StoryEditor
Splitprvi medijski istup

Glavna sestra splitskog Doma: Upravo sam doznala da sam i ja zaražena. A dr. Karin opet iznosi neistine

Piše PSD
10. travnja 2020. - 16:13
Tanja Gattin

Zdravka Đapić Kolak, magistrica sestrinstva i voditeljica Odjela za brigu o zdravlju, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u splitskom Domu za starije i nemoćne dala je intervju portalu Index, u kojem je, između ostalog, potvrdila da je i sama zaražena koronavirusom.

- Sada sam dobila informaciju da sam pozitivna, kazala je za Index,, pri kraju razgovora.

Svoj prvi medijski istup nakon izbijanja afere htjela je početi osvrtom na istupe dr. Željke Karin, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

- Prvo se želim referirati na onaj dio jesmo li zvali 29. 3., pa je u konačnici ravnateljica Zavoda priznala da se ipak zvalo. Dalje, moram reći da ravnateljica Zavoda opet iznosi neistine, da se nije znalo ime i prezime korisnice i da se nije znala dob. To je ponižavanje medicinske sestre. Ja sam sestra po mojoj profesiji, ali sam i osoba s imenom i prezimenom, s identitetom, s mojom titulom koju časno nosim i s funkcijom koju izuzetno odgovorno obnašam. Želim reći da radimo s ljudima koje poštujemo i cijenimo, imamo individualni pristup prema svakom korisniku i sigurno znamo njihovo ime, prezime i dob i da je to neistina što priča. Dalje, jučer se navodi da oni ne izlaze na poziv za jedan slučaj. Riječ je o Domu, nije riječ o osobi koja individualno živi u svom domaćinstvu. Pa naravno da tada neće izaći. Radi se o Domu, ustanovi koja broji veliki broj korisnika. Upitno je jesu li oni trebali doći ili nisu. Dalje, jesu li iz Zavoda za javno zdravstvo proveli određenu edukaciju koju su možda i trebali provesti među zaposlenicima i štićenicima jer im je to obveza? Dalje, siječe se glave, traži se žrtva. Ja sam osobno tražila zaštitnu opremu od stožera naše županije kao osnivača, koju nismo dobili. Možda da je osoblje imalo zaštitnu opremu, možda se ne bismo ni razboljeli. Nismo dobili zaštitne maske, niti smo dobili zaštitna odijela, vizire. Nismo ništa dobili", tvrdi Đapić Kolak.

Potom je za Index citirala poduži mail koji je, kako veli, 21. ožujka uputila Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije:

"Nastavno na ovotjedni razgovor s gospođom Dijanom Luetić, diplomiranom pravnicom u svezi osiguranja zaštitne opreme za djelatnike koji provode zdravstvenu zaštitu, gerijatrijsku zdravstvenu njegu i rehabilitaciju gerijatrijskim osiguranicima Doma za starije osobe Split, molim vas da nam osigurate zaštitne maske, odijela, očale, kape i kaljače. U Domu čiji je osnivač Splitsko-dalmatinska županija trajni oblik smještaja pruža se za 750 korisnika visoke životne dobi na tri lokaliteta – Zenta, Vukovarska i Stari Grad. U stacionaru se nalaze 393 korisnika drugog, trećeg i četvrtog stupnja. Zdravstveno stanje većeg dijela gerijatrijskih bolesnika zahtijeva provođenje specifičnih postupaka zdravstvene njege i palijativnu skrb. O korisnicima brine tim koji sačinjavaju liječnik, medicinske sestre, fizioterapeut i njegovateljice. Sveukupno 130 zaposlenika. Iz navedenih podataka razvidno je da brinemo o najugroženijoj populaciji te vas stoga lijepo molimo da nam osigurate zaštitnu opremu kako bismo mogli provoditi preporučene mjere u svezi nastanka i suzbijanja širenja covid-19. Također vas želim izvijestiti kako o zdravlju naših korisnika brine liječnica Belita Šurjak, doktorica medicine Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije koja me upravo izvijestila da je dobila raspored na rad u Duilovu gdje se nalaze osobe izolirane u karanteni. S obzirom na to da je liječnica svakodnevno u bliskom kontaktu s gerijatrijskim visokorizičnim osiguranicima u Domu, mišljenja sam kako nije poželjno da ista bude u kontaktu s osobama koje su u karanteni. Za bilo kakva dodatna pitanja stojim vam na raspolaganju i možete me kontaktirati na moj broj. Molim vas, potvrdite primitak maila. S poštovanjem, po ovlaštenju ravnatelja Ivana Škaričića", pročitala je Đapić Kolak mail koji je poslala Stožeru civilne zaštite 21. ožujka u 17:29.

Istoga dana dobila je i odgovor: "Nastavno na vaš upit, uslijed opće nestašice dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski i odijela možemo vas izvijestiti da ni Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije ne raspolaže s traženim sredstvima. Kontaktirajte Ljekarne SDŽ za dezinfekcijska sredstva, a za maske nam navode brojeve na koje se možemo javiti", tvrdi Đapić Kolak. Pojašnjava kako su za maske upućeni na tvornice Galeb i DES, "a oni šivaju pamučne".

Kaže i kako, po njezinom mišljenju, u radu osoblja Doma nije bilo propusta. Mi smo se trudili i radili maksimalno profesionalno, onoliko koliko smo mogli, snalazili se sa sredstvima koja smo imali, kazala je za Index.

na pitanje je li bilo zaposlenika s respiratornim problemima i je li točno da su neki od njih nastavili raditi nakon što im je liječnica propisala antibiotik kazala je sljedeće:

- Jedna djelatnica se 29. ožujka javila da ima povišenu tjelesnu temperaturu i glavobolju i preporučeno joj je da ostane doma. Ona je ostala doma. 30. ožujka, za vrijeme jutarnje smjene, jedna od zaposlenica je rekla da ima povišenu tjelesnu temperaturu i doktorica je pogledala i uključila joj antibiotik. Ista ta djelatnica je upućena da se javi svojoj liječnici koja je radila poslijepodne. Djelatnica se javila liječnici koja je uputila da prati simptome. Idući se dan ta zaposlenica javila da se bolje osjeća i da bi došla raditi i nastavila je do kraja raditi u svojoj skupini radnika. Konkretno, kod te dvije osobe rađeno je testiranje i obje su negativne na covid.

Potvrdivši da je upravo dobila informaciju da je i ona pozitivna, kazala je kako su joj se simptomi pojavili u ponedjeljak šestoga u poslijepodnevnim satima kada je osjetila bolove u mišićima, hladnoću u tijelu i porast temperature.

Među evakuiranim štućenicima bila je njezina majka, koja, kaže Đapić Kolak, u prvom momentu nije bila testirana jer nije imala simptome. "Sada je prebačena na Križine, vjerojatno je testirana, a rezultate ne znam.", kaže.

Za Index je potvrdila da se temperatura prvog dana javila kod nepokretne gospođe zbog koje su pozvani epidemiolozi, a kasnije i kod njezine cimerice, te kako su u tom tjednu samo njih dvije imale povišenu temperaturu. Ta je prva sigurno pozitivna na virus, kazal je.

Navela je i kako je još jedan korisnik nešto dobio temperaturu. On je, kaže sestra, 28. ožujka išao na promjenu katetera u bolnicu, a od ponedjeljka 30. ožujka javila temperatura. O svemu postoji evidencija u knjizi primopredaje, navodi ona..

Na pitanje jesu li u tom razdoblju opet pozivani epidemiolozi kaže:

- Doktorica vam na to može dati točan odgovor. Ona je pozivala, navodno. Prema mojim informacijama ona je i u petak, navodno, pričala s epidemiologom, ali to bi trebalo nju pitati.

Virus je koliko ona zna, kazala je, do sada potvrđen kod šestero zaposlenika Doma. Svi su radili prošlog tjedna, a na pitanje jesu li imali simptome glavna sestra za Index kaže:

- Ne. Nije sigurno. Bar se nisu javili. Ove dvije koje su imale temperaturu su negativne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 10:15