StoryEditor
Splitblizina bolnice

Franjevački klerikat na Trsteniku spreman primiti COVID pacijente. Načelnik županijskog stožera Luka Brčić: Zasad se ta opcija ne razmatra

7. studenog 2020. - 10:53
Franjevački klerikat 'O. Ante Antić' na splitskom Trsteniku u neposrednoj je blizini obaju splitskih bolnicaTom Dubravec/Cropix

Na liječničkim konzultacijama u splitskom KBC-u spomenula se ideja o pretvaranju Franjevačkog klerikata "O. Ante Antić" na Trsteniku u COVID bolnicu u slučaju da postojeći kapaciteti bolnica na Firulama i Križinama budu nedostatni.

No, okolnosti u kojima djeluje ova franjevačka ustanova su se izmijenile; jugoistočni dio zgrade s tridesetak soba iznajmljen je za privatni hotel, a u ostalim prostorijama smješteno je trideset odgojitelja, franjevačkih studenata, bogoslova i profesora.

Načelnik Stožera Splitsko-dalmatinske županije, dožupan Luka Brčić kaže nam da se o Klerikatu kao COVID-smještaju razmišljalo početkom pandemije na proljeće, budući da je riječ o jedinom većem objektu smještenom u neposrednoj blizini bolnice, a u ovom jesenjem valu to se nije razmatralo.

– Tko zna što će još biti, dođe li do akutnog nedostatka smještaja možda ćemo zatražiti smještaj oboljelih ondje, no ravnatelj bolnice dr. Julije Meštrović kaže da bolnički kapaciteti još uvijek udovoljavaju potrebama. Zasad se ta opcija ne razmatra – smatra Brčić.

U prvom valu je hotel "Pax" u sklopu klerikata bio spreman uključiti se u zbrinjavanje, a vlasnik Ivan Livaković kaže da je otvoren za suradnju sa Stožerom.

Na posljednjem sastanku zdravstvenih ustanova također nije bilo riječi o smještaju na Trsteniku, koji je po svemu sudeći premalih kapaciteta, a dogovoreno je da Stožer civilne zaštite ove županije kontaktira s MORH-om kako bi se ponovno aktivirao hotel "Zagreb" na Duilovu, gdje ima 160 kreveta, odnosno 80 dvokrevetnih soba.

Uz 148 kreveta s kojima trenutno raspolaže KBC Split, pripravno je i 30 kreveta u Tranzitnom centru u Trilju, dvadeset postelja u Općoj i veteranskoj bolnici u Kninu, te deset kreveta u stacionaru u Imotskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 18:09