StoryEditor
SplitNAPOKON NATJEČAJ

Garažu u splitskom kvartu grade već 31 godinu, a za dovršetak ćemo dati još dva milijuna kuna; Evo kada bi sve trebalo biti gotovo

Piše Gordan Zubčić
14. veljače 2019. - 21:35
Valjda će i okolne ulice konačno prodisati od parkiranih vozila

Ovaj je projekt u najvećoj mjeri pripremila prošla gradska uprava, a to ćemo nastojati realizirati u roku od četiri mjeseca, pa bi građevinski dio bio gotov do Božića, a nakon toga uslijedilo bi opremanje još nekih mjesec dana.

Riječi su to koje je dogradonačelnik Nino Vela izjavio za naš list, najavljujući dovršetak garaže u Vrazovoj ulici na Visokoj za siječanj. Siječanj 2018. godine. Punih 13 mjeseci kasnije taj objekt s planiranih 313 mjesta za vozila još uvijek nije dovršen, a gradska uprava tek sada je raspisala natječaj za "završne radove na izgradnji garaže", vrijedan 2,25 milijuna kuna.

Budući da su poput magaraca naviknuli su na višedesetljetne verbalne batine u stilu "radovi će biti gotovi za mjesec, dva, tri..." i građevine zamrznute u trajnoj privremenosti, naši sugrađani vjerojatno bi istrpjeli i najnovije kašnjenje jednog komunalnog projekta da nije riječ o poslu započetom davne 1988., kada je napravljena prva betonska montažna konstrukcija.

Od tada je ključeve Splita držalo 13 gradonačelnika, još od posljednje predsjednice tadašnje Skupštine općine u bivšem sustavu Gordane Kosanović, pa do aktualnog poteštata Andre Krstulovića Opare, s tim da je njegov prethodnik Ivo Baldasar prije tri godine konačno pomaknuo projekt s mrtve točke.

– Prvotni je projekt izrađen 1987. godine, ali je zbog proteka vremena, izmjena zakona i prostornoplanske dokumentacije morala biti izmijenjena građevinska dozvola, što je lani (2016., op.a.) i napravljeno, kada je proračunom bilo osigurano 5,5 milijuna kuna – govorio nam je u kolovozu 2017. godine Josip Mihanović, tadašnji potpredsjednik Gradskog kotara Visoka.

Radovi su nekoliko dana kasnije i svečano otvoreni, dio stanara susjednih zgrada i kuća se otvoreno pobunio zbog mijenjanja dozvole i potencijalnog "gubitka pogleda" prema susjedstvu, a bageri tvrtke "Lavčević", kojoj je povjeren posao "težak" 5,5 milijuna kuna, počeli su nastavak izgradnje parkirališnog objekta kojim bi ulice tog dijela grada konačno malo i prodisale od pločnika zakrčenih vozilima.

Tada je u notesu naše reporterke ostala zabilježena i izjava s početka teksta, prepuna optimizma i naoko realnih rokova dovršetka koji su, tko zna koji put u našem gradu, pali u vodu.

Očito je da izgradnja i uređenje garaže na Visokoj nisu bili okončani u planiranom terminu, pa je ovih dana u Narodnim novinama osvanulo nadmetanje za izbor izvođača koji bi završni dio projekta trebao obaviti tijekom tri mjeseca radova.

Ponude potencijalnih partnera gradske uprave primat će se u Banovini do zadnjeg dana veljače, a ne bude li previše problema u drugoj natječajnoj fazi, potpisi na ugovoru mogu se očekivati sredinom ožujka, što znači da bi sve moglo biti okončano uoči početka središnjeg dijela turističke sezone.

No, Splićani su se i na ovom vrućem pitanju toliko puta opekli da će se s dodatnim oprezom čekati rezanje vrpce i ulazak prvih vozila u garažu, za koju su prvi "kubici" betona, podsjećamo, zamiješani prije 31 godinu. Da je takvim ritmom Dioklecijan gradio svoju palaču, do danas bi ostala na prvom redu kamenog zida...

KRONOLOGIJA PROJEKTA

1987. godine izrađen je početni projekt za izgradnju garaže u Vrazovoj ulici

1988. godine počeli su građevinski radovi na sjevernom dijelu Visoke

1991. godine izgradnja je zaustavljena zbog izbijanja Domovinskog rata

2016. godine, u Baldasarovu mandatu, projekt je 'oživljen' izmjenom dozvole

2017. godine, prvog ljeta u mandatu Andre Krstulovića Opare, počinje izgradnja

2019. godine objekt još nije otvoren, traži se izvođač 'završnih radova na uređenju'

 

#PARKING#VISOKA#SPLIT

Izdvojeno

08. srpanj 2020 08:43