StoryEditorOCM
SplitDeletabisi

Gimnazijalci iz splitskog ‘Nazora‘ briljiraju u debatiranju, političari bi mogli kod njih na repeticije. ‘Nije najbitniji govornički talent, bitna je volja‘

27. svibnja 2021. - 09:19

Jagoda Sabljić, Ivana Prkić i Arno Kozić, učenici splitske V. gimnazije "Vladimir Nazor", na nedavno održanom državnom natjecanju u debati pokazali su zavidne vještine javnoga govora i kritičkog razmišljanja.

Jagoda je u individualnoj kategoriji osvojila zlatnu medalju, a zajedno s Ivanom i Arnom, okupljeni u timu "Deletabisi", osvojili su drugo mjesto.

Jagoda je učenica drugog razreda, a za debatu se zainteresirala još u osnovnoj školi.

– Sve je krenulo od američkih filmova i serija u kojima sam gledala harvardske studente kako debatiraju. Pedagoginja i moja prva mentorica Finka najzaslužnija je što sam se uključila u debate. U osnovnoj školi je bilo malo teže jer je sve nekako centrirano u Zagrebu, ali s godinama, pogotovo u srednjoj školi, sve su se više razvijali moji interesi za ekonomiju, politiku, ali i općenito za raspravu i diskurs – objašnjava nam svoje početke Jagoda, kojoj je ovo treća zlatna medalja zaredom na državnom natjecanju.

Volja i želja za radom

Za uspjeh na debatama, ističe, najvažnija je volja i želja za radom.

– Nije najbitniji govornički talent jer sve se to da naučiti, svladati i razviti. Bitna je volja jer je potrebno imati dobro predznanje. Što su ljudi dulje u debati, više razvijaju nekakva svoja politička mišljenja i razvijaju znanje u tim poljima. Primjerice, znam mnogo o tome što se događa u Palestini ili što je s američkim izborima, jer debate traže konstantan rad i praćenje trenutačne situacije – ističe Jagoda, koja je inače i članica hrvatske debatne reprezentacije.

image
Ivana Prkić, Arno Kozić i Jagoda Sabljić u ekipnoj su konkurenciji viceprvaci Hrvatske
Duje Klaric/Cropix

Arno i Ivana učenici su trećeg razreda. Za Ivanu je sve krenulo spontano u šestom razredu osnovne škole, dok je Arna oduvijek zanimala politika, ekonomija i rasprave, a u debatni klub uključio se u drugom razredu srednje škole.

– Više sam krenuo zbog društva jer sam želio upoznati ljude koji imaju slične interese kao i ja, ali mi je onda i sama debata postala zanimljiva – objašnjava nam Arno.

U listopadu 2019. godine u "Nazoru" je osnovan i debatni klub "VideoNazor" na Jagodinu inicijativu, a to je posebno razveselilo Ivanu jer je napokon mogla braniti boje svoje škole.

image
Ivana Prkić, mentorica Nada Vuković, Jagoda Sabljić, mentorica Vanja Baturina Simunić i Arno Kozić
Duje Klaric/Cropix

– U prvom razredu debitirala sam za MIOC jer mi tada nismo imali svoj klub. Oduševila sam se kad se napokon oformio jer je drukčije kada nastupaš za svoju školu i s kolegama debatiraš – naglašava Ivana.

Što se tiče samog natjecanja, objašnjavaju nam kako postoje dvije vrste teza. Jedna je "prep" teza, koja je zadana i malo je teža jer traži model i plan, primjerice kako bi izgledalo razdvajanje Facebooka. Druga teza se zove "ad hoc" i kod nje natjecatelji dobiju tezu i imaju sat vremena da se što bolje pripreme bez ičije pomoći.

Razvijanje tolerancije

– Teze znaju biti o pobačaju, eutanaziji, slobodi izražavanja ili vjerskoj slobodi. U početku mi je u debati bilo najteže kad bismo morali braniti stranu s kojom se osobno ne slažem. Potrebno je izići iz svog pogleda na tu temu, a u konačnici je to i najbolje jer smo razvili toleranciju prema drugima i mogućnost da sagledamo stvari drukčije – kaže nam Jagoda.

Žao im je što se državno natjecanje ove godine održalo online jer, kako kažu, debata je društveno natjecanja i vole biti u doticaju s drugima, razmijeniti mišljenja i upoznavati nove ljude.

image
Ivana Prkić, Arno Kozić i Jagoda Sabljić u ekipnoj su konkurenciji viceprvaci Hrvatske
Duje Klaric/Cropix

Kako izgledaju zajedničke kave, pretvore li se i one u debatu? – pitamo ih.

– Naše kave izgledaju tako da sjednemo i odlučimo da ćemo nešto napraviti za debatu, a na kraju bude sve osim toga. Provuče se kroz razgovor i koja politička ili ekonomska tema, a sada su nam na tapetu i lokalni izbori. Bude zabavno, ali odustali smo od toga da razuvjerimo jedni druge oko nekih stavova – priznaje nam Ivana, koja je zajedno s Arnom zadužena za pregovore s profesorima kada se razred želi izboriti za nešto.

Što se budućnosti tiče, Ivana, Jagoda i Arno planova već imaju. Ivani je želja upisati se na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, a drugi izbor joj je novinarstvo.

– U slobodno vrijeme pišem i za portal eurosong.hr, tako da će biti ili gluma ili novinarstvo – kaže Ivana.

Arno ima nekoliko ideja, najbolja opcija mu se za sada čini psihologija u Zagrebu, a druge opcije su politologija, povijest ili pravo.

Jagoda je najmlađa i ima još vremena za odluku.

– Stalno se mijenjaju želje, ali nekako trenutačno me najviše vuče pravo u Amsterdamu, ali vidjet ćemo još – priznaje nam za kraj Jagoda.

Mladi su pasivni


Razinu političke komunikacije u Hrvatskoj nisu željeli komentirati, ali slažu se da ne bi bilo loše kada bi se političari priključili njihovim debatama da vide kako to treba izgledati. Smatraju i kako su mladi pasivni kad je u pitanju politika, a dio razloga, kažu, leži u društvenim mrežama.

– One su omogućile da se stvori virtualni svijet u kojem se ne razmišlja o bitnim stvarima, primjerice koliko će nam grad biti zatrpan smećem za deset godina ako se nastavi provoditi dosadašnja politika, već samo o "lajkovima". Građani postaju apatični, posebno mladi koji su odrasli u okruženju u kojem stalno slušaju o krizama, kako ništa ne valja i slično. Mnogi ne žele uopće izići na izbore jer ih nije briga i smatraju kako njihov glas ne može ništa promijeniti, ali to je pogrešno – ističe ovaj trojac.

Ponosne mentorice


Mentorice Vanja Baturina Simunić i Nada Vuković ne mogu sakriti sreću i ponos zbog rezultata koje su ostvarili Jagoda, Ivana i Arno.

– Učenici su pokazali interes i želju za debatama, a mi smo im podrška za sve i uvijek smo tu za njih. Njihova energija, entuzijazam i euforija s kojom krenu na početno natjecanje traje sve do kraja. Upravo ta njihova snaga motivira i pokreće i nas. Oni nas na jedan način vode i daju dodatnu energiju. Riječ je o izvannastavnoj aktivnosti i mi se uglavnom nalazimo subotom u slobodno vrijeme. Motivira nas njihova strast i ljubav prema debatama, a i mi učimo od njih – kažu nam njihove mentorice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 00:25