StoryEditor
Split'OD SADA SAMO SRDELE'

Getani došli do važnog otkrića: Ako želite mukte čišćenje fasade, evo što vam je činiti; Imamo i snimku stanara gradske jezgre koji je uhvatio piture u akciji

30. listopada 2019. - 16:25

Premda se očekivalo kako će grafiti u Getu biti "pripiturani" još u ponedjeljak, tek jučer su radnici s kantom boje prekrivali imena gradskih činovnika koja su tijekom vikenda osvanula na zidovima u Dominisovoj ulici.

No, ako usporedimo brzu reakciju Banovine na uklanjanju murala i natpisa s prezimenima političara i činovnika, s nepostojećom reakcijom na grafite i murale koji se godinama nalaze na pojedinim zidovima unutar i u blizini Dioklecijanove palače, jasno je što je okidač za ekspresnu reakciju - imena.

- Od sad konzerviraš samo srdele! - natpis je koji se u nedjelju ujutro "pojavio" na svježe prebojenom zidu, na kojem se dva dana prije nalazio mural s imenima slavnih košarkaša "Jugoplastike".

Spomenuta poruka bila je usmjerena dr. Radoslavu Bužančiću, pročelniku Konzervatorskog odjela i stanovniku Dominisove, po čijem je nalogu prebrisan mural "Jugoplastike". No, od jučer ujutro nema niti spomena "konzerviranju srdela", kao što je nestala i poruka na susjednom zidu.

- Škorić, Buža, Babić, Opara i Kerum, nabrojite svoje uspjehe - ispisano je bilo u obližnjem prolazu, a strelica ukazuje i na oštećenja koja se godinama nisu sanirala, uz komentar - "Strahota".

Ako je suditi po polovično obavljenom poslu, čini se da je radnicima naloženo samo da pošto-poto uklone imena, ali ne i da paze na izgled zida tako da ga cijelog prebojaju, pa se slobodno može kazati da spomenuta površina nakon uklanjanja natpisa ne izgleda puno bolje. Tragikomično je i što se imena činovnika još uvijek naziru ispod tankog sloja boje.

Osim polovično obavljenog posla i uklanjanja murala "Jugoplastike", Getane je posebno ražestila činjenica što se ni na jednoj drugoj lokaciji unutar palače nisu tako ekspresno uklonili grafiti, kao na mjestu gdje pišu imena gradskih činovnika.

Tako je jedan od obližnjih stanara u videu dao savjet sugrađanima da "ako imaju fasadu koja je zapuštena, pod obavezno spomenu neka od ovih: Opara, Babić, Kerum…".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 22:40