StoryEditorOCM
SplitPRIGODNI RAZGOVOR

Glavni Puljkov partner gubi strpljenje? ‘Dali smo im šansu, no nećemo samo pričati o stupićima. Ništa nije započeto‘

Piše Marin Prvan
8. svibnja 2023. - 14:35

Da pogledate sjednicu splitskog Gradskog vijeća, bez da znate išta o akterima, vjerojatno biste pomislili kako je čovjek koji sjedi na suprotnom vrhu stola od gradonačelnika, vođa oporbe. I, to ne samo položajem, već i samim nastupom. Ipak, Davor Matijević, predsjednik lokalnog SDP-a, je upravo onaj tko omogućava stabilnu većinu tog tijela, pri donošenju odluka.

Barem dosad.

Na posljednjem Gradskom vijeću su bili malo povišeni glasovi oko Small Malla... Vi ste glasali protiv započinjanja radova u ljetnom periodu. Zašto? Zar ne želite da građani u tom dijelu grada što prije dobiju garažu?

- Riječ je o obavljanju najgrubljih radova, što uključuje kopanje pet etaža ispod zemlje, u srcu sezone, u srcu grada. Pravilo je da se to ne radi, u cijelom gradu, tijekom ljeta. 

Dodatno, taj projekt je star 27 godina, a argumentacija strane firme, koja se tek nedavno pojavila u cijeloj priči, je da će im se, ukoliko momentalno ne započnu s radovima, stvoriti velika financijska šteta. Ja tu matematiku ne razumijem...

A to što građani već skoro tri desetljeća trpe taj projekt je nešto što uopće nije bila tema diskusije. Druga stvar, mi o tom projektu ne znamo apsolutno ništa, čak ni kako on izgleda. Investitor je tu obvezan dati određeni broj parkirnih mjesta za javnu namjenu, ali nama nije rečeno ni koliko će ih biti ni po kojoj tarifi će se iznajmljivati.

Taj projekt uključuje hotel sa 70 soba i brojnim poslovnim prostorima. Znači, ta garaža će jedva zadovoljiti te njihove potrebe, a ono šta preostane za građanstvo će biti po astronomskim cijenama.

Napominjem i da Grad, nakon 20 godina, ima pravo ukinuti pravo građenja, što je ostvareno. Ni o tome nismo pričali... Dakle, količina netransparentnosti je frapantna, a traži se izglasavanje povlaštenog položaja i iznimke.

image
Paun Paunović/Cropix

Dogradonačelnik vas je optužio za prodaju i održavanje rugla, a gradonačelnik da ste trgovac koji im želi napakostiti.

- Dogradonačelnik me optužio da je SDP 2003. prodao nešto... Ja sam tad bio u gimnaziji. Ta retorika mi je na razini: "Gdje si bio 91.?"  Osim toga, on osobno je nakon te 2003., dakle prije mene, ušao u SDP.

Tako da taj dio ne razumijem najbolje... Što se tiče gradonačelnika, njegova reakcija je bila poprilično iznenađujuća. Ne vidim razlog zašto je takvo nešto shvatio sasvim osobno. S druge strane, treba imati obraza za nešto optužiti SDP, kad si pet minuta ranije, skupa s HDZ-om, dao mandat ravnateljici Zlatnih vrata, članici HDZ-a. 

Možda bi i gradonačelniku dobro došao tečaj iz komunikacije...  

- Bojan je tu čak bio smireniji, tako da bi Ivica možda trebao razmisliti da ode na isti kurs. 

 

Slijedom navedenog, koliko je stabilna trenutna programska suradnja vas i Centra?

- Ono što je najvažnije u toj suradnji je da mi želimo Žnjan, a od toga zasad, na pola mandata, nema ništa. Želimo POS-ove stanove i stanove za dugotrajni najam, od toga isto nema ništa. Želimo novi GUP, ništa. Želimo da se ove godina sva djeca upišu u vrtić, a sigurni smo da od toga neće biti ništa. To su problemi o kojima trebamo razgovarati. Mi smo rekli da ćemo podržati sve što je u interesu grada Splita.

I dosad smo podržali neke stvari, respektirajući izborni legitimitet trenutne uprave, s kojima se načelno ne slažemo. Aludiram na kadroviranje. Ali, ne može se od nas očekivati da ćemo samo šutiti i dizati ruku, kao što to rade vijećnici Centra.

To je pravo koje nam nitko neće ukinuti, pogotovo ne etiketiranjem i vrijeđanjem. Uostalom, Splitu ne trebaju novi izbori svake godine i ne želimo da izborni ciklusi budu alibiji za nerad ili neuspjeh. Šansu su dobili, našu podršku imaju, i sad čekamo da počnu s projektima.

image
Duje Klarić/Cropix

Pale su i teške riječi na relaciji Ivošević - Pauk... Jesu li vas iznenadile te međusobne optužbe?

- Nažalost, u politici često dođe do politikanstva, vrijeđanja i klevete. To svakako nije način komunikacije primjeren za članove Gradskog vijeća ili izvršne vlasti. Smatram da je upravo takva retorika razlog sve manje izlaznosti na izborima. Nisam pobornik tog političkog trash talka jer od toga naši sugrađani nemaju apsolutno ništa. 

Što se, konkretno, događa sa Žnjanom?

- Kasnimo, iz ne znam kojih razloga. Tender je trebao biti raspisan u veljači, a još se ne zna kad će. Strah me da nećemo to uspjeti realizirati u ovom mandatu. Što je najgore, taj projekt je bio gotov, spreman za realizaciju. Sad, još nemamo građevinsku dozvolu, raspisanu javnu nabavu niti izabranog izvođača. Ne znamo ni kako ćemo to financirati. 

Da onda podarimo Puljkovoj administraciji još jedan mandat, da se stigne to završiti?

- Neka oni odrade ovaj do kraja, pa ćemo podvući crtu i vidjeti.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kad ste imali zadnji sastanak s programskim partnerima? 

- Prije tri mjeseca, na moju inicijativu. Prije zadnjeg vijeća sam poslao upit, vezan za teme. Nisam dobio ni odgovor. Ali, ti sastanci možda nisu ni toliko nužni. Puno je važnije koliko su kvalitetno pripremljene točke za Gradsko vijeće i koji projekti izađu iz toga. 

Želim naglasiti i kako je programska suradnja dosad donijela i realizaciju nekih naših inicijativa s kojima smo zadovoljni, poput fonda za medicinski potpomognutu oplodnju, ugradnje lifotova, povećanja plaća asistentima u nastavi... Na simboličnoj razini su tu i Smojin spomenik te štandarac... Čekamo i građanski odgoj...

S čime ste još dosad zadovoljni, od stvari obavljenih u ovom mandatu? 

- Svi pozdravljamo što se počelo uvoditi reda. Međutim, ako ćemo dvije godine samo pričati o štekatima i stupićima, to je premalo. Splitu su problemi cijene stanova za najam, što stvara ogromnu nestabilnost za mlade ili kreditno nesposobne. To je rak rana ovog grada, stambena politika.

Split stagnira. Da uzmete predizborne programe unazad dvadeset godina, uvijek se raspravlja o istim stvarima, a ništa nije realizirano. Obnova Poljuda, Stari plac, istočna obala, Kopilica... O svemu ovome priča i Puljkova uprava. Ništa nije započeto...

Stagnira li Split i a propos turizma? Možda ovo ljeto oborimo turističke rekorde...

- Sve je to stihijski, nama se turizam dogodio. Srećom, jer ostalih grana gospodarstva nemamo. Nažalost, sada snosimo i te negativne posljedice turizma, o kojima se malo priča. Strategija ne postoji. Kako će i postojati kada imamo direktoricu turističke zajednice koja se već nekoliko mandata čudi što nam je turizam ovakav. Na mijenjanju strukture gostiju nismo napravili apsolutno ništa. 

image
Duje Klarić/Cropix

Dalmatia Tower?

- On je izvrsna paralela za Small Mall. Mjesecima pričamo o 16 kvadrata koji su već izgrađeni, a ovdje gdje i možemo prevenirat i možda utjecat na projekt ne radimo ništa. Generalno, splitski urbanizam je u nekim slučajevima trajno nagrdio i devastirao naš prostor i to se neće promijeniti dok ne izglasamo novi GUP.

Sintagma "uvođenje reda" se u Splitu veže i za Maju Đerek... Kako ste zadovoljni njenim dosadašnjim radom?

- O njenom radu imam generalno pozitivno mišljenje, ali bih se usudio reći da i ona negdje zna pretjerati i pogriješiti. Čini mi se da joj, po nekim pitanjima, nedostaje senzibiliteta.

Naravno, postoje fiktivne udruge koje zauzimaju prostore i to se treba rješavati, ali postoje i manjine, poput crnogorske, koji su, ni krivi ni dužni, dobili rješenje, zbog usklađivanja sa zakonom, da moraju iseliti iz prostora za koji im je Ivica Puljak osobno odobrio ugovor na pet godina. 

Poznat je slučaj antikvarijata...

- Takva djelatnost neće opstati na tržištu. Ali, ako u staroj gradskoj jezgri nećemo subvencionirati takve i slične obrtnike, onda se nemojmo čuditi što će sutra ostati samo fast foodovi. Opet, ne može se ni "odokativno" prosuđivati hoće li se nekoga izuzeti iz nekog pravila ili ne. Baš zato, potrebno je jasnije definirati sama pravila.  

image
Josko Šupić/Cropix

Prošlo je pola godine od odabira novog ravnatelja Park-šume... Čini li vam se da se aklimatizirao na Marjan, možda napravio još koju kratku šetnju?

- Nadam se da je... Marjan je prekrasan, ja šetam skoro svaki dan, preporučujem svima. Što se tiče rezultata rada, zasad ih još nemamo. Osim što vidimo da su i dalje narušeni međuljudski odnosi. Mogu se samo upitati gdje je plan upravljanja...

Pratili ste natječaj... Je li aktualni ravnatelj po vama bio najbolji kandidat?

- Po mom mišljenju, bilo je i boljih, ali smo kadroviranje prepustili gradonačelniku. Sigurno se i sjećate da smo mi, gradski vijećnici, prije nego je uopće raspisan natječaj, dobili anonimni mail u kojem je pisao da će se natječaj raspisati i da će Marko Pejnović, prijatelj Maje Đerek, biti pobjednik. Sad, ili je to predvidio Vidoviti Milan ili je to unaprijed bilo definirano, neka svatko sam zaključi...

Jesu li vas programski partneri pozvali sa sobom na izlet u Ženevu?

- Nisu, ali mislim da ionako ne slušamo istu muziku pa ne znam koliko bi nam to putovanje bilo ugodno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:42