StoryEditorOCM
SplitMISTERIJ oko WESTGATE-a

Gdje je zapisnik s očevida dogradnje na vrhu najvišeg nebodera u Splitu i Hrvatskoj? Splitski arhitekti kažu da ga od ljeta traže, a inspektori da su ga dvaput poslali

Piše Sandi Vidulić
28. svibnja 2021. - 23:26

Društvo arhitekata Split (DAS) na svojim stranicama objavilo je priopćenje kojim reagiraju na šutnju Državnog inspektorata u povodu njihove prijave u vezi gradnje na vrhu Westgateova tornja B.

Riječ je o dvoetažnoj "kocki" koja je iznenadila javnost kada se pojavila na vrhu nebodera od 27 katova. Investitori i projektant Oto Barić su objašnjavali tada kako je riječ o gradnji koja je predviđena glavnim projektom i građevinskom dozvolom, a u kojoj će se smjestiti 40 tona opreme potrebne za funkcioniranje nebodera za koji se tvrdi da će biti najveći u Hrvatskoj.

image
Josko Ponos/Cropix

U Društvu arhitekata su smatrali da ovo značajno vizualno odstupa od projekta na osnovi kojeg su dobivene dozvole za gradnju pa su htjeli provjeriti legalnost tog zahvata. Zatražili su uvid u projektnu dokumentaciju, izvršili konzultacije, tražili su tumačenja...

– Po nikakvom stručnom tumačenju nismo vidjeli zadanu intervenciju kao nešto što može ići bez izmjene građevinske dozvole, a isto tako, u važećem GUP-u Splita nismo vidjeli prostor da se ta izmjena odobri. Zbog toga smo predmetni zahvat prijavili Državnom inspektoratu – ističu arhitekti u priopćenju.

Radovi prije dozvole

Daša Gazde, predsjednica DAS-a, kaže kako je investitor podnio zahtjev za izmjenu građevinske dozvole, ali je počeo graditi prije nego što ju je dobio.

– Oni su smatrali da tako smiju raditi, međutim, mi smo podnijeli prijavu Državnom inspektoratu da utvrdi je li takva gradnja u skladu sa zakonom – objašnjava Daša Gazde.

image
Daša Gazde 
Tom Dubravec/Cropix

Arhitekti u svom priopćenju tvrde da nakon toga nastaju problemi s inspekcijom. Naime, u izjavi za medije Državni inspektorat je dao do znanja kako su obavili očevid i da nema elemenata za pokretanje upravnog inspekcijskog postupka. Što bi, drugim riječima, značilo da je sve uredu. No iz DAS-a tvrde da kao poznati prijavitelji od njih nisu dobili pisanu obavijest, što su inspektori bili dužni poslati.

– Kako smo, kao i mnogi arhitekti diljem RH, kroz svoju profesionalnu karijeru i kroz djelovanje u DAS-u nemali broj puta vidjeli da se greške, namjerne ili slučajne, često potkradu institucijama koje donose odluku i kako u okviru Zakona o prostornom uređenju, Zakona o gradnji te unutar pravne i stručne definicije lokacijskih uvjeta nismo vidjeli argumente za opravdanost deklarativnog stava Državnog inspektorata oko ovog predmeta, zatražili smo uvid u zapisnik na temelju kojeg "nema elemenata za pokretanje postupka".

Od ljeta prošle godine pokušavali su, kažu, doći do zapisnika, ali od toga nije bilo ništa. Prvo su nastojali doći do inspektorice zadužene za taj predmet, a kad to nije pomoglo, obratili su se direktno središnjici u Zagreb.

Deset mjeseci čekanja

Poslali su još jednu prijavu Državnom inspektoratu, napisali su i požurnicu. Kako niti nakon deset mjeseci nisu od državne inspekcije dobili nikakav dopis, iz DAS-a su reagirali priopćenjem u kojem tvrde kako im je "dužnost kao udruzi koja promiče arhitektonsku struku, zagovara poštivanje i provedbu hrvatskih zakona te s posebnim fokusom gleda na splitski prostor, javno iskazati zabrinutost (ne)djelovanjem institucije koja je zadnja crta obrane od devastacije prostora i glavni akter u provođenju reda u istome".

image
Josko Ponos/Cropix

– Vrlo smo neugodno iznenađeni inertnošću i nezainteresiranošću, posebno u kontekstu činjenice da je direktno uključena najveća arhitektonska strukovna udruga u Splitu i da se radi o objektu koji ima veliku pažnju javnosti te specifičan put svoje realizacije, koji je bio u direktnom sukobu s prostornom planskom dokumentacijom i zacrtanim planom prostornog razvoja grada Splita – napominju splitski arhitekti.

– Jedini korak koji nam je kao volonterskoj udruzi preostao jest da idemo na USKOK, zar na takav način moramo dolaziti do informacije od Državnog inspektorata? – pita se Gazde.

Šetajući papiri

Međutim, iz Državnog inspektorata dobili smo odgovor u kojem, suprotno od DAS-a, tvrde kako su uredno slali obavijesti o obavljenim inspekcijskim nadzorima na adresu Društva arhitekata, ali da nitko nije preuzimao poštu!?

– Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor nad građevinom koju spominjete u svome upitu te je 26. listopada 2020. godine poslala pisanu obavijest prijavitelju o obavljenom inspekcijskom nadzoru i utvrđenom činjeničnom stanju. Međutim, vraćena je s naznakom da primatelj nije preuzeo pošiljku. Obavijest je ponovno poslana 20. siječnja 2021. godine i ponovno je vraćena iz istih razloga. Obavijest je poslana na adresu Ulica Ante Starčevića 24/c u Splitu na kojoj se nalaze prostorije Društva arhitekata Split, a koja je navedena na njihovoj službenoj internetskoj stranici – stoji u odgovoru koji smo dobili.

Pravo na uvid u spis predmeta imaju samo stranke u postupku

Što se tiče zahtjeva DAS-a za uvid u spis predmeta, u Državnom inspektoratu napominju da pravo uvida imaju stranke u postupku inspekcijskog nadzora, odnosno sudionici u gradnji, vlasnik građevine, vlasnik zemljišta na kojem se gradi ili je izgrađena građevina i nositelji drugih stvarnih prava na tom zemljištu, odnosno građevine.

Komar: ‘Građevinska inspekcija utvrdila da nema nepravilnosti‘


Josip Komar, vlasnik tvrtke "Westgate Tower" koja je investitor gradnje tornja B u Ulici Domovinskoga rata, tvrdi kako je "Dalmatia Tower bio predmet inspekcijskog nadzora građevinske inspekcije u kolovozu prošle godine, kada je utvrđeno da "nema nepravilnosti te je izvedeno stanje u skladu sa zakonskim propisima".

– Za nas je ova tema tada završena i dalje postupamo sukladno pozitivnim zakonskim propisima. Što se tiče priopćenja DAS-a, nemamo osnove za komentiranje s obzirom na to da se radi o direktnoj komunikaciji DAS-a s institucijama – napominje Komar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 10:30