StoryEditorOCM
Splitlani 35 koncerata

Godišnja nagrada za umjetnost odlazi saksofonistu svjetskog renomea Gordanu Tudoru

Piše Marijo Krnić
9. lipnja 2023. - 23:18

Gordan Tudor jedan je od najznačajnijih splitskih glazbenika svoje generacije, aktivan kao solist-saksofonist, skladatelj, komorni glazbenik, improvizator i glazbeni pedagog. Studirao je u Zagrebu, Amsterdamu i Parizu.

Kao koncertni umjetnik ostvario je zapažene nastupe u najznamenitijim dvoranama diljem svijeta. Član je višestruko nagrađivanoga Papandopulo kvarteta i mnogih drugih komornih sastava. Laureat je devet međunarodnih natjecanja glazbenika te je dobitnik šest diskografskih nagrada Porin. Praizveo je više od 50 skladbi hrvatskih i stranih autora.

Iznimna ostvarenja niže i kao skladatelj, okušavajući se u različitim žanrovima i stvarajući za različite glazbene sastave.

Porin za najbolju klasiku

Dobitnik je brojnih državnih nagrada, među kojima izdvajamo Nagradu “Vatroslav Lisinski” za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu (2022.) i diplomu “Milka Trnina” za iznimna umjetnička postignuća.

Uz bogatu umjetničku djelatnost, Tudor uspješno gradi i glazbeno-pedagošku karijeru kao docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, gdje vodi međunarodnu klasu saksofonista te je utemeljitelj i umjetnički voditelj studentskoga ansambla za suvremenu glazbu S/UMAS.

U protekloj godini održao je 35 koncerata. S iznimnim je uspjehom, između ostaloga, nastupio kao solist s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i orkestrom HNK Split. Osim u domovini, koncentrirao je i u glasovitom Carnegie Hallu te u Beču, Maastrichtu, San Franciscu, Santa Barbari i Sofiji, a predavanja i seminare, između ostaloga, održao na University of California in Santa Barbara te na konzervatorijima u Beču i Maastrichtu.

Kao član Papandopulo kvarteta objavio je četvrti nosač zvuka SCENE, nazvan po istoimenoj skladbi za koju je u travnju 2023. osvojio diskografsku nagradu Porin za najbolju skladbu klasične glazbe. Na Glazbenoj tribini u Osijeku osvojio je nagradu za najbolje glazbeno ostvarenje u 2022. godini. Skladbe su mu praizvedene i na Osorskim glazbenim večerima te u sklopu koncertnih sezona raznih uglednih hrvatskih komornih sastava.

U 2022. godini važne uspjehe ostvaruju i njegovi studenti, osvajajući dvije prve nagrade na međunarodnim natjecanjima glazbenika.

Zbog značajnih umjetničkih ostvarenja u protekloj godini, njegova vrijednoga skladateljskoga opusa, znalačkoga glazbeno-pedagoškoga rada te iznimne kvalitete njegova ukupnoga umjetničkoga djelovanja, Povjerenstvo za dodjelu nagrada Slobodne Dalmacije dodjeljuje Godišnju nagradu za umjetnost za 2022. godinu Gordanu Tudoru, u znak zahvale te kao poticaj za njegov daljnji ustrajan i uspješan rad na području glazbene umjetnosti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:21