StoryEditorOCM
SplitPOZIV NA PROSVJED

Godinama čekaju pravdu: ‘Mnogi su umrli, obitelji su zavili u crno, raspali su se brakovi, previše nas je oboljelo‘

Piše Sandra Barčot
19. ožujka 2023. - 12:22
Organizirana je tribina za sve one koji su zakinuti, prevareni zbog podizanja kredita u švicarskim francimaTom Dubravec/Cropix

Previše ljudskih sudbina, nažalost tužnih, "pulsiralo" je u dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića, na tribini koju je organizirala splitska podružnica Udruge Franak, koja okuplja sve prevarene građane Hrvatske od strane banaka plasmanom "lošeg" proizvoda zvanog – kredit u švicarcima!

Agonija koja je počela još 2004. godine, otkad se do 2008. godine Hrvatima nudio uglavnom kredit u švicarskim francima, jer većina, navodno, nije bila kreditno sposobna za bankarski zajam u eurima, sada bi trebala – napokon – biti okončana još jednim velikim, drugim prosvjedom u Zagrebu zakazanim za subotu 1. travnja, točno u podne!

– Zajedničkim okupljanjem građana iz svih dijelova Hrvatske u Zagrebu opet ćemo poslati poruku i Vladi RH, i Hrvatskoj narodnoj banci, i Vrhovnom sudu, i svim sucima koji dijele pravdu, bolje reći ne dijele, već odugovlače s raspravama, i svim bankama koje su mnoge obitelji zavile u crno. Mnogo je nas umrlo, raspali su se mnogi brakovi, previše nas je oboljelo, a i dalje godinama čekamo pravdu. Mi smo prevareni, izigrani... I nek se čuje opet naš glas, kao i 2013. godine, kada nas je na prosvjedu bilo oko 25 tisuća! – poruka je aktivista Udruge Franak, predvođenih Anitom Perkov Kalebotom, Srđanom Kalebotom i Borisom Stipanovićem, njih stotinjak koji su željeli i ovim subotnjim okupljanjem u Splitu još jednom kazati kako ih ima, kako su još uvijek živi, unatoč mrcvarenju od strane banaka, bolje reći zastrašivanju kako građani ne bi nastavili podizati tužbe.

image

Boris Stipanović, Anita Perkov Kalebota, Srđan Kalebota i Branko Dragičević

Tom Dubravec/Cropix

– Zastara za sve kredite u švicarcima, i konvertirane i nekonvertirane, nastupa 14. lipnja 2023. godine! Nađite odvjetnika, sakupite dokumentaciju, podnesite tužbu na sudu! – izložio je odvjetnik Kalebota korake “dužnicima u ‘švicarcima’” koji žele tužbom osigurati povratak svog novca.

Onog kojeg su im uzele banke, izmjenom ugovora, kamatnih stopa...

Pa su mnogi izrazili svoje negodovanje “najfriškijom” odlukom, bolje reći izmotavanjem članova Vrhovnog suda u vezi sa “švicarcima”, koji je godinama diktirao život više od 120 tisuća hrvatskih obitelji. Obitelji koje su samo željele kupiti svoj dom, uredno otplaćivati svoj kredit, a ne naknadno u hodu plaćati dodatne kamatne stope, troškove koji su samo rasli... Bez obzira na ugovor, na potpisano.

– Ma čekajte, ljudi, od ta 23 suca Vrhovnog suda, prvo njih trojica nisu došla na glasanje, nisu došli na svoj posao, a četvero ih je bilo suzdržano! Oko čega to oni mogu biti neutralni, pa tu su, i za to ih plaćamo, da donose odluke. I na kraju oni donesu treću odluku, a ne one dvije za koje su se sastali. I još ni tu treću nemamo na papiru – čulo se u GKMM-u, kao i to kako je kolektivnom tužbom upućenom na adresu sedam banaka, za razdoblje 1. siječnja 2004. do 31. prosinca 2008. godine, obuhvaćeno 90 posto kredita, no ni to, nažalost, nije dovoljno za jedinstvenu presudu europskih sudova.

image

Javna tribina Udruge Franak za korisnike kredita u švicarskim francima, na slici Boris Stipanović
 

Tom Dubravec/Cropix

– Europski sud ne može presuđivati o nečemu što se događalo prije našeg ulaska u EU, 2013. godine, no naši sudovi moraju poštovati pravo EU-a. Ujedno, na drugom Europskom sudu, onom za ljudska prava, treba dokazati kako su povrijeđena ta prava, što se ne može generalno sprovesti. A naši sudovi su iznimno spori, jer evo naš predmet je od 2014. godine u raspravi, a još nije ništa riješeno – pojašnjavao je Kalebota, dok je Ivan Bašić, koji je bio i na prvom prosvjedu 2013. godine, a ide i na ovaj prvog dana travnja, pitao ono što sve muči:

– Ima li Vrhovni sud rok za donošenje odluke o ništetnosti ugovora?

– Nažalost, u Zakonu tog roka nema – odgovor je koji je proizveo buku nezadovoljstva među vlasnicima kredita i izazvao brojne prijedloge, i pobune, i upite!

– Kako su to Mađari riješili, pa Slovenci. Mi uvijek samo šutimo, a oni se bogate. Pljačkaju nas, prvo banke, sada i advokati koji samo uzimaju naknadu, a predmet ne rješavaju! Šta radi onaj Vujčić i njegov Hrvatska narodna banka; ne štiti on narod, već bankarski lobi! Ljudi, treba ovo jednom prekinit! Svi ćemo umrit, a oni nam uzeli naše novce – ogorčenje, tuga, ljutnja... Razne skale emocija “bubrile” su dvoranom.

image

Gradska knjižnica Marka Marulića bila je puna

Tom Dubravec/Cropix

A dodatna pojašnjenja kako su Mađari donijeli zakon za zaštitu njihovih građana, kako Slovenci nisu imali konverziju i njihova vlada je donijela odluku o ništetnosti kredita, te kako članovi našeg Vrhovnog suda, očito pod utjecajem bankarskog lobija, ne žele takvom odlukom spasiti svoj narod, baš i nisu smanjili razočaranje u hrvatsku državu od strane prisutnih.

– Sprega je to svih koji uzimaju naše pare. Želim da mi vrate moje novce, ali želim i da se lopovi kazne – rezimirao je jedan od oštećenih, tražeći donošenje zakona o ništetnosti bankarskih ugovora koje su banke mijenjale na štetu klijenata!

– Uvalili su nam toksičan proizvod, samovoljno su dizali kamate na našu štetu. Vrhovni sud nema rok do kada mora donijeti odluku koja svima nama život znači, a kada mi nešto kažemo, onda nas prozivaju da vršimo pritisak na banke! Nemamo više povjerenje ni u koga i to moramo jasno reći na prosvjedu 1. travnja u Zagrebu – rezime je splitske tribine, a ista poruka je poslana i s ostalih okupljanja održanih diljem Hrvatske.

ČAK 125 TISUĆA HRVATA UGROŽENO

Prema procjenama, u Hrvatskoj mnogo obitelji zbog kredita u "švicarcima" živi u dužničkom ropstvu, više od 125 tisuća!

Naime, 55 tisuća je konvertiranih kredita, od kojih za još 20 tisuća građani nisu podignuli tužbu protiv banaka.

Ujedno još ima 70 tisuća korisnika koji svoje kredite nisu konvertirali, a među njima je 20 tisuća podignutih tužbi.

Znači, ostaje još 80 tisuća građana koji nisu tužili banke i tražili naknadu, obeštećenje zbog "lošeg" proizvoda koji im je plasiran u razdoblju od 2004. do 2008. godine.

U SUDSKIM LADICAMA

Inače, upozoravaju građani po iskustvu s njihovim predmetima na sudovima, kako hrvatski suci ne razumiju ni razliku između konvertiranih i nekonvertiranih kredita. Pa i jedne i druge drže u ladici, "zamrzavaju" rasprave, opravdavajući se čekanjem konačne odluke Vrhovnog suda.

A vrijeme bespovratno "curi", životi idu dalje, ljudi umiru, što je i očiti cilj – banaka!

– Ako nakon tri godine ne bude nikakvog pomaka u vašem predmetu, podnesite zahtjev za suđenje u razumnom roku – jedan je od savjeta aktivista Udruge Franak, kao i nanovo poruka, molba da svi trebaju podnijeti tužbe protiv banaka!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 12:24