StoryEditor
Splitubožnica križine

Frustrirani liječnik splitskog KBC-a: Umjesto u CT, gledamo u kristalnu kuglu

23. ožujka 2016. - 23:42
Split, 251013. KBC Split. Operacija srca u operacijskoj dvorani u KBC Split. Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Koliko je stresno i ponekad deprimirajuće biti zaposlen u hrvatskom zdravstvenom sustavu, najbolje pokazuje sljedeća priča iz KBC-a Split, s lokaliteta Križine.

Tamo je u hitnoj službi prije nekoliko dana doveden pacijent u potencijalno životno opasnom stanju. Imao je izraženu anemiju i apsces i liječnik je hitno morao utvrditi što se sa zdravljem pacijenta događa te donijeti odluku o tome koliko je hitan operativni zahvat.

Dvije opcije

No, da bi liječnik utvrdio kakvo je zdravstveno stanje pacijenta, potrebna mu je bila pomoć kvalitetne opreme, odnosno radiološka pretraga CT-om. Kako na Križinama nema CT uređaja koji radi, liječnik s 20-godišnjim stažem našao se pred gotovo "svršenim činom".

Mogao je pacijentu riskirati život i odvesti ga u operacijsku dvoranu i operirati ga "naslijepo", a druga opcija bila je da ga odvezu vozilom Hitne pomoći na Firule i tamo naprave CT pretragu, kako bi utvtdili njegovo stvarno zdravstveno stanje. Međutim, u tom slučaju je postojala šansa da se izgubi dragocjeno vrijeme za zdravlje pacijenta.

Naime, to organiziranje "putovanja" od Križina na Firule i snimanje CT-om iziskivalo bi od sat i pol do dva sata vremena, koji bi u konačnici mogli biti presudni za pacijenta. Ujedno, u pratnji bi mu morala biti i medicinska sestra, a kada na odjelu imate 40-ak pacijenata i samo dvije medicinske sestre, to baš i nije idealna opcija.

– Bio sam doveden pred gotov čin i tijekom čitave operacije postavljao sam sebi pitanje jesam li dobro postupio. Najgore je kada liječnik preispituje svoju odluku. Da kojim slučajem na Križinama postoji CT koji radi, ja bih otišao u operacijsku dvoranu, dezinficirao ruke, navukao radno odijelo, a pacijent bi u međuvremenu kroz 15-ak minuta napravio CT. Ovako sam morao sam riskirati – kazuje nam naš sugovornik (operater), koji je iz razumljivih razloga želio ostati anoniman.

Pacijent je u bolnicu došao zbog anemije i apscesa. Apsces je trebalo rješavati hitno, a liječnik zbog nemogućnosti pravodobnog CT-a nije mogao znati razloge njegove anemije.

Staro obećanje

Ispravnom odlukom liječnika, koja i nije morala biti točna, ovaj put pacijent je preživio i pred njime je daljnje liječenje i oporavak.

Da je kojim slučajem Ministarstvo zdravlja, koje su u proteklome mandatu vodili dr. Rajko Ostojić i dr. Siniša Varga, kupilo KBC-u Split radiološku opremu (dva CT-a i dva MR-a), koju su i obećali, ovakvih neprilika na Križinama ne bi bilo i ne bi se liječnike dovodilo u dvojbu. Do toga sretnog trenutka i nabave obećane radiološke opreme, liječnici KBC-a Split, posebno oni s Križina, mogu samo gledati u čarobnu kuglu, koja predviđa budućnost.

Ovo je samo jedan primjer nefunkcioniranja zdravstvenog sustava iz splitske bolnice, a tko zna koliko ovakvih i sličnih slučajeva, kako u KBC-u Split, tako i u Hrvatskoj, još ima.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 19:29