto. Ima tu neke simbolike, jer Gospe od Pojišana je od pamtivijeka, osim čuvarice grada, bila i zaštitnica dalmatinskih pomoraca, koji su svetište ispunili zavjetnim darovima.

– Krov je bio, najbolje je reći, u nikakvom stanju, kad smo ga obišli, čudno mi je da nije već pao. To bi se i dogodilo da je, nedajbože, udario potres ili jača kiša. Vidjeli smo tragove prijašnjih popravaka, čak i onih nastalih za vrijeme bombardiranja u Drugom svjetskom ratu, kad je nekoliko avionskih bombi palo u crkveno dvorište i očito su oštetile i krov. Zanimljivo je bilo uočiti kako su stari meštri radili, sve je ručno prilagođavano, postavljane su ogromne grede, sigurno su zaštićene nekim sredstvom protiv vlage tako da su one na koje nije curilo ostale dobre i čvrste. Nažalost, malo ih je, a sve je spajano starinskim kovanim čavlima i klanfama. Nije nama lako to raditi na tako velikom krovu sa svom današnjom tehnologijom, a možete misliti kako je starima bilo... Prije nekoliko godina izmijenili smo 130 kvadrata krovišta nad apsidom, a sada nam ostaje još veliki krov površine tristo kvadrata – objašnjava Jakov Vidović, direktor tvrtke i voditelj gradilišta, a pridružio nam se i Neno Golubić iz firme "Elektro Centar Termofriz" s projektom zaštite od munja, pa doznajemo kako će se preko crkve i kapucinskog samostana protegnuti 400 metara gromobrana.

Sve velike brojke. Kad već računamo, pitali smo šjor Jakova za broj kupa koje će se dignuti i poslagati po krovu. Ravno 9700 komada!

Izdvojeno

17. kolovoz 2020 00:31