StoryEditorOCM
Splitširi se video

Gerila s Brda u akciji: ‘Pomoću drona smo pronašli kompoziciju vagona s koncentratom bakrene rude...‘

Piše Božidar Lončar
6. lipnja 2023. - 22:05

U Facebook grupi "Za čista Brda, za čisti Split" Damir Božić objavio je video vagona na željezničkoj postaji Solin. Na jednom od vagona navedeno je kako je pošaljitelj HŽ Cargo Solin, a mjesto isporuke Bor u Srbiji. Dok je snimao video, autor je komentirao ono što  je vidio.

- Nakon što je naša operativna grupa prije dva dana dronom pronašla kompoziciju vagona s koncentratom bakrene rude, a na dojavu da će ona biti odvezena, na teren je izašla izvidnička ekipa i sve snimila... Na tovarnom listu vidi se da je bakrena ruda iz Bora u Srbiji i da je zadnja postaja željeznička stanica u Solinu. Već otprije znamo da su vrata na vagonima popunjena pur pjenom jer se prilikom transporta ruda isipala od Tovarnika do Solina. Vidljivo je kako ipak to loše dihtuje i da smeđecrvenkasta voda curi po kamenju koje je dobilo bakrenu boju i to samo gdje su vrata. Točna pozicija je na solinskoj željezničkoj stanici, od ušća rijeke Jadro do opjevane gradske plaže Mramorna - govori autor videa​ Damir Božić.

Podsjetimo, direktor "Luke Split" Luka Rogošić hvalio se potpisom ugovora s kineskom tvrtkom "Zijin Bor Copper" koja prevozi koncentrat bakra iz Bora u Srbiji. 

Splitska "Sjeverna luka" prevozi rudu iz srpskog rudnika, čiji su vlasnici već plaćali kazne za onečišćenje zraka. Slučajno?

U svibnju su rezultati Državne inspekcije utvrdili "nesukladnosti kod skladištenja i opasnih kemikalija kod dva subjekta te im je izrečena novčana kazna počinjenja prekršaja i naređeno je otklanjenje nepravilnosti".

Prije nekoliko dana objavljen je preliminarni izvještaj o ispitivanju kvalitete zraka s mjernih postaja GK Brda za razdoblje ožujak - svibanj 2023. Na mjernoj stanici Brda 1, 2 i 3 izmjerene su vrijednosti taložne tvari i arsena iznad propisane granične vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:40