StoryEditor
SplitKORONA U BOLNICI

Glavni splitski infektolog, dr. Ivo Ivić: ‘Ne možemo uspostaviti apsolutnu zaštitu, netko može doći s negativnim brisom i za dan dva biti pozitivan‘

Piše PSD
29. kolovoza 2020. - 20:59

Dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split u Dnevniku Nove TV je otkrio kako su virus na dječjoj hematologiji otkrili pomoću brisa te da su sva djeca zbrinuta.

'Prvo se pozitivnim pokazalo jedno dijete, pa još dvoje i njihovi roditelji. Epidemiološki ih nije trebalo zbrinjavati jer nisu imali simptoma', pojasnio je Ivić.

Dodao je kako je vrlo moguće i očekivano da se virus pojavi na bilo kojem drugom bolničkom odjelu, s obzirom na broj zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

'Ne možemo uspostaviti apsolutnu zaštitu. Netko može doći s negativnim brisom i za dan dva postati pozitivan, osoblje se može i izvan bolnice zaraziti', rekao je.

Tijekom jučerašnjeg dana hospitalizirano je i 13 osoba iz kaštelanskog doma za stare i nemoćne, a danas još šestoro.
'To su uglavnom starije osobe bez simptoma', rekao je Ivić te otkrio da je od 100 covid-kreveta u KBC-u Split trenutačno zauzeta polovina te kako trenutačno nema potrebe za širenjem kapaciteta.

Rekao je i kako je u ovom trenutku teško izvedivo ponovno cijelu jednu bolničku zgradu prenamijeniti isključivo za zaražene koronavirusom jer da bi onda ostali bolesnici 'patili'.

'Sve će ovistiti o tome kako će se epidemija razvijati. Zdravstvo mora funcckionirati. U ovom trenutku rade sve ambulante. Mnogi zaostaci su nadoknađeni', kazao je Ivić koji je zahvalio svom medicinskom osoblju ali posebno medicinskim sestrama, koje u pandemiji iznose najveći dio posla. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 05:42